19 Април 2024петък19:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не за наша сметка - това трябва да каже на висок глас ЕС за новите антируски санкции на САЩ

Коментар на президента на ПЕС Сергей Станишев

автор:Дума

visibility 2714

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. То касае големите енергийни проекти и може да пренареди геополитическото домино. Това поставя редица въпроси.

Какво е новото, което налага предприемането на тези мерки? Слагаме ли знак за равенство между Русия, Иран и Северна Корея? И най-главното: ще допуснем ли Европа да стане заложник на икономическите интереси на определени компании отвъд океана? Или пък на политическия театър, пробващ рефлексите на Тръмп във вътрешнополитически план?

Приветствам инициативата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ. Смятам реакцията му за смела и навременна. 

Нашата позиция трябва да отстоява интересите на Европейския съюз. А те са свързани с диверсификацията на източниците на енергия, а не с преотстъпването на монопола и влиянието от един стратегически играч на друг. Европа има интерес да получава доставки на газ и нефт както от Русия, така и от Северна Африка и Близкия изток. А защо не и от САЩ? Но на базата на изгодна цена, а не на политическа принуда. Спомняме си посещенията на американски сенатори, заради които "Южен поток" не се случи. Сега газът ще ни заобикаля през Турция. Това не е българският интерес.

Ще подпише ли президентът Тръмп законопроекта е негово вътрешнополитическо решение. Свързано с много вътрешно противопоставяне и тест за "проруската" му позиция. И в двата случая ще бъде атакуван. Но това решение може да има мащабни последици за всички нас. Затова ЕС трябва да каже на висок глас: не за наша сметка. Не на нова енергийна зависимост. Защото под маската на геополитическа загриженост европейските компании ще бъдат изтласкани от енергийните проекти с Русия и техните технологии няма да бъдат приложени в тях. Освен загубата за фирмите и загубените работни места, ще получим нова енергийна зависимост. На много по-висока цена. В момент, в който се опитваме да вдигнем европейската икономика и да отстояваме нейната конкурентоспособност. На ход е политиката! От двете страни на океана. 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ