26 Април 2024петък06:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кому е изгодна разрухата на Бузлуджа?

Властта се страхува, че връщането на паметника на БСП ще мобилизира хората с леви убеждения

/ брой: 146

автор:Валентин Георгиев

visibility 1322

В последните 25 години паметникът на Бузлуджа тъне в забвение и разруха. Каквато съдба впрочем сполетя редица други паметници у нас. През този злочест период, който продължава и днес, се наслушахме на какво ли не, свързано със символиката и съдбата на "чинията". Свързваха го неведнъж с тоталитарната държава и сочеха с пръст БСП като проводник на миналото. Проглушиха ни ушите с мантри от типа "където мине комунист, трева не никне" и с лъжи "колко лошо се живеело през комунизма"...
Едно леко отклонение. Оказва се, че две и кусур десетилетия по-късно още приватизират построеното тогава. 99% от водопреносната ни мрежа е построена през лошия "комунизъм". 95% от електроенергията ни идва от мощности от времето на комунизма. 98% от язовирите ни са от комунизма. А какво ни дадоха преходът и капитализмът? Какво построиха, какво подобриха? За 40 години тогава бяха изградени много пъти повече инфраструктура и производства, отколкото за вече близо 30 години "демокрация". Изглежда по-скоро обратното - където минат т.нар. демократи, трева не никне...
Та, за "чинията". Всички приказки как БСП може да си вземе обратно паметника, се оказаха въздух под налягане в момента, когато сегашното й ръководство най-сетне реши да го направи. Хем законът бил променен и не позволявал, хем съществувал вариант тя да получи паметника за срок от 10 години безвъзмездно ползване, хем изведнъж се явиха какви ли не други кандидати - политически партии, лидери, НПО-та, юридически субекти и физически лица с апетити към него.    
Събудиха се от летаргията и общината в Казанлък, и областната управа на област Стара Загора - и те си искали паметника. Щели да започнат да го стопанисват. А къде бяха досега, та години наред го оставиха на произвола на съдбата?
В общия хор се включи и таранът на днешното управление Валери Симеонов: "Не мога да се примиря с подаряване на държавно имущество на някаква партия. По същия пример аз имам претенция да ни бъде харизана Шипка"... Като че дядо му там е хукнал "гърди геройски на смърт да изложи". Щеше да е по-сериозно, ако беше обяснил каква е идеята му за бъдещето на паметника, ако въобще той има такава.
Струва си да припомним в тази връзка, че решението за строежа на "чинията" е взето през далечната 1971 година, а строежът й започва 3 години по-късно и се финансира с дарения от българите на стойност 14 186 000 лв. А като приказват сега глупости, че хората давали пари принудително, нека ми кажат кой тогава в България не е искал да го има този уникален паметник, с чиято архитектура би се гордяла всяка страна. Ръководител на грандиозния обект е командирът на Старозагорската строителна дивизия ген. Делчо Делчев.
Интересно защо никой не си спомня или се прави на разсеян, че мемориалът "Бузлуджа" беше собственост на БКП и със закон "демократите" национализираха всички недвижимости, притежавани от БКП, в т.ч. и "Бузлуджа". Без реституция за един милион комунисти, влагали пари, труд и сърце в паметника. А след като държавата стана собственик, остави мемориала да се разграбва, руши и демонтира от различни вандали, тя просто не направи нищо. Държавата постъпи така и с десетки сгради, заводи, предприятия, земи и пр., които си бяха нейна собственост - остави ги на произвола или ги приватизира за стотинки, от тях вече няма и следа.
Нелепо и глупаво звучат днес аргументите и претенциите за "Бузлуджа", че била държавна собственост. Формално след конфискацията е така, но държавата все реве, че няма пари за поддръжка на болници, училища, детски и майчински, пенсии, лекарства и куп други нужди. Защо сега се натиска за този "баир", за поддръжката и охраната на който трябва да плаща, освен ако не изкара някой лев от евентуален купувач на "останките". Нищо чудно днешните управляващи да стигнат и дотам - да тръгнат да търгуват със светинята на левите хора в България. Колкото и да им е неприятно, там е загинал Караджата, там е основана партията на трудовите хора. Повече от очевидно е, че цялата тази кампания се прави целенасочено, за да се попречи на БСП да си върне един от символите.
Истината е, че властта се страхува връщането на този мемориал на БСП да не мобилизира допълнително хората с леви убеждения. Всъщност и БСП го иска с тази цел. Има правото на това. Всичко друго е чиста проба демагогия.
Твърде витиевато звучи и Борисов по темата: ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, ГЕРБ и правителството ще бъдат атакувани за това, че не "дават пари за пенсии и заплати". А ако тръгнели да прилагат закона - за това, че рушали паметници. С това измъкване Борисов на практика казва, че правителството реално няма какво да направи.
"Шокирана съм от това, което разбирам тук, и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо - елате си вземете "Бузлуджа" безвъзмездно, а сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане", реагира Нинова. По думите й много правителства поред не могат да се грижат за паметниците си, включително за този. "Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме."
Регионалният министър Нанков пък твърди, че имало и друг начин БСП да си върне паметника според сегашния закон - да го купи след обявяване на търг. В него обаче можели да участват и други кандидати, а данъчната оценка по предварителни разчети била 110 000 лв. Позорище!
Според Нинова предлаганите варианти имат една-едничка цел - да не се случи това, което БСП желае - запазване на обекта като архитектурен паметник за страната и като символ за партията.
Като се замисли човек, много е елементарно да разбере защо го иска БСП - защото е нейната история, нейното родилно място. А паметник с този размер и история е значим за България. Това е паметник, който е притегателна сила за всички българи, и ако той е работещ, всеки българин може да го посети. Ще си плати за вход и инвестицията, която трябва да бъде вложена, за да се възстанови, ще бъде върната доста бързо. Освен туристи със сигурност ще е супер дестинация и за големи форуми.
В наши дни, въпреки че продължава да се руши, паметникът влезе като снимачен фон на американски филм - "Механикът: Възкресение" с Джесика Алба и Джейсън Стейтъм. Да не говорим, че попадна на два пъти и в престижната глобална класация за "Най-красивите изоставени места по света". Веднъж му бе отредено 25-о място, а през 2013 година е обявен дори за номер 1!
Какво искат да постигнат сегашните ни управници и антикомунистическите среди у нас? Вместо да се опитат да запазят това, което би привличало хора от цял свят, те гледат да рушат. Това го могат безспорно. След мавзолея, който увековечи срама на СДС, Костов и Бакърджиев, най-удобният и лесен за следващо разрушаване е паметникът на Бузлуджа! Дали не е дошло времето на ГЕРБ да се запише с подобен срамен акт? Има и други заявени за бутане паметници. Чуват се "авторитетни гласове" и за паметника на връх Шипка, както и за този на Цар освободител пред парламента! Няма да е чудно, ако се появи и инициативен комитет за гътването на храм-паметника "Александър Невски". Последното наистина би увековечило славата на ГЕРБ и неговия вожд!
В някои анкети за "Бузлуджа" от последния месец, направени в различни сайтове, над 70% от хората поискаха паметникът да се запази по един или друг начин. Независимо дали се харесва или не, той в крайна сметка е част от историята на България. Историята на БКП също е част от националната ни история. А историята е такава, каквато е и никой няма право да оспорва миналите факти!



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ