25 Април 2024четвъртък12:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трайков:

Държавата продължава да плаща за АЕЦ "Белене"

Министърът нахока БСП за проекта, ден след като се похвали с него на форум в Прага

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 124

Държавата продължава да плаща за проекта за изграждането на АЕЦ "Белене", защото не е освободена от задълженията по сключваните преди да дойде на власт правителството на ГЕРБ споразумения. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на парламентарно питане на предшественика си Петър Димитров, защо НEК е платила в последните две години близо 300 млн. евро по ядрения проект, без да има решение дали той въобще ще се реализира.
"За какво сте изхарчили тези пари, за храна на жабите в блатото ли", попита Димитров, като визира премиера Бойко Борисов, който определи площадката на централата като "гьол".
"За последните две години за втората централа край Белене са изхарчени 296 млн. евро, от които 56% са били насочени за изплащане на оборудването на ядрената мощност. Останалите пари са разделени между консултантите по проекта - "Уорли Парсънс", "Риск инженеринг", "Делойт", както и за издръжка на самото предприятие", каза Димитров и допълни, че е "зашеметен" от нелогично платени средства, ако проектът се провали.
"Аз се учудвам, че не сте бил зашеметен, когато подопечният ви НЕК е подписал това споразумение. Проектът за изграждане на "Белене" не стартира с моето ръководство и това не ни освобождава да не изпълняваме поетите от вас ангажименти. Това, което правим, е да защитим в максимална степен интересите на българските граждани", отговори му Трайков.
Той припомни за две споразумения с руснаците от времето на правителството на Сергей Станишев - за 109 млн. евро за подготовката на площадката за строежа, и за 673 млн. евро за поръчване на оборудване за бъдещата централа.
Трайков коментира още, че руската страна взима на сериозно преговорите, които България води за "Белене". Отношението било несериозно, когато предишният премиер Сергей Станишев бил оставен четири часа да чака пред вратата на руския премиер Владимир Путин.
Ден преди изявленията си в парламента обаче, министър Трайков защити проекта "Белене". Това стана по време на сесия на 6-ия Европейски форум за ядрена енергетика в Прага. За изказването на Трайчо Трайков там пресцентърът на МИЕТ разпространи съобщение до медиите.
На форума присъстваха еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, премиерите на Чехия и Словакия, енергийният министър на Франция, представители на унгарското председателство, Европейската комисия, Европейския парламент, оператори на ядрени централи и водещи енергийни компании.
Във връзка със стрес-тестовете, на които ще бъдат подложени всички ядрени централи в ЕС, Трайков за пореден път заяви, че АЕЦ "Козлодуй" е най-проверяваната централа. Не бива да се поставят невъзможни за изпълнение изисквания, които да блокират технологичното и комерсиално развитие на ядрената енергетика, каза Трайков. След това министърът се похвали, че България има един от най-напредналите проекти за изграждане на нови мощности. Вече сме вложили значителни ресурси и затова сме силно заинтересовани да бъде намерен балансът между гарантирана сигурност, пълния потенциал за технологично усъвършенстване, и в същото време да не сме прекалено рестриктивни към осъществяването на проекта, каза Трайчо Трайков.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 185

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 181

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ