Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Европарламент

Неков: Няколко български пчелни продукта могат да получат европейска защита

Дума

1. Август 2017   966   0
Снимка


Пчелният прашец и пчелното млечице могат да получат защита по схемите за качество на ЕС. Те се класифицират като продукти от животински произход и могат да кандидатстват за закрила като Защитено наименование за произход или Защитено географско указание. Това потвърди Фил Хоган, комисар по земеделието и развитието на селските райони, в отговор на въпроси на българския евродепутат Момчил Неков.
"Това е шанс за българското селско стопанство и в частност пчеларството, тъй като този сектор е чувствителен. Българските пчелари изпитват сериозни притеснения от конкуренция, която често е нелоялна. Защитата по европейските схеми за качество ще даде стимул на производството и търговията, но най-вече видимост. Българският мед и пчелен восък са впечатлявали западноевропейските хронисти преди близо 700 години. Можем и трябва да върнем и доверието на европейския потребител днес в родните качествени пчелни продукти", заяви Неков.
Първият български пчелен продукт, който се очаква да получи защита по европейските схеми за качество, е Странджанският манов мед. Той ще бъде и първият български продукт със Защитено наименование на произход - най-силно ниво на защита в Европа. Медът от Еленския балкан обаче или от Западна Стара планина също имат реални шансове за признание по тези схеми в близко бъдеще. Българските пчелари проучват и възможностите за защита на българския пчелен восък. Продуктът се търси от чуждестранни фирми от хранително-вкусовата и козметичната промишленост и има голям потенциал.
В защита на българските пчелари в началото на годината Момчил Неков се противопостави на предложението на Европейската комисия за увеличаване на квотите за безмитен внос на пчелен мед от Украйна и предложи квотите да останат непроменени.
Българският евродепутат беше избран от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент за докладчик по доклада "Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС". Ангажиментът е много отговорен, защото когато докладът бъде приет, той ще стане официален документ на евроинституцията.
Неков твърди, че проблемите пред българските и европейските пчелари са много и са специфични. "Работата ни по доклада е повече от отговорна. Ще разчитам и на активната подкрепа от самите производители, така че да очертаем най-точните решения, с които да защитим и подпомогнем развитието на пчеларството", отбеляза българският евродепутат.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"