16 Април 2024вторник19:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Парламентът отхвърли кандидатурите за зам.-шефове на КФН

Според БСП ГЕРБ се опитва да наложи едноличен тип на управление в регулаторния орган

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 27

Народното събрание отхвърли с мнозинство кандидатурите на двамата кандидати за заместник-председатели на комисията за финансов надзор. В подкрепа на двамата кандидати гласува единствено депутати от ГЕРБ. Гласовете "За" бяха 90, "Против" - 110, а 15 депутата се въздържаха. На практика от гласуването пролича, че има разцепление в управляващата коалиция.
За заместник-председател, ръководещ "Надзор над инвестиционната дейност", бе предложен икономистът Румен Соколов, а за надзора над осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов. И двамата кандидати бяха предложени от председателя на КФН Карина Караиванова, която преди да оглави надзорния орган, беше заместник-министър на финансите и сред приближените на финансовия министър Владислав Горанов.
Във връзка с вчерашното гласуване лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова препоръча на премиера Бойко Борисов да поиска вот на доверие от парламента. Като причина тя изтъкна разцеплението по сериозна тема на управляващото мнозинство, каквато е изборът на заместник-председатели на КФН.
"Разцеплението е сериозна симптоматика в правителството", обяви Нинова. Според нея и при скандала за НДК проличали двете лобита в ГЕРБ.
В края на миналата година парламентарната бюджетна комисия не успя да приеме в края на миналата година промените в правилата за предлагане на кандидати за заместник-председатели на КФН. Те бяха приети тази година. Сега само отговарящата за застрахователния надзор Ралица Агайн е с редовен мандат, а другите членове са с изтекъл мандат.
Преди гласуването Карина Караиванова определи двамата кандидати като "безспорни професионалисти с безупречна репутация". Според шефа на КФН новите попълнения в надзора ще допринесат за работата на комисията и повишаването на нейния потенциал. Според БСП обаче целта не е по-качествен регулатор на небанковия сектор, а налагане на едноличен тип на управление. "КФН се стреми да се наложи едноличен тип на управление, от което БСП ще се разграничи", заяви народният представител от БСП Жельо Бойчев.
Депутатът от БСП проф. Румен Гечев заяви, че трябва да се установи, доколко кандидатите отговарят на изискванията за постове, които трябва да заемат. "Става дума за управление и контрол на десетки милиарди левове и касае интересите на много българи и затова изискванията ни трябва да бъдат високи в изпълнение на изискванията на тези длъжности", категоричен бе Гечев. Той добави, че КФН не е по-маловажна институция от Българска народна банка (БНБ) и е несериозно да се предлагат такива кандидатури.
"Румен Соколов има образование в друга област. Професионалният му опит е впечатляващ, но не е в тази сфера. Как се обвързва образованието и практиката с управлението на милиарди левове. Няма да подкрепим тези две кандидатури, заяви той. Проф. Гечев попита и защо не са предприети стъпки да остане на поста си Владимир Савов, който в момента отговаря за "Надзор над инвестиционната дейност" и е много по-подходящ.
Същевременно никой от ГЕРБ не защити двете кандидатури, председателят на КФН също не взе думата, въпреки че й бе предоставена. Така след гласуването двете кандидатури бяха отхвърлени. Сега трябва да бъде открита нова процедура за избор, която ще остане за есента. Дотогава ръководството на инвестиционния надзор ще продължи да бъде упражнявано от временно изпълняващ длъжността, а начело на осигурителния надзор ще остане Ангел Дзалъзов, който е с изтекъл мандат от около три години.

Единият бил близък до "Америка за България"

Близки до фондация "Америка за България" кадри се предлагат за висши ръководни постове, съобщи преди дни a-specto.bg. В информацията се има предвид единият от предложените от Карина Краиванова за зам.-председател на КФН по инвестиционната дейност Румен Соколов. По информация на изданието от кадровата справка на единия от кандидатите - адвокат Йордан Чомпалов, който бе предложен да отговоря за осигурителния  надзор, е пропуснат един многозначителен факт.  Съвсем доскоро юристът е бил член Съвета на директорите на борсово търгуваното дружество "И Ар Джи Капитал - 3" АДСИЦ. На 03.07.2017 г. извънредно се свиква общо събрание на компанията с единствена точка в дневния ред - освобождаване на Йордан Чомпалов от Съвета на директорите. На общото събрание на акционерите във въпросния ден са били Фондация "Америка за България", която е основен акционер, Универсален пенсионен фонд и Доброволен пенсионен фонд "Доверие" и Българо-Американската кредитна банка, която се управлява от Цветелина Бориславова. "И Ар Джи Капитал-3" АДСИЦ е основана през 2006 г. като съдружие между "Америка за България" и "Доверие",



Карина Караиванова вчера в парламента с единия от предложените за зам.-шеф на КФН - Румен Соколов

сн. Емилия Костадинова

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ