08 Май 2024сряда20:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ налагат санкции наред

Конгресът подкрепи нови ограничения срещу Русия, Иран и КНДР

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 11

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея, предадоха агенциите и отбелязаха, че това е станало въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп. В хода на гласуването конгресмените подкрепиха приемането на мярката с 419 гласа "за" срещу 3 "против". Законопроектът срещна силна подкрепа както от страна на съпартийците на Тръмп от Републиканската партия, така и от Демократическата партия. Сега той трябва да бъде приет и от горната камара на американския Конгрес, Сената, преди да отиде при президента на САЩ, който да го подпише или да му наложи вето.
Политическите лидери в Сената засега не са казали кога може да разгледат законопроекта. Белият дом заяви, че президентът все още не е решил дали ще подпише мярката.
Законопроектът ще направи за държавния глава на САЩ по-трудно да премахва санкции срещу Русия. Именно това беше целта на конгресмените, които искаха да я постигнат, обединявайки новите санкции срещу Москва в един общ комплекс наказателни мерки срещу нея, Иран и Северна Корея. В текста е предвидено Тръмп по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции. За тази цел в законопроекта е заложено следното положение - в случай, че той реши едностранно да облекчава вече въведени санкции, да не може да го направи без разрешението на Конгреса.
Между Камарата на представителите и Сената обаче засега няма единодушие за окончателната версия на санкциите. Сенатът вече прие по-ранна версия на този законопроект, но тя беше различна от сега приетата от Камарата на представителите. При това положение законопроектът ще бъде приет окончателно и изпратен за подпис при Тръмп, само ако двете камари постигнат споразумение за единна версия.
Агенциите отбелязват, че Белият дом вече е дал признаци, че президентът на САЩ ще го подпише - въпреки безпокойствата, че чрез него му се връзват ръцете. Ако Тръмп наложи вето, Конгресът вероятно ще го преодолее с две трети мнозинство в двете камари. Белият дом заяви, че проучва приетия от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ законопроект за затягане на санкциите срещу Русия, Северна Корея и Иран, предаде Ройтерс. "Макар президентът да подкрепя налагането на строги санкции срещу Северна Корея, Иран и Русия, Белият дом проучва законопроекта на камарата и очаква на бюрото на президента да бъде представен окончателен вариант на законодателни мерки", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.
Съвсем скоро могат да се очакват нови американски санкции заради Северна Корея, включително мерки срещу китайски юридически лица и финансови институции. Това заяви и.д. помощник държавният секретар на САЩ за Източна Азия Сюзън Торнтън, цитирана от Ройтерс.
Тя направи изявлението на изслушване в подкомисия в Сената на САЩ в отговор на въпрос дали могат да се очакват такива санкции и дали е възможно да бъдат наложени в следващите 30 дни.
Законопроектът предизвика безпокойство в ЕС, където приемането му може да доведе до глоби за компании, помагащи на Русия да строи газопроводи, като например, проекта на стойност 9,5 милиарда евро "Северен поток-2".
Русия нарече санкциите "контрапродуктивни". Кремъл заплаши с ответни мерки. Москва възприема Вашингтон като източник на опасност и взима решения, изхождайки от това разбиране, заяви пред ТАСС руският зам. външен министър Сергей Рябков.
Иран също заплаши Вашингтон с ответни мерки, ако санкциите бъдат окончателно приети.

Дългоочакваният опит на републиканците да блокират здравната програма "Обамакеър" се превърна в пълен провал. Предложените от републиканците поправки бяха отхвърлени с 57 гласа "против" и само 43 "за" в Сената, а трябваха 60 гласа, за да минат.
Сега предстоят нови разговори и преговори за измяна на поправките, като е напълно възможно до края на седмицата Сенатът да не реши нищо.


 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 368

/ брой: 84

За наше добро

visibility 335

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 401

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ