Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Линейката или реформата закъсня

Аида Паникян

3. Август 2017 , брой: 150   592   0Най-сетне вероятността българите да имат всеобхватен медицински стандарт за Спешна помощ изглежда близка. Критериите за организиране на спешната помощ в болниците са леко занижени - достатъчно, за да не бъдат атакувани в съда, но да са изпълними за лечебните заведение. Има критерии кой спешен пациент до каква степен е... спешен, с какво да са оборудвани линейките за най-спешните и по-малко спешните болни и т.н. Все неща, които на книга карат читателя да вярва, че аха до месеци и българинът, както е по германските и американски филми, ще звънне по телефона с: "Ало, пратете линейка на адрес...", без да обяснява задушава ли се или не му стига въздух. И линейката пристига до минути.
Не, не иронизирам, защото и на медиците, и на пациентите им се иска и българските линейки да пристигат навреме, и българските линейки да са оборудвани "като на кино", и българските спешни отделения в болниците да си имат всичко. "Като на кино".
Само преди дни министърът обеща, че до края на годината проектът за обновяване на Спешната помощ ще е готов и предаден. А 163-те милиона лева няма да отидат за асфалт по магистралите, а за нови линейки и ремонтирани спешни центрове, филиали и отделения. Чува се дори, че линейките ще имат умен софтуер, който ще прави много неща, освен, че ще им осигурява зелен сфетофар. На книга звучи перфектно за пациенти с риск за живота при код "червено" линейката да пристига за 8 мин., при код "жълто" за 20, а при код "зелено" - до 120.
А дано! Защото, границата между живота и вечността е твърде крехка и трудно се съобразява със задръстванията по улиците или недостатъчните медицински кадри, а въпросът линейката ли е закъсняла или реформата в Спешната помощ, не би бил в помощ никому.

 

 

Коментари

  • 20. Октомври 2017 206
    404
    0

    Бъркането в джоба на работещите продължава с пълна сила. Само в последните два дни се разбра, че намаляват болничните за работника, орязват правата и парите за обезщетения при безработица. Бизнесът вече наема чужди работници, които не гъкват за купищата нарушения. Уж нямаме добри инженери, та от Грузия ги наемат! Хайде, бе, имаме, ама не искат да им...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"