24 Април 2024сряда19:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Валери Жаблянов:

Първата сесия на парламента показа политическата и управленска немощ на управляващите

Предизвикателството пред БСП е да изгради опозиционната платформа за критика към сегашния модел на управление, заяви членът на ИБ и НС на левицата и зам-председател на парламента

/ брой: 144

автор:Юлия Кулинска

visibility 677

Валери Жаблянов е роден през 1965 г. в София. Завършил е политология в СУ. Доктор е по политология. Специализирал е по програмата "Фулбрайт" в САЩ. Член е на ИБ и на НС на БСП. Депутат в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Зам.-председател е на сегашния парламент.

"Кабинетът "Борисов 3" доубива шансовете за ускорено развитие на страната и ни закотвя здраво към стагнацията на европейския пазар и конфронтацията с Русия"

- Г-н Жаблянов, каква е Вашата оценка за първата сесия на 44-то НС? Бихте ли коментирали характера и действията на управляващата коалиция?
- Настоящото НС започна трудно работа по няколко причини. На първо място заради извънредните избори, острата предизборна борба и заради липсата на очертана управляваща коалиция. Всичко това трябваше да се разреши в движение. Спечелилите вота и резултатите от него нямаха много варианти за състав на бъдещото правителство. Не е тайна, че коалицията "ГЕРБ - "Обединени патриоти" получи доста критики и в България, и извън страната.
По време на първата сесия на 44-то НС управляващото мнозинство се консолидира и или правеше опити да се консолидира около някои общи политически разбирания. Подчертавам, че и до ден днешен не сме видели управленската програма на правителството. До момента изкристализираха няколко общи политики в работата на мнозинството. Изглежда основната версия за съществуването на това правителство е необходимостта от плавно протичане на българското председателство на ЕС и реализирането на основния приоритет - интеграцията на Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора.
Това е въпрос, който, струва ми се, доминира като политическа тема и в НС. И на този фон управляващата коалиция изглежда още по-странна, тъй като в нея има формация, визирам патриотите, от която в последните две десетилетия сме чули всички възможни критики срещу ЕС и срещу неговото съществуване. За мен това е най-същественият повод за оценка на управляващото мнозинство и тя е, че то няма автентичен характер. Затова властимащите са готови да приемат всяка политика, която им се предложи. В повечето случаи това става от ментори извън България. Накратко, продължава без ни най-малко отклонение външнополитическият курс отпреди президентските, този път с обновен изпълнителски състав.
Смятам, че участието във властта нанесе най-голям ущърб на патриотите, защото едва ли вече има някой, който се интересува от политика, да не е наясно, че т.нар. "патриотичен блок" вече е доста добре интегриран в дясно-консервативната атлантическа платформа. За пореден път гражданите ще констатират изстраданата истина, че различията в политическите програми и предизборните обещания са до изборите. Това дава повод за сериозен размисъл за възможните алтернативи за политическо развитие на България. Отсъствието й уронва самите основания на съществуването на демокрацията. Алтернативата е възможност за разнообразие на политическите решения, свързана е с активирането на България извън тесните рамки на ЕС, за съдържателна промяна на икономическата политика, а този дълбок смисъл на демократичното управление у нас е загубен отдавна. Третото правителство на Борисов доубива шансовете за ускорено развитие на страната, като ни закотвя здраво за стагниращия европейски пазар и конфронтационната политика с Русия.
Голяма част от т.нар. системни партии, се адаптираха, залепиха се към геополитическите реалности или към тези, които им се струват по-надеждни, към момента. По този начин те смятат, че са си осигурили безоблачното политическо бъдеще. Това може би важи за определен период от време, но жертва стратегическите възможности за развитие на България.
И ако трябва да обобщя, разочарован съм от първата сесия на 44-то НС. Тя показа политическата и управленска немощ на управляващите и лицемерието им по отношение на избирателите.
- Отличава ли се с нещо сегашното правителство, доминирано от ГЕРБ, от предишните две?
- За съжаление не. Кабинетът "Борисов 3" е огледален образ на предишните два. Политиката на десницата, на Борисов и на възглавяваните от него различни коалиционни формати си отличава с изключителна лоялност, граничеща с верноподаничество към ЕС и ЕК и по-специално към най-големия фактор в него - Германия. Това се превръща в патологичен недостатък на българската политика, тъй като външните и тези на нашата държава интереси често пъти се разминават. Но те се прокарват от правителството въпреки волята, желанието и интереса на българския народ и на държавата. За съжаление, съпротивителните сили в обществото срещу това намаляват, защото около властимащите се консолидират групировките на олигархията, контролиращи голяма част от средствата за информация, конформистки ориентираната журналистика, управляваното обществено мнение и обективно се стесниха възможностите за опозиционно поведение на правителството. Опитът, коалицията на патриотите и Борисов да се представят като форма на национално съгласие и консенсус едва ли не по всички въпроси, ми се струват трагикомични. Премиерът и  политиката на ГЕРБ не могат да представляват база за национален консенсус. Защото тя не включва няколко ключови момента. Единият е радикално подобряване на отношенията с Русия. Вторият е ясна балканска политика.
На прага сме на подписването на договор за добросъседство с Македония. Той ще е компромис от българска страна с нашата историческа съвест, с нашата история и, ако мога да се изразя и малко по-литературно, с душата на България. Защото паметта на Българското възраждане, на нашата литературна, национална традиция е свързана изцяло с Вардарска, с Егейска Македония, с Пиринска Македония и начинът, по който се подготвя т.нар. договор за добросъседство, не е нищо друго освен едно императивно външно изискване към българското правителство, нов коминтерновски компромис, този път от страна на "десния Коминтерн".
- БСП се открои като единствената партия в парламента, която работеше интензивно, внасяше законопроекти и задаваше най-много въпроси по време на парламентарния контрол. Това знак за подем в левицата ли е?
- БСП търси, и то успешно, пътищата да бъде ярка и остра опозиция. В левицата тече процес на преминаване от състояние на предизборно съществуване и режим на работа, към парламентарна опозиция. Признавам, че това обаче не е лесно и не протича съвсем гладко. Обновлението на ПГ на партията е доста голямо. Има много нови колеги, много от които макар и да са опитни в публичната дейност, нямат необходимия парламентарен опит. Но това е напълно естествено. Чувства се обаче огромното им желание да работят и да се усъвършенстват. Има я мотивацията. Държа да отбележа, че социалистите в НС не приемат сегашния политически курс на България.
- Неколкократно възразихте срещу опитите да бъде цензурирана опозицията, защото предложенията на БСП не се разпределяха за обсъждане в комисиите. Много от тях се отнасят до икономическото и социално положение на гражданите. Какво прави БСП, за да защити хората на наемния труд, слабите и бедните? 
- БСП всекидневно поставя на дневен ред в НС въпроси, отнасящи се до икономическата политика на правителството и тежките противоречия между работниците и работодателите. Управляващите се опитват да се измъкнат от този все по-назряващ конфликт, но той все повече е факт. Бизнесът настоява да се намалят заплатите на работниците още повече, премахвайки класа за прослужено време, който се дава за придобити професионални умения. Правителството мълча, докато конфликтът не назря и скандалът стана неизбежен след изявлението на вицепремиера Валери Симеонов.
БСП зае единствената възможна, разумна и ясна позиция, с която настоя държавата да защити цената на наемния труд. А тя се сваля непрекъснато, което е в разрез с констатацията на всички работодателски организации, че едва ли не има недостиг на работна ръка. Тогава защо не се покачва цената на наемния труд? А това означава, че ние нямаме пазар на труда, че нямаме пазар и на разни други видове стоки, че цените, които се формират, не са пазарни. А непазарно формираните цени носят друго име, това са цените на монополния, олигархичен диктат в икономиката.
 Явно правителството няма намерение да разкъса този пагубен за нашето развитие кръг. А май няма политически капацитет по някакъв начин да даде друг хоризонт за развитие на България. Този модел е изчерпан и неефективен. Той не помага по никакъв начин България да получи онова място в ЕС от гледна точка на нейното собствено, вътрешно развитие, което й се полага. Това, че някой е казал на международна среща на г-н Борисов, че е много важен за някаква политика, не означава, че това е мястото на България в съвременната европейска политика.
БСП е единствената партия, която изпълнява предизборната си управленска програма, и която изпълнява поетите пред над 1 млн. избиратели обещания.
- Повечето от заседанията на НС бяха белязани от езика на омразата. Социалистите бяха наричани "кръвопийци, убийци" и пр. Връща ли ни това в отминалите времена на остро противопоставяне между политическите сили? Белег на какво е?
- Не бих го нарекъл език на омразата. Поведението на управляващите е историческа патология в десницата, която се занимава с подмяна на историята, което е още по-тежко. Това започна в началото на 90-те години в два момента. Единият е подмяна на резултатите от Втората световна война, реабилитация на монархията в България, която коаболира с фашизма и германския нацизъм, опит за реабилитация на фамилията на Кобургите, която премина и през правителство на Симеон Сакскобургготски. Всичко това, съчетано с опита да бъде не само материално, но исторически и духовно изличено всичко от социалистическия период, доведе до нова вълна на лишен от всякакво фактологическо основание арткомунизъм. БСП и в парламента, и извън него, се противопоставя най-категорично на това.
Убеден съм, че борбата за нашето политическо, национално бъдеще, за справедливостта в България, за обикновения човек, за силата и уважението на нашата държава минава през спечелването на битката за историята. Отбелязахме преди дни годишнината от разстрела на Никола  Вапцаров и на неговите другари и никой не може и не бива да отрича, че убийството им беше извършено от монархофашисткото управление на царска България. Споровете са излишни. Исторически нещата са съвършено ясни и БСП ще защитава истината с всички средства и възможности.
- Народното събрание пак е със скандално нисък рейтинг, който продължава да се срива. Защо хората не одобряват работата на депутатите?
- Мога да кажа, че настроенията на хората към НС в най-широкия смисъл, се формират от няколко неща. Парламентът, може би поради конституционната си тежест, се превръща във фокус, който събира недоволството от всички видове власти. Струва ми се, голяма част от причините за ниския рейтинг на НС се дължи най-вече на действията на изпълнителната власт. В този смисъл парламентът не може да бъде възприеман като някакъв единен субект, към който да се генерира недоволство и това е въпрос вече и на самото политическо възприемане, на политическата култура на обществото.
В НС има управляващи и опозиция, и тук отговорността на мнозинството за това, което се случва у нас, за което гражданите недоволстват, не бива да бъде равнопоставяно с отговорността на опозицията. Но често пъти тази разлика не се прави. Говори се за парламента общо. Говори се - депутатите приеха или не приеха това или онова, но не се обръща внимание на позициите, които заема БСП по основни въпроси. Много малко се говори и пише за законопроектите на левицата, които не само, че не се приемат, но и категорично се отхвърлят, независимо, че са полезни и необходими за болшинството от хората.
Българите трябва да разберат, че позицията на БСП се различава съществено от позицията на управляващите. Затова общата оценка за парламента е подвеждаща и не е обективна. Би трябвало да се оценява най-вече работата на мнозинството, защото неговите действия дават тон в НС. Трябва да се коментират неговите законодателни предложения, приоритетите му и на политическите позиции, които заема, тъй като това мнозинство в НС крепи правителството.
- Какви са вашите очаквания за новия парламентарен сезон?
- БСП трябва да се концентрира върху няколко съществени политически въпроса и да започне подготовка на законодателни актове. Малко хора обърнаха внимание, че започна работа Комисия за неизплатените заплати и забавените възнаграждения на работниците. Членовете й констатираха множество факти в подкрепа на обстоятелството, че и в резултат на законодателни пропуски, и в резултат на бездействието на контролиращите органи, много работодатели не изплащат заплати, не изплащат осигуровки или осигуряват работниците на по-ниски възнаграждения от заплатите, които реално получават.
БСП има няколко съществени законодателни предложения, които трябва да бъдат разработени и в следващата сесия да бъдат внесени веднага. Ще поставим въпросите, свързани със състоянието, стопанисването и обработката на земеделската земя у нас. Аграрната реформа, която беше проведена в началото на 90-те години, доведе до пустеещи площи, до спекула със земята, до едностранчиво развито селско стопанство, до получаването на средства от европейските фондове за развитие на земеделието, които се използват неефективно и нерационално. БСП ще се съсредоточи в преразглеждането на Закона за кооперациите и ще се постараем да направим такава законодателна основа, която да подпомогне кооперативното движение в България да е в пълен синхрон и с изборната ни платформа, и с конгресните ни документи.
Вторият въпрос, който е много важен, това е въпросът за възстановяването на традиционни за българското селско стопанство производства. Защото без активни държавни рестрикции в тази посока, само да се разчита на европейското финансиране, е липса на каквато и да било земеделска аграрна политика. Малките производители на практика не могат да получат цена за своята произведена продукция, не могат да се ползват с преимуществата, които предоставя европейското финансиране, не могат да излязат на пазарите. Това са съществените въпроси, които ние като опозиция, мисля, че имаме пълното основание, право и задължение да поставим на управляващото мнозинство.
Предизвикателството пред БСП през следващия парламентарен сезон е да изгради опозиционната платформа на партията, в която да има систематизирана критика към сегашния модел за управление на държавата. Според мен това е от изключително голямо значение, защото левицата трябва да даде онези отправни точки и в парламентарното ни поведение, и в цялостната политическа работа на партията извън парламента, които да дадат възможността за системна, задълбочена критика на сегашния модел на управление.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ