18 Април 2024четвъртък16:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Скандали продължават да раздират Ботевград

Кметът Иван Гавалюгов призова Общинският съвет да предизвика нови избори

/ брой: 150

автор:Павлета Давидова

visibility 75

Истински сапунен сериал се развива в Общинския съвет на Ботевград. Както ДУМА вече писа, преразпределението на политическите сили доведе до блокаж в работата на съвета. Коалиция "Обединени за бъдещето на Ботевградска община" и бившият кмет Георги Георгиев събраха 12 съветници, настоящият градоначалник Иван Гавалюгов и неговото "Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет" разполагат с 8, ГЕРБ са шестима, а трима са представителите на БСП. Всички партии влязоха в изборите, заявявайки се за опозиция на ОББО и на Георгиев. През последните няколко месеца обаче трима от гербаджиите кардинално смениха позициите си и пристанаха на изключените от партията им бивши другари. Така ОББО от опозиция получиха абсолютно мнозинство и провалиха няколко заседания на Общинския съвет.
Фактът, че гербаджии гласуват за разследван бивш кмет, доведе до абсурда съветници от ГЕРБ да се оплачат на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Във вашите вътрешнопартийни работи няма да се меся, но с колегите депутати от София област ще предприемем всичко необходимо и в парламентарния контрол, и с писма до институциите да искаме информация докъде са стигнали проверките им. Нашата грижа са жителите на Ботевград и да не допуснем те да страдат от вътрешнопартийни битки в ГЕРБ", обяви соцлидерката. Георгиев обича да напомня, че тримата, които гласуват с хората на кмета и БСП, не са членове на ГЕРБ, а били от гражданската квота.
Заплетената ситуация доведе до проблем с избора на нов председател на Общинския съвет, след като досегашният Мартин Тинчев бе избран за депутат от ГЕРБ. Изборът на Любомир Лилов бе обжалван в съда от кмета. И областният управител, и Административният съд в София област отказаха да се занимават с казуса. "И двата органа абдикираха елегантно, или не чак толкова, от правомощия. Всички мои претенции са свързани със законосъобразното провеждане на процедурата по избора, ясно и точно разписана в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА)", възмути се кметът. Гавалюгов обжалва пред ВАС, но оплакването му бе блокирано от съдиите, които отказаха да се месят в дейността на ОбС.
Дни преди да стане окончателен юридическият финал около председателя на ОбС, кметът призова за нови избори. Той "подсказа" на общинарите, че ако не проведат заседания 3 месеца, има право да насрочи нов вот. Увери, че това няма да спре работата на администрацията, макар и да отложи някои дейности. Гавалюгов припомни, че новото мнозинство е тръгнало натам, но впоследствие промени поведението си и започна да се явява на заседания.
От ОББО отричат да бойкотират кмета. "Има факти и статистика, които показват, че в ОбС се работи много нормално. Само т.г. имаме около 12-13 сесии, на месеца по две - една редовна и една извънредна. Само на последната сме взели 45 решения, сигурно 43 са потвърдили докладните така, както ги е внесъл кметът, т.е. 99%. Нашата група никога не се е определяла като опозиция. Не сме били контраджии", настоява Георгиев. Гавалюгов също признава, че голяма част от предложенията му са подкрепени от съветниците или поне са минавали доскоро. Той обаче подчертава, че всички документи са добре обосновани и това е причината да бъдат подкрепени. Йорданка Лалчева заяви, че единствената провалена сесия е след като бил спрян изборът за нов председател. По думите й вината била на кмета, защото заради "създадения шум" нямало кой да свика съветниците.
Преди дни ОББО опитаха да сменят и юриста на общината Христо Якимов, както и две служителки в администрацията. Само един глас не достигна предложението на Лилов за рокада да мине. Аз им казвам да напишат поздравителен адрес от името на председателя на Общинския съвет до еди-кой си, а вие им казвате да не пишат, обоснова се председателят. Якимов заподозря, че служителките ще пострадат заради него - и тримата се назначават по един параграф от кмета по предложение на председателя на ОбС. Якимов е бивш общински съветник от БСП.

Още по темата очаквайте скоро

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ