16 Април 2024вторник14:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Озверяване ли? Човекът е по-лош и от звяра!

/ брой: 148

автор:Петра Ташева

visibility 2043

Напоследък все това чуваме: "Хората станаха зверове!" Да не обиждаме животните! Човекът е по-лош от звяра. Големият индийски философ и поет  Рабиндранат Тагор отдавна го е казал: "Когато е звяр, човекът е по-лош и от звяра." Звярът убива, за да се засити, после лежи, кротува. А човекът, за жалост, няма насита.
В какво време живеем? В жестоко, в несправедливо. Казваме, че държавата ни е република, но тя нашата република, отговаря ли на онези изисквания, за които ратуваше Левски? Откакто дойде промяната, у нас господства парата, властват хаосът и пазарът. Възцариха се у нас слободията и беззаконието. За каква душевност да говорим, като се цени само богатството? А честността и богатството на душата станаха за присмех и подигравка.
В днешно време нас, обикновените хора, отвсякъде ни грозят заплаха и агресия. Живеем в страх от нападения и убийства. Заплашени сме и страдаме от набезите на обирджии и крадци. Спасение няма отникъде. За нас никой не се грижи. Страдаме, защото сме беззащитни. Никой не може да ни опази. Какви "паник бутони", какви "гласови връзки" с охранители? И така да направят, че до всеки лекар и учител да стои по един полицай, пак няма да се оправим! Днешните спешни, всъщност много закъснели мерки за защита на лекарите са само "про форма". Защото най-важното го няма - няма го съзнанието, няма го възпитанието, няма го моралът. Харчат се огромни пари за опазване живота и сигурността само на големите ни управници. Всички други сме отдавна забравени, изоставени, обречени и отречени от властта.
Знаем, че "битът определя съзнанието".  Бедността ли е виновна за агресията и жестокостта, за убийствата, за кражбите и обирите? До известна степен да, но не е само бедността, не е само безработицата. Били сме  много по-бедни, но не сме се поддавали на тези пороци - да крадеш и да убиваш, за да оцелееш. Защо тогава днес сме по-лоши от зверовете? Истината е, че моралът ни се срина, моралът въобще го няма.
За всичкото това са виновни нашите управници. Те дават тон на живота у нас. Още в началото на прехода те отрекоха всичко предишно, отрекоха възпитанието. Те, със своя морал, със своето възпитание, са лошият пример, който дадоха и продължават да диктуват живота ни в този несвършващ се преход. Знайно е, че "рибата се вмирисва от главата". Прикачиха на възпитанието "мръсния" епитет "комунистическо" и въобще го отрекоха. А без възпитание ето докъде стигнахме.
Откога и докога човек се възпитава? Трябва да се започне много отрано. Наталия Кончаловска - майката на големия артист и режисьор Никита Михалков, казва: "Трябва да се възпитава, докато лежи напреки, легне ли надлъж, късно е!" А докога? През целия живот! Какво искаме от децата, които не виждат нито в семействата си, нито в обществото и в живота да се уважава и почита честността, да се възнаграждава подобаващо интелигентността и работливостта? "Учител" днес е животът, в който бандитите са по-силни от държавата, в който хитрите и мързеливите имат всичко мечтано даром.
Тъжно и жално за децата ни, за Отечеството ни! Пред очите ни се руши всичко природно, материално, а духовното въобще не се цени. В дните след тържествата за 180-годишнината на Васил Левски да си припомним неговите последните вопли преди бесилката: "Ах, Българийо, Българийо! Защо си толкова заспала! Събуди се, от дълбок сън събуди се!" 
Дали ще се събудим, дали ще заработим за истинска промяна? Нали надеждата умира последна! Вярата все още ни поддържа, тя ни дава сила да живеем в тази отчайваща несправедливост, в която тънем десетилетия. Преди да си отиде от този свят, акад. Ангел Балевски, тъжен за бъдещето на България, все пак успя да ни вдъхне оптимизъм в идните дни:
Ще има и в родината ни мила
живот без злост и грозота,
ако добрите притежават сила,
а силните - пък доброта.
Дано и за България да изгрее слънце! Дано да имаме по-добри управници, които да претворят в дело петте републикански принципа на Васил Левски: равноправие, права и свободи, закон и ред!

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 174

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 174

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ