Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Медии

БНТ1 разказва за духовите оркестри в България

Всеки последен вторник от месеца БНТ2 ще разкрива тайните на операта

Павлета Давидова

4. Август 2017 , брой: 151   119   0Дори и през отпускарския сезон от БНТ са подготвили интересни изненади за зрителите си. Сутрешният блок на медията ще зарадва музикалните любители през август с изцяло нова поредица. "Денят на оркестъра" ще е част от програмната схема на телевизията всеки вторник и четвъртък. В осем епизода репортерът Тихомир Игнатов и операторът Красимир Стоичков ще разкажат историите на музиканти от някои от най-знаковите духови оркестри в България. Припомняме, че сутрешният блок на БНТ1 "Денят започва" вече започва в 6,55 часа, а през август предаването ще се излъчва от изнесени телевизионни студия в София, Пловдив, Русе и Варна.
Първият брой на поредицата се завъртя този понеделник и представи оркестър "Виво Монтана". "Бендът се отличава с модерното звучене на балканската и ъндърграунд музика, която представя. Формацията е основана преди 8 години от учителя по музика в математическата гимназия в града Пламен Крумов. Той успява да обедини осем от своите възпитаници с изявен музикален талант, а между тях има дипломирани инженери и настоящи студенти", гласеше представянето, с което БНТ анонсира серията, посветена на младежите от Монтана. Както ДУМА вече писа, есента оркестърът ще представи и първият си етноджаз албум.
"Повечето от духовите оркестри съществуват благодарение на ентусиазма на инструменталистите, които са принудени да работят и като строители, чистачи, механици, за да се грижат за семействата си. Въпреки това оркестрите в тези градове продължават да съществуват. С тази поредица искаме да покажем "снимка" на един техен ден, в който свирят, трудят се усилено, намират време и за близките си. Надявам се, че след като дадем възможност на зрителите да ги видят, те ще получат нужната подкрепа, за да се развиват", коментира продуцентът на сутрешния блок Албена Колчакова.
Историческият преглед на духовите оркестри не е единственият културен полъх от националната телевизия това лято. По БНТ2 вече се завъртя поредица от документални филми, посветена отново на музикалното изкуство. От миналата седмица в ефира е "На опера с БНТ2", което се излъчва във вторник от 21,45 ч. Предвидено е всеки последен вторник от месеца обществената телевизия да среща зрителите с интересни и не много познати факти от историята на класическите спектакли. Екипът направи заявка, че ще разказва за съвременните постижения на оперната сцена.
В епизодите ще участват съвременни артисти, които ще разказват за операта. "Как се създава оперен спектакъл в наши дни, кое е първо - либретото или музиката, как са създадени най-обичаните произведения на великите композитори, какво вълнува  изпълнителите и инструменталистите, когато влизат в ролите на своите герои и въвличат зрителите в света на силни чувства и драматични преживявания - отговорите  на тези въпроси зрителите ще открият в поредицата на БНТ2", анонсира поредицата националната телевизия.
Филмите от документалната поредица са продуцирани от БНТ Пловдив в партньорство с Пловдивската държавна опера. В центъра на разказа са някои от спектаклите от афиша "Opera Open", който се провежда всяка година на сцената на Античния театър. Зрителите ще имат възможност да научат интересни подробности за оперите "Силата на съдбата", "Турандот", "Травиата", "Аида", за балетния спектакъл "Ромео и Жулиета" и др.

 

 

 

България

  • 20. Октомври 2017 206
    644
    0

    * БСП ще покаже кадрите на Елена Йончева за състоянието на граничната ограда пред европейските посланици. Всички депутати от "БСП за България" стават "съучастници" в разкритията й. Нинова обеща да информира Борисов кога и къде да дойдат да ги арестуват.

    * Държавата въвежда цензура, оградата се чупи и пада, категорична е...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"