27 Април 2024събота06:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Мечков:

София е рекордьор по несъбрани глоби

Ние сме хартиена държава, уж имаме закони, стратегии, наредби, но всичко е само на хартия, казва експертът към комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет

/ брой: 153

автор:Деси Велева

visibility 57

О. з. бригаден генерал Иван Мечков е роден през 1959 г. Завършва ВНВУ "В. Левски" през 1982 г. и ВИПОНД-МВР през 1995 г. Доктор е на военните науки. Бил е директор на служба "Военна полиция" и военно аташе в Италия. Председател е на Съюза на парашутистите в България и Българската военнополицейска асоциация. Като общински съветник от гражданската квота на БСП (2011 - 2015) е бил член на комисията по обществен ред и сигурност в СОС, а от 2013 г. неин заместник-председател. В сегашния мандат е външен експерт към същата комисия.

"Гражданите на София чувстват все по-голяма несигурност за здравето и живота си"


- Г-н Мечков, през последните седмици в София се случиха два инцидента, които поставят под съмнение сигурността на столичани. Посред бял ден, на улицата бяха нападнати и пребити журналистът Иво Никодимов и нотариусът Валентина  Механджийска и нейната дъщеря. Още нищо не се чува за разкриване на нападателите им.
- От професионална гледна точка за разкриването на такъв род престъпления влияят редица фактори. Ще спомена само някои от тях - професионализъм, време, наличия на благоприятни обстоятелства като видеонаблюдение, свидетели или добро описание на нападателите от страна на пострадалите и донякъде късмет. На специалистите в бранша от години е известно, че подготовката на служителите на МВР е крайно недостатъчна. През последните 25 години системата напуснаха хиляди подготвени полицаи и се получи вакуум, който трудно ще бъде запълнен, а и освен това не се отделя достатъчно време за преквалификация на състава. Това допълнително води до снижаване на качеството на разследването.
Друг фактор е липсата на превенция. Като пример ще посоча, че камери в Борисовата градина се поставиха след едно убийство. В Столичния общински съвет през 2014 г. приехме Стратегия за сигурност на Столичната община, но както всичко у нас, тя не се изпълнява в пълен обем. Неведнъж съм казвал, че ние сме хартиена държава. Уж имаме закони, стратегии, наредби, но всичко е само на хартия. От политическа гледна точка сигурността не е приоритет на управляващите - МВР се тресе от неуредици, скандали и недоволство от години. Сбъркани опити за реформи, празни приказки и почти нулев резултат.
 - Всяка година СДВР прави отчет за дейността си на територията на София пред СОС. През април тогавашният директор на дирекцията Младен Маринов отчете, че престъпленията намаляват, а разкриваемостта се увеличава. Как ще коментирате данните?
- Както вече споменах това е само на хартия - има планове, отчети, в които уж престъпленията намаляват, но дали е така само те си знаят. Истината е, че гражданите на София чувстват все по-голяма несигурност за здравето и живота си. Друг е въпросът, че МВР отчита само регистрираните престъпления, а колко са нерегистрираните? По данни на различни организации средно за една трета от престъпленията не се подават сигнали в полицията. Дори и аз не съм подавал сигнал за кражба на велосипеда на сина ми преди време, тъй като това бе втори случай и прецених, че след "резултата" от първото разследване, просто не си заслужава да си губя времето. Ще коментирам изнесените данни по следния начин - СДВР прави каквото може, но с некомплект от над 600 души, с липса на добре подготвени кадри - какво може да се очаква? Да не говорим за мотивацията на служителите - без униформи, без необходимото оборудване, автомобили, бензин и т. н. Друг е въпросът, че дори и това, което прави полицията, после се размива в мудната и неефективна правораздавателна система. В заключение бих казал, че проблемът е в липсата на управленски капацитет и политическа воля МВР и в частност СДВР, за да работят те ефективно. Особено това пролича по време на министър Румяна Бъчварова, а и сега нещата се свеждат само до приказване какво ще се направи, но не съм оптимист.
- Кои са основните проблеми в областта на сигурността в София?
- Това са остарялата нормативна база,  недофинансирането и неизпълнението в пълен обем на на Стратегията за сигурност, слабата превенция, почти липсващата работа в училищата сред децата. Освен това като проблеми могат да се изтъкнат и несъбираемостта на глобите, липсата на осветление в паркове и градинки и дори и липсата на табели по улиците са проблем и част от сигурността. Бих искал да отбележа, че Столичната община е и шампион по несъбираемост на издадени наказателни постановления от всички общински органи. През 2015 г. като общински съветник се опитах да направя статистика на това колко актове за административни нарушения са издали районните кметове, колко наказателни постановления са издадени на базата на тези актове и колко от тях са платени. Информация получих от около половината районни кметове и след като анализирах данните, се оказа, че има средно 10-15 % събираемост на глобите. Е, как искате да се чувстват столичани, когато общината не изпълнява едно от основните си задължения - да превентира нарушителите чрез санкции. Това чувство за безнаказаност дразни гражданите и създава предпоставки за повишаване на този вид нарушения, които водят и до престъпления. Обобщавайки казаното по-горе мога да твърдя, че сигурността не е приоритет на Столичната община и това е видно от политиките, на които залага кметът на София Йорданка Фандъкова.
- Какво е мястото на Общинската полиция  за осигуряване на защитата на столичани? Нужно ли е да се увеличат служителите й?
- Аз имам различно мнение за ролята и мястото на Общинската полиция от това, което се направи с промени в Закона на МВР. Смятам, че общинската полиция трябва да е с отделен закон и пряко подчинена на кмета на дадената община. Но за да стане това, трябва да се промени концепцията за вътрешна сигурност, защото в момента МВР би трябвало да отговаря за сигурността като цяло, а не да разчита на помощ от общинската полиция, която по същество пак си е към МВР. Контролът и методическото ръководство върху дейността на звената "Общинска полиция" се осъществяват от съответните областни дирекции и районни управления на МВР. Който дава указания и контролира, той командва. Общинската полиция трябва да се занимава единствено със спазване на изпълнението на общинските нормативни документи. За съжаление това е дълга тема и изисква по-задълбочен анализ и аргументация. В крайна сметка смятам, че сегашната общинска полиция не само в столицата, но и във всички общини, в които я има, не функционира в полза на тези общини. Или трябва да се детайлизират със закон нейните задължения, или по-добре да я няма, защото натоварва допълнително бюджета на общината. Един път от нашите данъци плащаме на МВР, втори път общината, пак от нашите данъци, плаща на МВР. Уникално, нали?
- София се готви за важно събитие - Българското председателство на съвета на ЕС? Подготвена ли е столицата от гледна точка на сигурността?
- Това не е проблем само на София, а на цялата държава и основно на структурите за сигурност. Скандалите около НДК са показателни как се готвим - пак гледаме келепира, а не да си свършим работата. Честно казано, не очаквам проблеми, защото знам как действа системата - всичко като финанси, техническо обезпечаване и човешки ресурси ще бъде насочено, за да няма проблеми през тези 6 месеца. Но мога да гарантирам, че в другите части на страната те ще се увеличат. Това ни е практиката - щом трябва да се представим, правим и невъзможното, но след това всичко продължава постарому.
- "Егида" е общинско дружество, което осигурява охрана на различни обекти. Как трябва да се развива дейността му?
- "Егида" ми е слабост. Когато станах общински съветник, дружеството бе почти фалирано, с огромни задължения и със състав около стотина души. Аз имам един принцип - няма лошо дружество, има лошо управление. Мит е, че държавните и общинските фирми се стопанисват по-лошо от частните. Факт е, че в Австрия, Германия, Великобритания и други, държавните и общинските фирми са водещи и печеливши и дават почти, а някъде и повече от половината от брутните им вътрешни продукти. Лично аз положих неимоверни усилия да убедя колегите от ГЕРБ, че фирмата може да бъде вдигната на крака. Близо 2 години дебатирахме, докато накрая се съгласиха, че съм прав. Намери се подходящ управител, общината като принципал помогна и днес "Егида" е печелившо общинско дружество. Значи може, но принципалът Столичен общински съвет трябва да се грижи за общинските фирми. А тази грижа означава намиране на качествени управители, строг контрол и незабавни мерки при лоши финансови резултати. Всичко останало са само празни приказки. За съжаление сред управляващото мнозинство в СОС цари колективна безотговорност и само тук-там има съветници, които наистина желаят общинските дружества да са на ниво. Същото важи и за Столичната община, която би трябвало да е основният контролен орган, но там гледат повече да имат излъскан имидж, отколкото да решават проблемите.


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ