Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Средноаритметично

Мая Йовановска

4. Август 2017 , брой: 151   784   0Докато вървяха скандалите с различното качество на едни и същи храни у нас и в големите европейски страни, от които засега не се очертават рестрикции на европейско ниво, и тези с искането за промяна на БДС за българското кисело мляко, млечните продукти тихомълком поскъпнаха. Това се видя доста осезаемо през последния месец, а за година ръстът е 15%. Производителите прогнозират, че цените ще продължат да вървят нагоре, но "успокояват", че нямало да е с много. За една година 15% малко ли е?
Обяснението е, че изкупните цени на млякото са се повишили, а и разходите за производство. Въобще харчовете на работодателите все нагоре вървят, а пък нашите - не. Така излиза дори от данните на статистиката. Щото месеци наред НСИ отчиташе дефлация, демек поевтиняване, нали? Абе, едни ядат свинското, други зелето, средностатистически обаче всички ядем свинско със зеле. И ако цените на скъпите и луксозните стоки не са мръднали, то сиренето, кашкавалът и млякото, с които българинът масово се изхранва, са скочили. Месото и каймата - също.
А колкото до поскъпването на суровото мляко - да кажат от бранша каква част от сиренето и кашкавала наистина се правят само от прясно мляко? Една от най-трудните и неблагодарни професии в България е тази на животновъдите. Доколкото те въобще са останали. Нищо, че всеки нов министър се тупа в гърдите, че ще направи много за животновъдите. Нищо, че властта се самохвали колко са изгодни условията за развиване на предприемаческа дейност у нас.
Иначе, дали наистина поскъпването е обосновано няма кой да провери, няма и законодателство по този въпрос. Понятието спекула въобще не съществува в българския правен мир, предвидливо бе заличено. За прекомерна печалба никой в тази държава не говори. Всичко било конкуренция. Тя регулирала цените. Дали? Бавно и постепенно в нашата държава бедните остават с все по-малки покупателни възможности, т.е. по-бедни, а богатите - по-богати. Всичко обаче е средноаритметично.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"