25 Април 2024четвъртък18:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полша и ЕС в нов спор

Варшава пренебрегна решението на Съда на Евросъюза да спре сечта във вековната Беловежка гора, включена в списъка на ЮНЕСКО

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 17

Въпреки решението на Съда на Европейския съюз Полша ще продължи сечта в уникалната древна Беловежка гора. Това заяви полският министър на околната среда Ян Шишко, цитиран от АФП. Брюксел смята, че сечта в гората унищожава уникални растения и животни, сред които и зубрите - най-големите бозайници в Европа. Гората е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Рискът от пожари и бръмбари-корояди е аргументът на Варшава да не се подчини на решението на съда в Люксембург. Еколозите смятат, че това е претекст, като посочват, че бръмбарите-корояди са естествена част от горската екосистема.
"Задължени сме да продължим със защитните мерки. Трябва да изпълним плана за защитни мерки и точно това правим", отбеляза Конрад Томашевски от държавната агенция по управление на горите. Полското правителство дори утрои квотата за сечта в гората. Според министъра на околната среда над 1 млн. дървета трябва да бъдат изсечени.
Природозащитници обвиняват Шишко, че цели да увеличи приходите на общността в един от най-бедните региони на Полша. Плановете отпреди няколко години да бъде увеличена защитената зона се натъкнаха на острата съпротива от местните хора.
Миналата седмица съдът в Люксембург нареди Варшава незабавно да спре изсичането на гората, която се намира на границата с Беларус. Временното разпореждане на съда сочи опасността от "сериозна и необратима увреда" на гората. Цялото дело, което Еврокомисията започна преди месеци, може да приключи след години. Според ЕК сечта в гората нарушава законите за защита на дивата природа.
Ако Варшава продължи да не изпълнява установителното решение на съда, ще й бъде заведено осъдително производство. Тогава я очаква глоба от над 4 млн. евро, както и наказания от 300 хил. за всеки ден, в който не спази решението.
През 1979 г. ЮНЕСКО включи в списъка си Беловежката гора. Тя заема площ от 145 хил. хектара, като поне половината от нея се смята за девствена, т.е. не е подложена на човешка намеса след последния ледников период преди 8000 до 9000 години.
"Разгневява ме това, че някакви вандали, варвари могат да унищожат гората", каза, цитиран от Ройтерс, професор Томаш Весоловски - билог, който е изучавал Беловежката гора в продължение на десетилетия. "Не знам в кой момент извършеното ще стане необратимо, но с всяко отсечено дърво се приближаваме все повече до него. Ако изгубим гората, изгубваме я завинаги", отбеляза той.
Това не е първият спор между полското правителство и Евросъюза. В края на юли Еврокомисията започна процедура срещу Полша, като изпрати официално уведомително писмо след публикуването на Закона за организацията на съдилищата в Държавен вестник. Брюксел смята, че новият закон подкопава независимостта на съдилищата в страната. Оттам предупредиха Варшава, че може да й бъдат наложени неизползвани досега глоби, които могат да достигнат до 300 хил. евро за всеки ден, в който законът бъде в сила. Срок от един месец бе даден от ЕК на полските власти да разрешат създадените проблеми, свързани с гарантирането на върховенството на закона. В противен случай на Варшава може да й бъде отнето правото на глас в Съвета на ЕС.
Полша е и една от страните, срещу които ЕК започна наказателна процедура заради отказа им да приемат мигранти от Италия и Гърция съгласно квотното разпределение, договорено през 2015 г.



Изсичането в най-стария резерват в Европа не спира

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ