23 Април 2024вторник12:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

БЕТИНА ГЕРМАНОВА:

Няма по-уникална емоция от тази, която децата могат да ти предадат

Най-голямата трудност в нашата работа е да накараш един малчуган да се отдели от виртуалното пространство, за да играе забавни игри с другарчетата му, казва младата чаровна аниматорка

/ брой: 146

автор:Надежда Ушева

visibility 4104

БЕТИНА ГЕРМАНОВА е от Драгоман, но живее и работи в София. Завършила е бакалавър "Икономика на транспорта" и магистратура - "Маркетинг със специалност рекламен мениджмънт". Занимава се с анимация през последните шест години. Всичко започва с една сезонна работа на морето - като аниматор, когато е на 19 години, след това обаче толкова й харесва аниматорството и е впечатлена от емоцията, която децата й предават, докато ги забавлява и решава да си направи собствена фирма за анимация. "Така съвсем на шега, както се казва, започна всичко и продължава вече 5-а година. Мотото ни, ("Парти Арт 91" ООД), е "Превръщай дефектите в ефекти!", разказва пред ДУМА Бетина Германова.

"...децата ме правят по-добър човек и ме учат да оценявам малките неща и да им се радвам съвсем по-детски..."

- Вече няколко години се занимавате с анимация за деца, как попаднахте в този пъстър  свят?
- Няма по-уникална емоция от тази, която децата могат да ти предадат. Буквално те са като малки слънчеви "зарядни" и колкото и уморен да си или да си имал тежък ден - при срещата с тях ставаш нов човек - изпълнен със сили за приключения и енергия. Поне на мен ми действат така, затова не мога да си представя ежедневието си, без да се занимавам с партита за дечица. Просто нищо няма да е същото, няма да го има този заряд, който да ме кара да продължавам напред... и да се развивам. Освен това децата ме правят по-добър човек и ме карат да оценявам малките неща и да им се радвам съвсем по-детски.
- Kакво е да си аниматор всъщност? Какво включва добрата анимация?
- Много хора си мислят, че аниматорската професия е подобна на детегледачеството. Но това не е съвсем така. По време на детско парти, освен че аниматорът трябва да внимава за сигурността на децата, неговата основна задача е да направи партито на детето и на гостите му незабравимо и уникално - да ги накара да се забавляват от сърце, да танцуват и да се радват.
Добрата анимация личи в очите на другите - когато видиш как малките детски очички те гледат, жадни за нови приключения и усмивките не слизат от лицата им... Мисля, че тогава разбираш, че мисията ти да направиш добро парти е изпълнена! Разбира се, и родителите са много добър съдник - дали партито е протекло по техните очаквания или не - когато видиш удовлетворението и в техните очи... Е, значи всичко е наред, вървиш по правилния път.
- Необходимо ли е да обичаш децата, за да си добър аниматор?
- Интересен въпрос... А има ли хора, които не обичат деца? Аз лично смятам, че няма как да станеш аниматор и да решиш да се занимаваш с детски партита, ако не обичаш децата. Дори, когато видя дете на улицата, започвам да му се радвам - най-малките и най-невинните малки човечета са все пак, няма как да не ги заобичаш.
- Как се организира и води детски рожден ден или просто парти?
- Всеки аниматор си има собствен подход на работа. При мен две са ключовите неща при организацията на детско парти/рожден ден - богато въображение и умението да импровизираш и да си достатъчно гъвкав при различни ситуации. Понеже всяко парти си има своята "индивидуалност". Трудно парти с парти може да се повтори - както и децата - всичките са толкова колоритни и различни, това, което ги обединява, е чистотата и искреността.
- В какво се изразява вашата сила? Имате ли  любими игри? А герои, в които се превъплъщавате?
- Години поред като ученичка се занимавах с различни танци - модерен балет, индийски танци, зумба. Така че спокойно мога да кажа, че танците са ми слабост - много обичам да танцувам. Най-любимата ми част от едно детско парти - е частта, в която се организира мини диско за малките палавници. В този момент усещането е все едно летя и никой, и нищо не може да ме спре - давам най-доброто от себе си. Вложената емоция и енергия се предава и на дечицата и тогава вече крайният резултат е незабравим купон. Любимите ми игри са тези с пукане на балони и щафетни състезания, както и спортните игри. Любимата ми роля е да влизам в ролята на пират, но по-често ми се налага да съм в образа на принцеса.
- Обикновено с каква възрастова група работите? Правите ли разлика между децата?
- Правим партита, с много широк обхват - най-малките ни клиенти са бебчета, а най-големите са каки и батковци на по 13-14 години. Разликата в партита за деца от различна възраст са типовете игри и подходът към подрастващите. Независимо с какво е облечен аниматорът, дали му е горещо или пък дечицата му са по-малки и плачат много - аниматорът никога не трябва да забравя най-силното си оръжие - усмивката на лицето.
- Има ли трудни малчугани?
- Според мен няма трудни малчугани. По-скоро има по-палави сладури, на които трябва да им грабнеш вниманието още от първите минути на партито и след това вече са твои и ще те слушат много. А как става това - е, има си аниматорски трикове, които обаче мисля да не издавам...
- Какви са най-срещаните проблеми при работа с малките?
- В днешно време дечицата прекарват все повече време или пред компютъра си, или пред таблета/телефона. Това е най-голямата трудност в нашата професия - да накараш едно дете да се отдели от игрите във виртуалното пространство и да се включи в любими и забавни детски игри с другарчетата му. Това е основното предизвикателство.
- Все по-често родители търсят аниматори да забавляват децата им по различни поводи, тази работа носи ли добра реализация и перспектива за един млад човек?
- През последните години да бъдеш аниматор стана доста модерна и търсена професия. Определено този тип работа има реализация, както и перспективи за развитие. Така че, ако сте ведър, позитивен, широко скроен човек, обичате да споделяте доброто си настроение с околните и гледате на нещата от позитивната им страна... не му мислете дълго - имате възможност за кариера в аниматорския бизнес! Както много мои колеги казват - това да си аниматор е "да си успял да съчетаеш полезното с приятното".
- А вас лично анимацията като вид работа удовлетворява ли ви? Как се чувствате след едно парти? 
- От много дълго време съм спряла да приемам анимацията/детските партита като вид работа. По-скоро за мен те са най-любимото ми хоби, без което не бих могла да си представя моето всекидневие. И не мога да си помисля да ги заменя с нещо, което би ми носело по-голямо удовлетворение и би ме зареждало с енергия и позитивно настроение, така както детските партита го правят.




 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ