29 Март 2024петък11:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП обвини шефката на Столичната каса в конфликт на интереси

/ брой: 147

автор:Аида Паникян

visibility 1533

Директорката на Столичната здравна каса (СЗОК) отчитала дейността на болницата на дъщеря си, стана ясно от питане на депутатите от БСП Георги Свиленски и Христо Проданов към министъра на здравеопазването Николай Петров. На 21 юни 2016 г. Надзорният съвет на НЗОК възлага на тогавашния управител на касата Глинка Комитов да освободи от длъжност д-р Биляна Пенева-Стоянова. Изпълнено ли е решението или е отменено, попитаха депутатите от левицата. От отговора на министъра стана ясно, че по закон НС на НЗОК няма правомощия да освобождава и назначава директори на районни каси - те се назначават с конкурс за определен мандат. НС може да прави предложения до управителя на НЗОК, с които той не е длъжен да се съобрази. Петров обясни, че управителят на НЗОК не е констатирал нарушения на трудовите задължения на директора на РЗОК в София град, тежестта на които да доведат до освобождаването й. Решението на надзора за освобождаването й било немотивирано и нямало посочен срок за изпълнение.
На 1 март т.г. Пенева назначава за свой зам.-директор Петко Панов, който до този момент е бил началник отдел "Информационно обслужване" в Първа специализирана АГ-болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"), а от 20 юни 2017 г. започва работа в СБАЛАГ "Майчин дом" като зам.-директор. На мястото на Панов на 8 март е назначена Кремена Неделчева Берова - дъщеря на Пенева, става ясно от репликата на депутата Проданов. На 23 март директорката на болницата д-р Гергана Коларова упълномощава Берова да представлява болницата пред НЗОК, СЗОК, МЗ и всички други държавни и общински институции за изпълнението и отчитането на дейностите по сключените договори. Социалистът поясни, че пълномощното е безсрочно и следва да се тълкува изцяло в полза на пълномощника. Дъщерята на д-р Пенева подписва заповедите за извършване на проверки на "Св. София", назначени от директора на СЗОК, т.е. майка й, подписва фактурите и спецификациите, с които болницата фактурира дейността си. Това не е ли конфликт на интереси, питат депутатите от БСП.
В зададения въпрос липсваше тази фактология, за да направим проверка в тази посока, оправда се министърът. Той обеща да направи проверка за конфликт на интереси.
От стенограмата от заседанието на НС на НЗОК на 21 юни 2016 г. става ясно, че тогавашният зам. здравен министър Ваньо Шарков настоява Пенева да бъде отстранена. "Няколко поредни заседания се занимаваме с този въпрос, няколко поредни заседания поканихме директора да даде обяснения...", казва Шарков, на което Комитов отговаря: "Това дали ще предприема е друго нещо, ако считам, че е незаконосъобразно". Петима от присъстващите надзорници гласуват "за" отстраняването на директора на СЗОК, въздържа е само Тома Томов от КТ "Подкрепа", а "против" няма.
Д-р Пенева е работила в агенция "Медицински одит", Районния център по здравеопазване в София, в санаториума на МЗ във Варна. От януари до края на март 2015 г. е директор на болницата в Панагюрище, откъдето напуска без мотиви. От 1 юли 2015 г. материално отговорното лице на СЗОК е променено от д-р Росен Петков на д-р Биляна Пенева.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ