28 Март 2024четвъртък19:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Морето като лечител

Йодът от морския въздух се усвоява 12 пъти по-лесно

/ брой: 151

автор:Аида Паникян

visibility 2293

Къпането в морската вода подобрява кръвообращението и снабдява с кислород човешките органи, а богатият на йод морски въздух, богат на отрицателен йод, ги тонизира. Йодът от морето рядко предизвиква алергични реакции. Йодът е основен олигоелемент, който участва в производството на хормоните на щитовидната жлеза, поради което е полезен за хората с нормално функционираща щитовидна жлеза, както и за хора, които правят всичко със забавено темпо поради недостатъчната й дейност. Знае се, че едно от най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза е хипотиреоидизъм, който възниква от недостига на йод в организма. Само при хиперактивност на щитовидната жлеза има опасност от забързване на ритъма, когато човек е край морето. Известно е, че при хиперактивност на щитовидната жлеза тялото произвежда прекалено много хормона тироксин, а това състояние се нарича хипертироидизъм и може да ви накара да се почувствате много неприятни симптоми.
Йодът от морския въздух се усвоява 12 пъти по-лесно, отколкото този от въздуха далеч от морето. В морския въздух се съдържат и бромовите соли, които влияят положително върху нервната система.
Вълните имат масажен ефект, който улеснява проникването на минералните йони през кожата. Повтарящият се ритъм на шума на вълните има хипнотичен ефект върху мозъка, който преминава на алфавълни, присъщи на релаксацията.
Под влияние на слънчевите лъчи кожата се кръвоснабдява по-обилно. Специалисти препоръчват слънцетерапия при туберкулоза на костите и на лимфните възли, анемии при деца, профилактика на рахита и на остеопорозата (излагането на слънчева светлина е особено важно и за синтезата на витамин Д в кожата). Специалисти препоръчват да се избягва при активна белодробна туберкулоза, заболявания с повишена температура, както и при значително отслабване и изтощение на организма.
Пясъкът, който се намира във водата, както и този на плажа, прави естествен пилинг на кожата и стимулира кръвните капиляри. Освен това той помага и при заболявания на пикочния мехур и отделителната система, ортопедични заболявания, свързани с патология на костите и мускулатурата от придобит характер. Лечението е ходене по  горещия пясък, като се започва от няколко минути и след дни се стигне до 30 мин. дневно.



Ако вземате антибиотици или сте били на козметик, не ползвайте солариум

Мнозина при невъзможност да отидат на море правят тен на солариум. Той не е опасен, ако се ползва с мярка - не повече от 50 пъти по няколко минути в годината, препоръчват специалистите. Те съветват да не се ходи на солариум, когато се вземат противозачатъчни и антибиотици; когато се прилага мезотерапия, пилинг, подмладяващи инжекции или след кожни процедури с дълбоко въздействие.
V Да се избягва ползването му от бременни и кърмачки, от жени със заболявания на щитовидната жлеза, мастопатия, захарен диабет, хипертония или чиито тела са покрити с пигментни петна и бенки.
V Подобно на истинското слънце, изкуственото  може да спомогне за развитие на кожен рак (базоцелуларен, спиноцелуларен или меланом). Особено опасно е за хора с предракови състояния.
V Жените над 30 г. може да правят не повече от 2 процедури на седмица, по-възрастните - 1 път, а над 40-годишните - да покриват гърдите си.
V Да не се ползват парфюми, дезодоранти и грим, когато се ходи на плаж. След солариум в продължение на 10 часа не бива да се ползват спиртни лосиони и кремове с дълбоко проникване.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ