Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Прах

Мая Йовановска

7. Август 2017 , брой: 152   748   0Вундеркиндът от УНСС Емил Караниколов, завършил право на 21 години, който в момента "го играе" министър на икономиката, миналата седмица представи икономическите приоритети в програмата на правителството. По традиция ГЕРБ обичат да слагат екзотични персони на това кресло (още помним странното министерстване на Божидар Лукарски), може би защото въпреки декларираното, реалното подобряване на икономиката на практика изглежда не им е приоритет. Освен в предизборните обещания. И макар че Караниколов се води от квотата на Обединените патриоти, няма съмнение, че той е изключително близък до партията на Борисов. От юрисконсулт в Столичната община и сътрудник в кабинета на зам.-кмета по сигурността Юлия Ненкова, през изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и така до министър на икономиката. "Наш" човек отвсякъде.
Сега министърът чрез промени в ресорен закон щял да прави в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ново звено, което да допринесе за последващ административен контрол върху всички концесионни договори. Целта била да се контролира дали администрацията правилно отчита всичко по концесиите. Понеже Караниколов идва точно от тази агенция, това изглежда като признание за слаба работа. Пък и нали като неин бивш шеф той даде на прокуратурата информация за сделки, отразявани от медиите като скандални?
През 2010 г. агенциите за приватизация и за следприватизационен контрол бяха обединени в една структура. Това означава, че тя би трябвало да има подобно звено. Именно това е работата на следприватизационния контрол, нали? Има нещо странно в тази управленска инициатива или е най-малкото поредният опит за хвърляне на прах в очите?
Колкото до другите приоритети - същите сме ги слушали при всяко ново правителство Борисово. Откакто ГЕРБ са на власт, все намаляват административната тежест за бизнеса... А пък статистиката за поредна година отчете, че само 5% от фирмите оцеляват над 5 години, а в половината от дружествата няма нито един нает служител.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"