29 Март 2024петък16:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво още искате, бе?

/ брой: 149

автор:Ева Костова

visibility 1377

Безработица има за тези, на които не им се работи, рече вчера премиерът при поредното рязане на лентичка. Борисов допълни, че ако доскоро е търсена работа за хората, сега се търсят хора за работа. Инвестициите са тук, налице е и излишъкът в бюджета, трябва само здраве и търпение, защото нещата вървят добре, допълни той. Какво още искате, санким, както се подразбра. Този наш ръководител или е слънчасал, или живее другаде. На този "прост", дървен матриал, разбирай обикновените хора, не му увира главата и това е! Той продължава да се вълнува защо, когато и да търси работа, все не намира, или му предлагат заплата, колкото да не умре от глад. И накрая махва с ръка: майната му! Той се вълнува от равнище на доходи, от пропукванията в социалната сфера, от безплодните напъни да се вкара мързелът като основен източник на неумелите управленски решения в икономиката, сивите и непазарни нейни компоненти, несправедливото преразпределение на БВП и последиците за българското битие-житие.
Приблизителните сравнения и методологическите капани на услужливи кабинетни експерти често, даже почти винаги, изиграват лоша шега. На същия този материал. Стига да припомним споровете около минималната работна заплата и производителността на труда, осигурителните прагове и класа прослужено време. Това пусна и духа от бутилката със заминаването на милиони българи в чужбина за по-добър живот, което повлече демографска криза и опасност от недостиг на средства във фонд "Пенсии". Все неща, които надали ще се решат с вноса на чужди кадри - било за сезонна работа, било за по-дълго време. Но така запазваме славата си на страна с най-евтин труд. Стратегия, която се изчерпва.
Колкото до производителността на труда, засега остава впечатлението, че единственото средство за увеличаването й, според нашия бизнес, е бой по работещите. Другата спрягана дума е образованието, но когато се стигне до квалификацията, всеки се скатава. През това време вече образованите напускат България. И кръгът се затваря, за да се разнообразим с няколко тона суджук или милиони, закопани някъде.
Та простият дървен материал няма да престане скоро да пита къде е индустриалната политика на държавата, къде са иновациите, опростените регулации, преместването на публични средства там, където има нужда в определен момент, подкрепата за малкия и средния бизнес, и т.н.
Другото е: умряла циганката да ме хвали, та нека се похваля сам. Народната приказка обаче поучава: един път стомна за вода, втори път стомна за вода, на третия стомната се счупила...

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ