Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Март 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Васалщина, преминаваща в лакейщина

Георги Георгиев

27. Юли 2017 , брой: 145   1152   0Всякакво е било, ама такова чудо имаме за пръв път. В деня на одобряването Договора за добросъседство с Македония посланикът на САЩ Ерик Рубин посети премиера Бойко Борисов и обяви, че е много доволен от това, което се случва между двете страни. Въпросът за какво му е на Рубин да се вълнува от договор между две суверенни страни, че чак да ходи при премиера на едната и да обсъжда документа, виси във въздуха и няма адекватно обяснение. Не сме чули и видели, гръцкия, турския посланик или албанския да ходят на "Дондуков"1, за да обсъждат договор между София и трета страна. Това е абсурд. Рубин обаче си ходи все едно си е вкъщи, обсъжда, одобрява, а може би и разрешава. Накрая изразява задоволство.
Това не е просто скандално, това е обидно за българите и фактът, че правителството на ГЕРБ позволява такова нещо да става публично, показва, че сме в нов етап от българо-американските отношения. Ако при спирането на трите енергийни проекта с руско участие говорехме за васалщина, то сега вече сме във фазата на лакейщината. Още повече, че по същото време дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ оттеглят законови поправки, които ограничаваха намесата на "Америка за България" в юридическите среди.
Цветанов направи това, докато Рубин е при началника му. Колко символично. Още по-символично е, че отказът на ГЕРБ от тези поправки в Закона за съдебната власт, които комай са единственото добро нещо от тяхното законотворчество, дойде след като друг кадър на Държавния департамент на САЩ даде да се разбере ден по-рано, че "това е антиамерикански закон". И Цветанов веднага, лично, да няма съмнение в коленопреклонението пред "мастъра", взе да обяснява, че "след задълбочен анализ" и други тинтири-минтири ГЕРБ се отказва от опита да ограничи чуждата намеса. Жалка картина. Срам и нещастие за този народ, който още търпи подобни, с извинение политици, да го управляват.
Лакейската същност на това, което се случи най-добре, се разкрива от тези думи на Цветанов: "Нито е имало, нито ще позволим намеса на каквато и да било държава в начина, по който се управлява страната и законодателната ни програма."
Този човек наистина ли ни се подиграва или просто го е хванало шубето, че вече истински ще ги намразят заради слугинажа? След като двамата с началника му са в стойка партер пред американците, да се каже такава реплика показва, че или този човек е крайно нагъл, или е крайно неадекватен.
Сигурно има хора, които се радват как американците карат ГЕРБ да се унижават пред тях, но помнете, че те управляват България и всъщност гаврата е за всички нас.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"