23 Април 2024вторник09:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво очакваме от кинофестивала във Венеция?

21 филма са включени в конкурсната програма

Джейн Фонда и Робърт Редфорд получават "Златен лъв" за цялостно творчество

/ брой: 148

visibility 848

Соня Александрова, Рим
Специално за "Дума"


Пресконференцията за 74-тия кинофестивал във Венеция (30 август - 9 септември) се състоя в Рим на 27 юли. Директорът Алберто Барбера и президентът на Биеналето Паоло Барата разкриха какво предстои да видим. Най-голямата новина е допълнителната конкурсна програма с награди "Виртуална реалност". 22 заглавия - късометражни и пълнометражни филми и интеракивни инсталации, ще бъдат подложени на вниманието на международно жури. Особено привлекателно е мястото на прожекциите - остров срещу традиционните зали на острова Лидо, където от десетилетия се провежда Мострата на киното.
Конкурсната програма включва 21 филма, от които два документални. Откриването на фестивала ще стане с "Downsizing" на Александър Пейн ("Небраска"). Това е един от седемте филма на САЩ, които ще се състезават за "Златен лъв". Директорът Барбера заяви, че "американското кино е в отлично здраве. Има непрекъсната смяна на поколенията, както и на темите. Много се експериментира". Сред другите заглавия от страната на Холивуд привличат вниманието "Човешки поток" ("Human flow") на Ай Вей Вей, "Майка" ("Mother!") на Дарън Аронофски (в главните роли са Дженифър Лоурънс и Хавиер Бардем), "Suburbicon" на Джордж Клуни с Мат Деймън и Джулиан Мур. Домакините ще представят четири италиански филма, между които се откроява първата творба на Паоло Вирдзи, заснета в САЩ - "The leisure seeker", с Хелън Мирън и Доналд Съдърланд. Франция също е с четири филма, има заглавия от Япония, Израел, Великобритания, Китай, Австралия. Петнайсет от 21-те режисьора участват за пръв път в конкурса за "Златен лъв" за най-добър филм.
Останалите официални награди са "Сребърен лъв" - Голямата награда на журито, "Сребърен лъв" за най-добра режисура, купата "Волпи" за най-добра мъжка и за най-добра женска роля,  награда за най-добър сценарий, специална награда на журито, наградата "Марчело Мастрояни" за най-добър млад актьор или актриса. Отличията ще бъдат връчени от деветчленно жури. То е оглавено тази година от жена (след Катрин Деньов преди 11 години) - американската актриса Анет Бенинг ("Американски прелести"), носителка на два "Златни глобуса", номинирана с четири "Оскар"-а. До нея ще застанат колежките й британката Ребека Хол ("Вики, Кристина, Барселона"), французойката Ана Мугласис ("Криминален роман") и италианката Жасмин Тринка ("Fortunata", с награда за женска роля от тазгодишния Кан). Режисьорите ще бъдат представени от унгарката Илдико Енеди ("Златна мечка" в Берлин 2017 със "За тялото и душата"), мексиканеца Мишел Франко ("Дъщерите на Абрил" - награда на журито от "Особен поглед" в Кан 2017), британеца Едгард Райт ("Шон от мъртвите"), тайванеца Йонфан (Yonfan, "Принцът на сълзите").
Селекционерите са изгледали 3492 филма, за да изберат общо 71 - всички световни премиери, разпределени и в останалите паралелни програми - "Хоризонти", "Извън конкурс", "Специални прожекции", "Виртуална реалност", "Класически филми" (повечето от които са реставрирани). Една от творбите - "Да обичаш Ескобар" ("Loving Escobar") на Фернандо Леон де Араноа, с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус, е испанско-българска копродукция. С нея се изчерпва скромното участие на България във Венеция.
Авторите на филмите са както утвърдени, така и по-малко известни или нови имена. Сред всички секции на Мострата може да се видят режисьори, печелили "Златен лъв" (Джани Амелио, Дарън Аронофски, Самуел Маоз) или "Оскар" (Джорж Клуни, Александър Пейн, Уилям Фридкин).
"Златен лъв" за цялостно творчество получават американската актриса Джейн Фонда и актьорът и режисьорът Робърт Редфорд. Преди награждаването им в голямата зала на фестивала ще бъде прожектиран извън конкурса "Душите ни нощем" ("Our souls at night") на Ритеш Батра. Филмът ще бъде разпространен из целия свят през тази година от Netflix. Фестивалът ще бъде закрит с японския филм "Outrage coda" на Такеши Китано.
Очаква се богато "нашествие" на звезди по червения килим. Освен авторите и актьорите на конкурсните филми, потвърдили присъствието си, киноманите ще се радват да видят Джейн Фонда и Робърт Редфорд, сър Майкъл Кейн и Такеши Китано, композитора Рюичи Сакамото, както и редица други.


Паоло Барата и Алберто Барбера на пресконференцията



Джейн Фонда и Робърт Редфорд в "Душите ни нощем",
реж. Ритеш Батра

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ