Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Европарламент

Не за наша сметка - това трябва да каже на висок глас ЕС за новите антируски санкции на САЩ

Коментар на президента на ПЕС Сергей Станишев

Дума

26. Юли 2017   1961   0Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. То касае големите енергийни проекти и може да пренареди геополитическото домино. Това поставя редица въпроси.
Какво е новото, което налага предприемането на тези мерки? Слагаме ли знак за равенство между Русия, Иран и Северна Корея? И най-главното: ще допуснем ли Европа да стане заложник на икономическите интереси на определени компании отвъд океана? Или пък на политическия театър, пробващ рефлексите на Тръмп във вътрешнополитически план?
Приветствам инициативата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ. Смятам реакцията му за смела и навременна. 
Нашата позиция трябва да отстоява интересите на Европейския съюз. А те са свързани с диверсификацията на източниците на енергия, а не с преотстъпването на монопола и влиянието от един стратегически играч на друг. Европа има интерес да получава доставки на газ и нефт както от Русия, така и от Северна Африка и Близкия изток. А защо не и от САЩ? Но на базата на изгодна цена, а не на политическа принуда. Спомняме си посещенията на американски сенатори, заради които "Южен поток" не се случи. Сега газът ще ни заобикаля през Турция. Това не е българският интерес.
Ще подпише ли президентът Тръмп законопроекта е негово вътрешнополитическо решение. Свързано с много вътрешно противопоставяне и тест за "проруската" му позиция. И в двата случая ще бъде атакуван. Но това решение може да има мащабни последици за всички нас. Затова ЕС трябва да каже на висок глас: не за наша сметка. Не на нова енергийна зависимост. Защото под маската на геополитическа загриженост европейските компании ще бъдат изтласкани от енергийните проекти с Русия и техните технологии няма да бъдат приложени в тях. Освен загубата за фирмите и загубените работни места, ще получим нова енергийна зависимост. На много по-висока цена. В момент, в който се опитваме да вдигнем европейската икономика и да отстояваме нейната конкурентоспособност. На ход е политиката! От двете страни на океана. 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"