Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Декември 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Медии

Фондация "Увалиеви" обявява конкурс за студенти

Павлета Давидова

4. Август 2017 , брой: 151   183   0За трета поредна година студенти могат да премерят сили, проучвайки дейността и творчеството на Петър Увалиев. Националният конкурс се организира от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Фондация "Увалиеви", съобщава СБЖ. Петър Увалиев е емигрантът космополит, родолюбец, ваятел на думи, дипломат, незабравим глас на радиоефира, филмов продуцент и футболен фен, припомнят организаторите.
Културологът от СУ доц. Огнян Ковачев представи пред БНР детайли за конкурса, който цели да насърчи читателския и проучвателски интерес на студентите.
"Увалиев е и радио човек и е сред основателите на Радио София, и Българското национално радио впоследствие. Освен това в българските периодични издания от 30-те докъм средата на 40-те години той следи и публикува редовно отзиви за силни театрални постановки, самият той е театрален режисьор. В Лондон, където той се установява през 1948 г., Увалиев работи в британската филмова индустрия в продължение на поне 20 г., сътрудник е на тамошни английски, на италиански и френски периодични издания за изкуство, кино, скулптура", припомня културологът.
Фондацията и СУ събират студентските разработки по темата до 31 октомври. Материалите могат да бъдат в различни жанрове - биографично проучване, визуален продукт до 30 минути или 5-минутна аудио беседа по избрана от младежите тема, в която е творил и Увалиев.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"