26 Април 2024петък18:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН ограничава броя на децата в градини и училища

/ брой: 152

автор:Деси Велева

visibility 621

С проектонаредбата си за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование МОН слага ограничения в броя на децата в една паралелка или група в училища и детски градини. Според норматива директорите на забавачките ще могат да приемат 23 деца в целодневни или полудневни групи, като след съгласуване с педагогическия съвет бройката може да се увеличи с 2. Минимумът записани деца не трябва да е под 12. Яслените групи пък не бива да надхвърлят 18 деца, а минималната бройка е 8.
В основното училище от първи до четвърти клас паралелките ще бъдат от 12 до 23 ученици, а за по-горните класове се позволява да достигнат до 26 деца.
В момента в големите градове и основно в София, където има хронична липса на места в градините, числеността на групите драстично надминава новите изисквания. В градинските и яслените групи са записани масово над 30 деца, а някъде бройката достига 40. По този начин директорите реагират на кризата за места, която според Столичната община вече не съществува. Не е ясно дали ръководствата ще продължат да нарушават законовите изисквания, които и досега не допускаха толкова много деца да бъдат приемани в градините.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ