29 Март 2024петък04:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И британците се отказват от бензина

От 2040 г. във Великобритания ще се продават само електрически автомобили и ванове

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 8

Великобритания планира от 2040 г. да забрани продажбата на всички нови автомобили, работещи с бензин или дизел, съобщи в. "Таймс". Радикалният ход, с който Великобритания се присъединява към Франция, бе обявен вчера. Той ще е част от план на стойност 3 млрд. лири, с който британското правителство ще бори замърсяването на въздуха. Той отговаря и на предизборните обещания, нещо, което по нашите географски ширини е абсолютно непознато. Очаква се да се предложи и схема за изкупуване на старите дизелови автомобили.
През 2017 г. около 4% от продадените нови автомобили са били plug-in хибриди или 100% електромобили. Настоящите предвиждания на фирмата "Chargemaster" предполагат, че през 2022 г. във Великобритания за пръв път ще бъдат продадени 1 млн. plug-in хибрида или електромобила, като в този момент електрифицираните автомобили ще съставляват 10% от общите продажби на нови коли.
В момента по пътищата на Великобритания има около 40 млн. коли. Планът предвижда допълнителни 255 млн. лири за справяне със замърсяването в центровете на градовете. Потенциални начини за справяне с този проблем на местно ниво е и въвеждането на допълнителни такси за най-замърсяващите автомобили. Пари ще се отпускат и за допълнително монтиране на пречистващи системи в автобусите от градския транспорт.
Според британското правителство замърсяването на въздуха е причина за около 50 000 случая на "ранна смърт" годишно. Последиците от замърсяването струват на бюджета ежегодно по 27,5 млрд. паунда. Говорителят на правителството коментира: "Мръсният въздух е най-големият екологичен риск за общественото здраве във Великобритания и това правителство е решено да предприеме дръзки ходове в най-кратко време".
Критици на този план обаче твърдят че целта е твърде далеч във времето. Някои дори предлагат забраната за автомобили с двигатели с вътрешно горене да влезе в сила от 2025 г., с аргумента че по това време електрическите автомобили ще са надминали традиционните по продажби.
Според експерти търсенето на двигатели с вътрешно горене с дизелово гориво и бензин ще падне под натиска на по-строгите закони за опазване на климата през следващото десетилетие.
Като се имат предвид по-високите разходи и по-ниския пробег на електромобилите, те все още са само една малка част от автомобилния пазар. Два от челните представители на германската автомобилна промишленост - "Даймлер" и "Фолксваген" - планират до 2025 г. една четвърт от произвежданите от тях коли да са електромобили. От "БМВ" ще се опитат да произвеждат електромобили "Мини" за Великобритания.
Шведският производител на автомобили "Волво" наскоро обяви като първи традиционен производител на автомобили своето пълно оттегляне от бензинови и дизелови двигатели. От 2019 г. всеки нов автомобил "Волво" трябва да бъде или електро или хибриден вариант.
Наскоро норвежкото правителство обяви, че по пътищата на петмилионната страна се движат около 100 хиляди електромобила, като единствено САЩ, Япония и Китай имат повече електрически коли, пише "Блумбърг". Очаква се към 2025 г. по пътищата на Норвегия да не се движат автомобили с традиционно задвижване заради големите данъчни облекчения, които правителството прави при покупката и поддръжката на електромобили.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ