26 Април 2024петък20:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Илияна Йотова:

Българският трябва да се признава на матурите в чужбина!

Асоциацията на 300 неделни училища зад граница вчера чества у нас 10-та си годишнина

/ брой: 145

автор:Велиана Христова

visibility 55

Цялата държава, всички институции трябва заедно да помогнат българският език да се признава за матуритетен в чужбина, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си към Асоциацията на българските училища в чужбина, която чества вчера 10 години от създаването си с конференция в Софийския университет. Вие сте радетели за съхраняването на българската идентичност, посланици на България в страните, в които живеете, и вашата подкрепа ще е много важна по време на българското председателство на ЕС, обърна се Йотова към учителите и директорите от наши училища в цял свят, събрани в аулата на СУ. Можете да разчитате на цялата подкрепа от мен и президента Румен Радев, каза тя. Сред гостите на форума бяха министър Красимир Вълчев, депутати и евродепутати, учени, преподаватели, синдикати, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. 
Изследване на екип от БАН установи, че в света близо 15 млн. души говорят български или са носители на българския език - половината живеят в България, другата половина извън нея, напомни Йотова. Над 300 български неделни училища от различни страни членуват вече в АБУЧ. Нови 18 ще отворят врати тази есен. Според вицепрезидента, трябва да се борим и за реализирането на мечтата да бъде създадан Институт "Иван Вазов" за български език и култура по подобие на Института Сервантес или на Гьоте институт.
Проф. Анелия Клисарова, бивш министър на МОН, прочете декларация от името на лидера на БСП Корнелия Нинова, в която се подчертава, че българските учители зад граница имат мисията на апостоли и че БСП ще им помага винаги с всички възможности, които има. Българският език трябва да заеме своето достойно място сред европейските езици и българските ученици в чужбина да имат право да полагат европейска матура на родния си език, подчерта в словото си председателят на АБУЧ Ирина Владикова от българското училище във Виена. Тя благодари на Георги Пирински, Велислава Дърева, Иван Станчов за усилията им за създаването и утвърждаването на асоциацията. Тя не скри и това, че министър Даниел Вълчев не е откликнал на нуждите на българските училища в чужбина. Асоциацията очаква от държавата постоянна политика и помощ от българската държава, за да не зависи съдбата на неделните училища от политически пристрастия или от личните интереси на посланиците. Министър Красимир Вълчев отбеляза, че вече са утвърдени учебни програми за училищата зад граница, съответстващи на държавните образователни стандарти у нас и че засилването на дистанционното обучение може да привлече повече деца в неделните училища.
Владикова съобщи, че в щата Илинойс - САЩ, българският език от тази година вече е признат за матуритетен, предстои и в други щати това да бъде направено. АБУЧ е внесла в Европарламента петиция, с която се настоява българчетата, живеещи в европейски страни, да могат да полагат матура на родния си език. 15-годишната Моника от Дубай шашна залата с невероятно професионално изпълнение на народната песен "Що не ма жениш, мале?" Предстои двудневен семинар на АБУЧ в Рилския манастир.    
                                                                

Илияна Йотова и Ирина Владикова си обещаха взаимодействие в родолюбивото дело, а малката Моника от Дубай събра овациите с виртуозно фолклорно изпълнение


снимки Емилия Костадинова
                                                

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ