25 Април 2024четвъртък14:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

В Сухиндол поднесоха брадата

С традиционен ритуал от десетилетия местните хора отбелязаха края на жътвата

/ брой: 151

автор:Ина Михайлова

visibility 262

Когато се срещаме, все така да сме - с пълни хамбари с жито. С тези думи кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев посрещна многобройните гости отблизо и далеч на традиционния от десетилетия празник, известен на местните хора като "поднасяне на брадата". Обичаят е свързан с приключване на жътвата и в този край се отбелязва на Илинден, 2 август, когато сухиндолци свеждат глави и пред саможертвата на участниците в Илинденско-Преображенското въстание. Доволни сме от реколтата, ще има хляб и той ще е добър, обобщи настроенията на стопаните инж. Чернев, който вече трети мандат ръководи общината.
Празничният следобед в Сухиндол започна с музика, която привлече мало и голямо на площада. За да дойде мигът, в който символично от нивата бяха донесени последните житни класове. За да бъдат връчени на земеделеца, постигнал най-високи добиви през изминалата година. Именно той получава "брадата". Поемайки снопа, стопанинът изрече заветните за сухиндолци думи: "Тази година го повдигам, догодина да не мога."
Като се поздравиха за прибраното в хамбарите жито, сухиндолци отново отправиха молитва за берекет наесен. Гроздето върви добре, ще напълним и бъчвите, зарекоха се местните винопроизводители. Молитвите, които отправихме на Трифон Зарезан, бяха чути от Господ, дано след месец и гроздето да е добро, благослови мнозинството на площата в Сухиндол Великотърновският митрополит дядо Григорий.
Ритуалът "поднасяне на брадата" е характерен за Сухиндол. Преди години сухиндолци по цял ден и цяла нощ отбелязвали края на жътвата в местността "Върбака". Край реката мало и голямо разпъвало трапези, пяло и играло денонощие. Участниците в ритуала обикаляли около "брадата" - последните класове, окичени с босилек и полски цветя, увити с бял и червен конец. Един от тях символично се търкалял по нивата, та догодина тежки снопи да налягат по земята. След това "брадата" се отнасяла до хамбара на стопанина, където да дочака есента, когато зърната й ще бъдат хвърлени в земята най-напред, та да наспори идната година трудът на стопаните.
Част от ритуала е и хвърлянето на трохи с пожелания за берекет и здраве. А земеделецът, получил "брадата", дарява тези, които му поднасят сноповете, с баница, питка и менче с бистра вода, като нарича: "Колкото са капките от водата, толкова тежки снопи да налягат по нивята". Традиционният ритуал и тази година бе възпроизведен от местни самодейци, които символично отбелязаха Малък Зарезан - така стопаните в този край казват на Илинден и края на жътвата.
По-възрастните суходолци, които с радост посрещнаха празника и тази година, споделяха на деца и внуци, че на 2 август, освен за края на жътвата, по традиция се разказват приказки и се пеят песни за Свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и берекет.
И тъй като на Илинден не се работи на полето и не се върши къщна работа, за да се почете паметта на пророк Илия, местните хора бяха на площада. За да се радват на песните и танците на самодейците от НЧ "Трезвеност 1870", ДЮФА "Шарени мъниста" и "Малките сухиндолци". Богатата програма бе посрещната с възгласи на задоволство от добре свършената работа. И с надежда за още по-добра реколта от лозовите масиви.
През 2017-та в Сухиндол засадиха нови терени с традиционния за района сорт гъмза. Младите лозички вървят добре, ще има работа, коментираха хората на площада. В гласовете им обаче имаше и тревога за бъдещето на родния им град. Кметът е младо и оправно момче, добре се справя, макар че в началото се съмняваха в него, защото нямаше опит, сподели възрастен сухиндолец. Пламен обаче показа, че може да му се има доверие, затова и на последните местни избори зад него застанаха всички партии в общината без реформаторите и ГЕРБ, ама те са друга бира, допълни той.
Кметът прави всичко по силите си, за да реши проблемите, ама защо "отгоре" няма помощ, питат сухиндолци. Тревожат се, че няма работа и ще изтърват градчето. Ей на, във винпрома, някога разнесъл славата по света не само на Сухиндол, но и на България, сега работят около 50-ина човека. Дано с новите лозя повече млади хора да се върнат тук, казват местните хора. Някои от тях вече правят успешни опити да развиват еко- и селски туризъм, но и тук има проблем.
Повече от две години заради свлачище е затворен пътят между Сухиндол и Севлиево, а пряко засегнати са стотици. Преди няколко месеца те дори организираха мирен протест, връчиха и подписка с 1200 подписа на кмета инж. Чернев. Местната власт си е свършила работата, но доскоро нямало отговор от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС. Имаме положителен отговор оттам, включени сме в списъка, но... няма пари, уточнява Пламен Чернев. Обходил е всички институции, разговарял е с кого ли не, магистрала е прокарал до София, но... Когато Лиляна Павлова беше регионален министър, ми отговори простичко, че пътят е четвъртокласен, а те за четвъртокласни пътища пари не давали, разказа инж. Чернев. Той обаче не се отказал, минал през омбудсмана Мая Манолова, през вицепрезидента Илияна Йотова, сега се надява, че от идната година може и да има движение. Готови сме дори с проекта, но не можем да го вземем от проектантите, защото и за това са необходими стотина хиляди лева, а ги няма. Няма да се спра пред нищо, но защо в тази държава трябва да търсим начин как и чрез кого да стигнем до най-горе, за да се реши въпрос, важен за хората, не спира да се чуди Чернев. За решаване на проблема са необходими доста пари - около 7 млн. лв., но може да стане на два транша, пресмята той. И не се стърпява да каже, че в минали години кабинетът на ГЕРБ е отпускал средства на общини, които имат дори нарушения, за попълване на "дупки" в бюджетите им, а за свлачището в Сухиндол няма и няма.
Има и други неща, за които се тревожа, споделя макар и на празник Пламен Чернев. В пощите остана на работа един човек, нямало да назначават друг, а този служител трябва да дава пенсиите на всички, как ще се оправя, уточнява той. В местния полицейски участък трябвало да има четирима на щат, но на практика полицаите са трима. Сега им взели един, пратили го в Павликени, та останали двама. И как се справят с престъпността, питам инж. Чернев. А той отговаря простичко: регистрират я. И се усмихва на хората, които не спират да го поздравяват за Илинден и за стореното досега.
Празникът на сухиндолци е към своя край, а те не си тръгват от площада. Като добри стопани, чиято най-голяма ценност е земята, искат да споделят тази своя любов с всеки гост на града. И да го накарат да се връща в Сухиндол и за гроздобер, и за Трифон Зарезан, и за края на жътвата.


Снимки АВТОРКАТА

Сухиндолци и гостите на града изпълниха рано-рано площада, за да отбележат традиционния празник "поднасяне на брадата". Вицеконсулът на Генералното консулство на Русия в Русе Иван Пивоварчук, народни представители, кметове и почетни граждани на Сухиндол уважиха тържеството. Специален поздравителен адрес изпрати вицепрезидентът Илияна Йотова


Младата надежда на националния отбор по тенис до 16 г. Симеон Костов, ученик в 10 клас на СОУ "Св. Климент Охридски" в Сухиндол, благодари на кмета инж. Пламен Чернев и на председателя на ОбС Ивайло Отчев, директор на училището, за подкрепата. Младежът подари последната си спечелена купа на своето училище, а тенис ракетата, с която е извоювана, на кмета


Последните класове с пшеница бяха донесени символично от нивата


Стопанинът с най-високи добиви взе "брадата", за да я съхрани до есента, когато житните семена ще бъдат посети


С много танци и песни самодейците на Сухиндол отбелязаха празника



Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ