19 Април 2024петък23:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Човечеството се приближава все по-бързо до "червената линия"

Време е да спрем да рушим дома си

/ брой: 148

автор:Галина Младенова

visibility 957

Човечеството е алчна, глупава и най-голяма заплаха за Земята. Това е мнението на Стивън Хокинг. Известният английски физик-теоретик и популяризатор на науката заяви, че бъдещето може да е свързано с колосални проблеми за нашата планета. В интервю за Би Би Си Хокинг предрeче, че не е далеч времето, в което Земята може да се превърне в много гореща планета, каквато е Венера, и да започнат да валят дъждове от сярна киселина, океаните да се нагреят до неподозирани величини, а пък температурата на въздуха да достигне до 250 градуса по Целзий. "Изменението на климата е една от най-големите опасности, с които се сблъсквамеq и ние можем да я предотвратим, ако обаче действаме незабавно", подчертава ученият.
Според изследванията на еколозите човечеството руши екосистемата на планетата с една трета по-бързо, отколкото тя успява да се възстанови. Светът с все по-бързи темпове се приближава към ликвидиране на природните ресурси. И ако ситуацията не се промени, към средата на 30-те години на този век на нас вече ще ни бъдат необходими две планети.
Учените не спират да бият тревога, че промените в климата стават по-бързо, отколкото са очаквали. Още към 2050 г., ако човечеството не вземе мерки, температурата на Земята ще се вдигне с 2 градуса над прединдустриалните нива. Именно Парижкото споразумение, подписано през декември 2015 г., постави задачата да се удържи температурата под 2 градуса, а в идеалния вариант - не повече от 1,5 градуса. Смята се, че именно тези 2 градуса са "червената линия", която, ако бъде прекрачена, промените на Земята ще станат необратими.
Наскоро международен екип от учени, воден от бившия топ специалист на НАСА по климата Джим Хансен, призова човечеството да започне възможно най-бързо да премахва въглеродния диоксид от атмосферата. Ако не го направи, обрича следващите поколения на постоянни природни катаклизми или да харчи трилиони, за да ги предотвратява. Светът вече значително е надвишил поставените ограничения за забавяне на глобалното затопляне. През 2016 г. количеството въглероден диоксид в атмосферата е прехвърлило 400 части на милион, което се смяташе за символичната граница. Смята се, че прескачането й означава, че е много малко вероятно замърсяването да слезе отново под нея в рамките на това поколение.
Според учените вече не е достатъчно просто човечеството да намалява вредните емисии, които произвежда. Те смятат, че вече трябва да се премине към прилагането на методи, които физически да извличат въглеродния диоксид от атмосферата. Проучванията им показват, че чрез подобни методи трябва да се извлекат около 12,5% от въглеродния диоксид в атмосферата, за да има ефект.
Това може да стане по няколко начина. Първият и най-евтиният е усилено засаждане на дървета и растителност. По-скъпата и сложна алтернатива е разработка на инфраструктура, която да изсмуква въглеродния диоксид от въздуха. Подобна технология може да струва 535 трилиона долара само през този век. Но според учените другата алтернатива е харченето на още повече пари за борба с последствията от влошаващия се климат и зачестяващите бедствия.
От 1990 г. природните катаклизми - наводнения, суши, урагани, горски пожари - започнаха да стават два пъти по-често. Експертите са убедени, че причина за това са промените в климата, предизвикани от човешката дейност.
Най-страшното е, че всичко в нашия свят постепенно се стреми към тази "червена линия". За производството на която и да било продукция ние харчим доста от невъзобновяемите природни ресурси. Често ги изразходваме съвсем излишно, въпреки че прекрасно знаем - те не са безкрайни. Наясно сме, че свършват запасите от петрол, към края си са вече и световните запаси на газ. Намаляват горите - темповете на изсичане на дърветата са толкова големи, че още към 2050 г. се очаква криза в дървообработващата индустрия. По-страшното обаче е, че липсата на гори води до катастрофално замърсяване на околната среда. Всяка година в света мръсният въздух убива 7-8 милиона души.
Природата вече се променя пред очите ни. Животински видове изчезват масово, при това в целия свят - до тези стряскащи констатации стигат учени от "Станфорд" и Националния автономен университет на Мексико. Тяхното проучване е първото по рода си, проведено в толкова голям мащаб - изследвани са над 27 хил. вида гръбначни животни в цял свят. Резултатите показват, че 30% от тези животни са застрашени.
Учените предупреждават, че изчезването вече е в ход и хората имат не повече от 30 години да го предотвратят. Сред най-застрашените видове са димният леопард, тигърът и мраморната котка. Човешка дейност, която причинява глобалното животинско унищожение, наред със скоростта, с която то се развива, го отличава от предишните подобни случаи. Ако тази тенденция продължи, 70% от включените в проучването видове ще изчезнат до края на века, като човекът ще бъде главният виновник за това.
Промяната в популацията на животински видове вече вреди на екосистемата ни, а биологичното унищожение би довело до още по-сериозни последици за Земята и човечеството.
Истината е, че човекът днес руши собствения си дом. Ето затова е толкова важно Парижкото споразумение за климата. И затова е толкова тежко решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да извади Америка от договора. Съгласно споразумението Съединените щати обещаха да намалят до 2025 г. вредните емисии с 26-28% в сравнение с 2015 година. Сега това изглежда няма да се случи.
Добрата новина е, че всички големи нации, с изключение на САЩ, обявиха, че ще продължат да се придържат към Парижкото споразумение. Още по-добра е новината, че повечето американци не са съгласни с президента си и са готови да спазват решенията на договора.
Ние, хората, убиваме планетата си заради собственото незнание и егоизъм. И всеки един от нас разбира, че един ден животът на Земята ще стане невъзможен. На изтощената планета няма да има какво да се диша, въздухът ще бъде пренаситен с вредни елементи, земята ще бъде изтощена, природните запаси унищожени. Цивилизацията ни ще бъде обречена на смърт заедно с планетата ни. Все още имаме време да променим това.
Промените към по-добро в много държави вече са започнали - с преминаването към възобновяеми енергийни източници. Този обрат е налице дори и в САЩ. Електромобилите, дроновете, слънчевата енергетика - това вече не е бъдеще, то става тук и сега. След не повече от 13-15 години петролът вече няма да ни е необходим, твърдят ентусиастите. Дано...

В Китай заработи най-голямата плаваща слънчева електроцентрала

Китай в продължение на много години развиваше интензивно производство, за да си осигури лидерската си позиция и да изпревари останалата част от света по обем на произвежданата продукция. В резултат на това страната започна да се задавя от смога на гигантски фабрики, заводи и въглищни ТЕЦ. Наложително бе да се направи нещо и ръководството на страната реши да се насочи спешно към алтернативни енергийни източници.
Преди няколко дни китайските власти обявиха, че най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в света най-накрая е въведена в експлоатация и е свързана с местната електрическа мрежа. Централата е разположена близо до град Хуайнан в провинция Анхой. Разполага с мощност 40 мегавата.
Любопитно е, че централата е била построена в района на залятата въглищна мина, която някога е доставяла изкопаеми горива, замърсяващи атмосферата.
През миналата година на вода бе спусната слънчева електроцентрала 20 мегавата, но Китай планира активно да увеличи количеството на подобни конструкции през следващите години.
Плаващите слънчеви електроцентрали стават все по-популярни заради техния уникален дизайн и липсата на необходимост да се отчуждава земя, за да ги инсталират.
Наред с другото, тези централи забавят изпарението на водата, което според учените е плюс за околната среда. Ниската температура в близост до повърхността на морето или океана спомага за ефективно охлаждане на фотоволтаичните панели и намалява риска от излизането им от строя.
До 2020 г. Китай планира да увеличи количеството на енергията, добивана от слънчевите електроцентрали до 20% от общото потребление.


Плаващите слънчеви електроцентрали стават все по-популярни


В света се появиха... "електрически дървета"

Наскоро Агенция Франс прес съобщи за появата на нова забележителност в курортното бургундско градче Невер: там е пораснало първото в Европа "електрическо дърво" (eTree), създадено от израелската компания Сол-лоджик.
Короната на дървото се състои от слънчеви панели. Ако приседнете на пейката под дървото, може да заредите телефона или таблета си, да се възползвате от безплатен wi-fi и да утолите жаждата си от охладителя. А след настъпването на тъмнината дървото се превръща в красив уличен фенер.
Сол-лоджик е малка израелска компания, която се занимава с продажба и инсталиране на слънчеви панели за частни домове и търговски предприятия. "Електрическото дърво" е неин специален проект, чиято цел е да пропагандира екологично чиста енергия.
В Израел слънчевата енергия трудно си пробива път. За две години по едно "електрическо дърво" се е появило само в Тел Авив и в парка Рамат а-Надив. Още едно е било инсталирано в Бейт Лехем.
Израелските любители на чистата енергия се надяват, че техните разработки ще получат по-топъл прием в САЩ и Европа.


От "електрическото дърво" може да заредите телефона си, да се възползвате от безплатен wi-fi и да утолите жаждата си от охладителя




Опасните метеорологични явления като силни проливни дъждове или анормални горещини ще се срещат в бъдеще все по-често


Водата на Земята и днес е проблем в Африка заради глобалното затопляне,
обаче към края на този век не само Черният континент, но и цялото човечеството може да остане без питейна вода

БГНЕС




 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ