Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Шоу или модел за подражание?

Боян Бойчев

28. Юли 2017 , брой: 146   1021   0Ако дете остане само без надзор вкъщи или навън, родителите може да бъдат глобени. Дете без придружител не може да ходи навън след 22 часа, не може да посещава дискотеки, иначе глоба. Поне така е по закон. Дали се спазва - това е друг въпрос.
Какво се предвижда обаче, когато момиче на 14 години записва клип, в който танцува полуголо, подрусва предизвикателно гърди и задни части и показва среден пръст? Няма да коментирам и лишения от смисъл текст на въпросната кандидатка за музикална слава, който тя написала, защото й било скучно. Става дума за песента на Сузанита - артистичен псевдоним на дъщерята на попфолк изпълнителя Орхан Мурад. Клипът взриви социалните мрежи и предизвика множество разнопосочни коментари. В отговор бащата защити дъщеря си с думите, че за да пробиеш в шоубизнеса у нас, трябва да си скандален, това се търсело. Самата изпълнителка, която гордо заяви пред медии, че не чете книги, явно също е доволна от резултата.
И тук се пораждат въпроси. Не е ли подтикване към педофилия този и подобните му клипове? При това със съгласието на родителите? И защо институциите се правят на разсеяни? И какво общество сме, с какви ценности, щом това се търси?
Диагнозата е: болно общество. Много болно. Защото това не е просто шоубизнес, както се опитва да ни убеди бащата на скандалната кандидатка за слава. Това е ролеви модел за подражание от подрастващите. Бил съм свидетел как ученички след училище се качват в лимузини, но не на родителите си. Разказвали са ми как чичковци с пари предлагат материални облаги срещу задоволяване на извратените си страсти.
Унищожаването на морала на едно общество, подмяната на ценностната система, липсата на идеали и в крайна сметка свеждане всичко до нагон и елементарни материални потребности е най-прекият път към гибелта и на самото общество. Историята го е доказала.
Можем просто да махнем с ръка безнадеждно. Но става дума за поколението на нашите деца. Училището днес е недостатъчно като инструмент за възпитание, а днешните родители вече са от поколението, израснало в безвремието на прехода. Затова лечението на обществото трябва да бъде държавен приоритет. Но могат да го приложат само морални хора с чиста съвест.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"