25 Април 2024четвъртък07:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Cave Canem

Някои полезни съвети за любителите на древноримските старини

/ брой: 151

автор:Георги Георгиев

visibility 175

"Къщата на трагическия поет" се оказа негостоприемна. Металната врата беше залостена и днес не можеха да се видят знаменитите фрески от "Илиада", които са украсявали стаите на тази класическа римска къща в Помпей. Но знаменитата мозайка "Cave canem" ("Пази се от кучето") можеше да се види през стъкло. Впрочем кучето изобщо не изглеждаше зло, а по-скоро дружелюбно. Поне така го е изобразил майсторът на мозайки отпреди 2000 години.
За тези, които изберат да посетят перлата в короната на италианската древност - Помпей, е добре да знаят, че до Неапол, най-близкия голям град до древноримското селище, има директни полети от София. Разбира се, че всичко е въпрос на финанси и време, но ако ги имате и сте увлечени от Древен Рим, то постъпете така. Отделете шест-седем дни. Изглежда много, но поне два дена минават в път.
Сайтовете, които предлагат директно запознаване с офертите на съответните хотели, апартхотели или места за преспиване от типа на веригите "Bed and Breakfast" ("Легло и закуска") вършат страхотна работа. Веригите от типа "Легло и закуска" май са най-предпочитани и особено популярни в последно време на пазара на туристически услуги в Рим. Този тип мотели не предлагат особени удобства, но са икономичен вариант. Освен това, ако сте дошли да разглеждате, какво повече ви трябва от чифт чорапи, бельо и две-три тениски. Още повече, че от София до Неапол летят нискотарифни авиокомпании, а те вземат допълни пари за голям багаж. Средно голяма раница ще ви свърши чудесна работа. Много е важно разположението на мястото, където ще спите. И за Неапол, и за Рим е за предпочитане това да е около централните гари. В Неапол е малко тревожно, заради тълпите мигранти, които са си харесали този район за обиталище, но не е болка за умиране. От централната гара на Неапол тръгва голям булевард, който ви води надолу към морето и до историческия център, където са събрани всички по-важни исторически забележителности на Неапол. Пак от гарата, но в обратна посока, друг булевард ви води до абсолютното бижу на столицата на Южна Италия - Националния музей на Неапол. Посещението му е в графата - "Идиот такъв, защо изобщо ходи там, като не си влязъл вътре". Освен това гарата е отправна точка за влакчетата на фирмата "Циркумвезувиана", които ще ви откарат до Помпей, Херкулан и други археологически обекти. И пак от гарата ще може да хванете влака  до Рим.
Някои неща, които е добре да имате под ръка. Удобни обувки. Задължителни са. Приключението не е за високи токове. Ходенето е много, освен ако не сте принцеси, които не си броите парите за каляските. Освен това да вървиш из италианските градове е живо удоволствие, защото буквално зад всеки ъгъл има нещо забележително, което да снимаш, разгледаш. Вода. Жегата в Италия е забележителна. Особено през лятото. Всички съветват тази страна, особено южната и по-горещата част, да се посещава през пролетта и есента, но това невинаги е възможно. Изобщо не е задължително да купувате бутилки с минерална вода. В Рим например има изобилие от обществени чешми (на брой около 2000, наричани "назони" - носове), монтирани по единeн проект още през XIX век и освен, че са поредното късче очарование, оформящо облика на италианската столица, на всичкото отгоре и работят, и водата е вкусна. Така че, поне в италианската столица, а също и в древния Помпей може да си носите бутилка, която да пълните с безплатна вода, и да спестите някое евро.Още един съвет. В Неапол не бързайте да купувате бутилирана вода от магазините и заведенията по централните булеварди. Там за два литра често искат две евро. По-добре е да влезете малко навътре по страничните улички и още в първото квартално магазинче може да намерите същата марка и същия обем, но на половин цена, че дори и още по-евтино.
Слънцезащитен крем. По древните улици на Помпей и Херкулан може да изгорите все едно сте заспали на плажа. Карти и пътеводители. Задължителни са. Книжките помагат за съставянето на програмата и спестяват пари за гид или аудиогид. Картите особено едромащабните са изключително полезни. Пред централния  вход на Помпей, а и на Херкулан продават богато илюстрирани книжки на цени около 20 евро, които разказват на достъпен език и в основни линии за това, което предстои да видите. Не жалете пари за книги. Със сигурност няма да успеете да видите всичко, а и спомените се размиват. Литературата е на всички основни езици в Европа, в т.ч. и на руски.
Ако приемем, че италианското ви приключение по линията Неапол-Рим ще бъде седем дни, то оптималното разпределение би могло да бъде следното. Първи ден - прелет над земната суета от София до Неапол - 2 часа. Ако пристигнете в ранния следобед ще имате време да се настаните и да посветите няколко часа на разходка из центъра на града - разгледайте Площада на плебесцита - сърцето на града, фасадата на Кралския дворец, средновековния замък Кастел Нуово, пристанището, и разбира се, фамозната Галерия Умберто, където много по-интересни от магазините са мозайките, фреските и прекрасните куполи на този "мол" на XIX век. На следващия ден хванете влакчето на "Циркумвезувиана" за Помпей. Ще прекарате половин час в стари, раздрънкани, препълнени и без изкуствена вентилация вагони.
Помпей не може да бъде претупан за два-три часа. Четири-пет е по-реалистичният престой там. Ако предварително си купите книжка с описание на обектите, обикновено вътре е пъхната и карта на древния град. Следвайте маршрута и няма да се лутате излишно. Трябва да знаете, че не всички от къщите в Помпей са отворени за посетители. Носете си сандвичи. Храната е скъпа във всички заведения близо до археологически обекти в Италия. Затова сандвичи. Не се притеснявайте, че може да изглеждате по ганьовски. Правят го и други. Папкайте.
След като приключите с Помпей е желателно да видите другата "археологическа перла" по пътя на железницата - Херкулан. За целта се връщате обратно. За съжаление италианското ЖП не предлага билет за 24 часа например, макар че има логика да го прави. Затова ще се наложи да купите билет до Херкулан, а после и до Неапол. Но си струва. Херкулан е по-компактен, по-пазен и разглеждането му прекрасно допълва Помпей. Опитайте местните "картофи във вестник" обилно залети с кетчуп. Не се плашете, че ще хапнете олово. "Вестникарската" страница е обикновена амбалажна хартия, наподобяваща вестник. Опитайте още същия ден, след завръщането да посетите Националния музей на Неапол. Там се намират всички мозайки и фрески от Помпей, Херкулан. Ще бъдете изморени, но това вероятно е един от най-добрите музеи за антично изкуство в целия свят.
На следващия ден хванете влака за Рим. Не е нужно да бъде луксозният влак стрела, обикновените експреси също вършат работа, разликата е около час и половина, два. Отново е препоръчително да си запазите предварително мястото за спане в района на централната гара "Термини". Така ще бъдете на пешеходно разстояние до сърцето на античния град, освен това ще сте близо до гарата, откъдето с влак или автобус може да отидете до летището за полета до България. Може да опитате да си намерите стая от веригата "Легло и закуска" в района на базиликата "Санта Мария Маджоре". Това май е оптималният вариант. Ще бъдете на десет минути пеш от централната гара и на 15 минути пеш от Римския форум, около който са групирани по важните паметници от античността и едни от най-известните музеи, а също и църкви. Освен това около вас ще има две станции на метрото, което е важно за посещението на по-отдалечени места като Ватикана или Остия Антика.
Ако пристигнете отново в ранния следобед и се настаните в района на "Санта Мария Маджоре", максимално уплътнете времето си и тичайте към Националния музей на Рим. Той е от цели четири сгради, на различни места в града, но две от тях - "Палацо Масимо" и Термите на Диоклециан", са една срещу друга и на двеста метра от входа на гара Термини. Може да успеете да ги посетите и двете до затварянето им в 19 часа. На следващия ден станете по-рано, тръгнете към Римския форум и Колизеума. Важно е да знаете, че билетите за трите сгради могат да се купят от всяка едно от трите каси. Най-добре е първо да се наредите на опашката за Колизеума, след като разгледате с общия билет, влезте през входа на Палатина и след като разгледате обектите на хълма, се спуснете обратно към Римския форум. Ако опашките са грандиозни, постъпете така. Подминете Арката на Константин, така че да остане зад гърба ви, и продължете около 300 метра надолу по булеварда, докато стигнете до входа на Палатина. Там опашката е най-малка. След като разгледате Палатина и Форума ще  трябва да се върнете пеш пак до Колизеума. Ето затова ви трябват удобни обувки.
Логично е след това да посетите съседния Форум на Траян и Капитолийските музеи. След това продължете към Пантеона и после, ако ви държат краката, към площад "Навона", фонтана "Треви" и други забележителности. Площад "Аржентина" също си струва да бъде посетен. Това е лобното място на Юлий Цезар и там винаги има свежи цветя за него. От Пантеона се стига по малките улички за около 15 минути. Пийте много вода и яжте римски сладолед от специализираните магазинчета. Страхотен е. Посещението във Ватиканските музеи и катедралата "Свети Петър" оставете за следващия ден. Чакането е дълго, обикалянето също. Всичко си струва. Като приключите със сърцето на римокатолицизма, се отправете по Булеварда на смирението към Замъка на Светия Ангел, а после кривнете надясно по моста и се отправете покрай Тибър към площад "Испания". Не пропускайте да посетите "Ара Пацис" - Олтара на мира, на император Октавиан Август. Тихо и смирено място, със стъклен покрив за 20 млн. евро и климатик. Като ви напече слънцето, ще разберете каква благина е да седите на хладно върху мраморни стъпала, докосвани от краката на Божествения Август.
За следващия ден имате следния избор - посещение на Остиа Антика - извън града е и се стига с крайградската железница, посещение на Вилата на император Адриан в Тиволи, стига се с автобус за 30 мин, или ако сте направили резервация за Вила Боргезе месец предварително, да я обиколите заедно с парка наоколо. Въпрос на предпочитания е. След това ви остава единствено да кажете "Ариведерчи" и да си хванете полета от летище "Фиумичино". Тръгнете по-рано, за предпочитане хванете автобус, по-евтин е, но пък по магистралата има задръствания, така че мислете кога да потеглите. После пристигате на Летище София, където ви посреща таксиметров шофьор, който е прикрепил към волана кенче от "Кока Кола" и го пълни усилено с фасове.
Добре дошли в Татковината.


Главната улица на Помпей,                                                          
Очарователните Улични чешмички "назони" в Рим
наречена условно "Улицата на изобилието"


Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ