Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юли 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Глобус

Нека наддаването започне

Кой ще спечели домакинството на двете напускащи Великобритания европейски агенции, ще стане ясно есента

Кристиела Симеонова

8. Август 2017 , брой: 153   583   0Акцент в работата на брюкселските чиновници при започването на работния сезон есента ще бъде въпросът с преместването на двете европейски агенции от Лондон в друга европейска столица. Това се налага заради "Брекзит". Преди време във виртуалното пространство се появи шега, иронизираща желанието на Великобритания хем да напусне Евросъюза, хем да си запази някои от благата, които той предоставя. Един от тези стремежи се отнася до две престижни европейски агенции, чиито домакин понастоящем е Лондон. Да остане тяхно седалище е невъзможно, колкото и да му се иска на Албиона.
19 страни заявиха кандидатурите си за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) и 8 за Европейския банков орган (ЕБО).

Ползите

Какво носи домакинството на някои от двете агенции? Първо, работи много за престижа на съответната страна пред останалите в Евросъюза. Второ, работи за икономиката - разкриване на работни места, приходи от данъци, евентуално влияние във финансовата или здравната политика.
Европейското издание на "Политико" коментира, че изходът от надпреварата ще покаже до каква степен старите начини на вземане на решения в ЕС са се променили - дали силните в съюза продължават да диктуват какво да се случва във всяка сфера.
Европейската агенция по лекарствата е по-примамливата "плячка". Агенцията, която извършва високотехнологична работа по оценяването на нови лекарства, има постоянен персонал от 890 души. Отделно 36 хиляди експерти я посещават годишно, т.е. носят приходи на местните хотели и ресторанти. И друго предимство - офисите на големите фармацевтични компании извън Евросъюза ще последват агенцията в новата страна домакин.
Европейският банков орган е значително по-малък - има под 200 служители. Като един от трите надзорни финансови органи на ЕС, който поддържа финансовата стабилност в съюза и гарантира целостта, ефективността и нормалното функциониране на банковия сектор, той ще привлече за града победител банкери и адвокатски фирми, както и доста приходи от данъци.

Процедурата

Поне на хартия Евросъюзът ще проведе прозрачен процес по избирането на следващите градове домакини. През юни Еврокомисията и Съветът на ЕС определиха критериите за преместване, ще разгледат всяка молба и ще представят становищата си до края на септември на Комитета на постоянните представители в ЕС.
В максимум три рунда на тайно гласуване останалите 27 страни членки ще избират победителя. Първо ще се гласува за ЕАЛ, след това за ЕБО.
Очаква се ключова роля, въпреки наглед равенството, да изиграят началниците в блока - Германия и Франция. Германия иска Франкфурт, банковият център, да закрепи ролята си на финансов център в ЕС след "Брекзит", като вземе ЕБО, докато френският град Лил се е прицелил в ЕАЛ. Малко преди крайния срок за подаване на заявленията французите коментираха, че ЕБО не трябва да работи в сянката на Европейската централна банка, чиято централа е във Франкфурт. Появиха се спекулации, че ако Берлин подкрепи кандидатурата на Лил или допусне, поне за разглеждане, идеята на Париж за финансов министър на ЕС, то и Франция ще застане зад кандидатурата на Франкфурт и ще лобира пред останалите страни членки за нея.
Финалното гласуване ще се състои през ноември в Съвета по общи въпроси. Страните могат да се въздържат или да гласуват за себе си. В първия тур всяка страна има 6 точки. Три от тях трябва да даде на предпочитаната от нея кандидатура, две на втория си избор и една на третия. Ако никоя страна не си осигури 14 бюлетини - мнозинство при 27 страни членки, следва второ гласуване. При него страните гласуват за една от трите или повече кандидатури с най-много гласове от първия тур. Ако никоя страна не получи 14 или повече гласове, следва трети кръг, в който страните гласуват за една от двете останали с най-висок вот кандидатури. Тази с най-много гласове печели.
Един-единствен път се е провело такова гласуване - през 2013 г., когато Европейската агенция за обучение в областта на прилагането на европейското и международното законодателство трябваше да напусне Великобритания, която вече не желаеше да е нейн домакин. Седем града кандидатстваха за агенцията с 60 служители - Темпълмор (Ирландия), Верия (Гърция), Авила (Испания), Рим (Италия), Будапеща (Унгария), Хага (Холандия), Тампере (Финландия). Гласуването се проведе на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи през октомври същата година и Будапеща спечели.

Конкурентите

Своето желание да бъдат домакини на Европейската агенция по лекарствата са заявили следните градове: Амстердам (Холандия), Атина (Гърция), Барселона (Испания), Бон (Германия), Братислава (Словакия), Брюксел (Белгия), Букурещ (Румъния), Копенхаген (Дания), Дъблин (Ирландия), Хелзинки (Финландия), Лил (Франция), Милано (Италия), Порто (Португалия), София (България), Стокхолм (Швеция), Валета (Малта), Виена (Австрия), Варшава (Полша), Загреб (Хърватия).
За Европейския банков орган кандидатстват: Брюксел (Белгия), Дъблин (Ирландия), Франкфурт (Германия), Париж (Франция), Прага (Чехия), Люксембург (Люксембург), Виена (Австрия), Варшава (Полша). От кандидатите за ЕБО Австрия, Чехия, Ирландия и Полша са домакини на само една европейска агенция. Германия има две, Люксембург и Париж по четири. Брюксел, дом на всички европейски институции, е домакин и на цели 15 агенции.

Критериите

Ето какви ще са основните критерии при избора на града домакин: гаранция, че агенцията ще заработи, когато Обединеното кралство напусне ЕС; достъпност на местоположението на агенцията; осигуряването на училище за децата на персонала; достъп до пазара на труда и здравна грижа за семействата на работещите в агенциите; бизнес последователност; географско разположение.

Българска работа!

Дълги и обстойни - от над 50 страници, богато илюстрирани предложения, видеоклипове, официални сайтове - това представляват предложенията на страните кандидати за ЕАЛ, с изключение на българската. Освен че София отправи предложението си в края на посочения срок, то не само че не впечатлява с нищо, но и на фона на останалите изпъква още повече със своето претупване - оферта от ЧЕТИРИ страници!
Българската стопанска камара инициира кандидатурата ни за седалище на ЕАЛ. Идеята датира от септември 2016 г., когато единствен конкурент на страната ни беше Швеция. По време на служебното правителство се обсъждаше вариантът за обща кандидатура на България и Румъния, която уж да увеличи шансовете ни за домакинство. Впоследствие третият кабинет на Борисов заложи на самостоятелна кандидатура, която обаче не ни отрежда и минимални шансове пред останалите конкуренти. Просто защото пак не сме си свършили работата както трябва. Официалното писмо, заявяващо кандидатурата ни, изглежда все едно сме пратили на агенцията ксерокопие от него, това показва сайтът на Европейския съвет. Премиерът Борисов се обръща към председателя на Евросъвета Доналд Туск и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, като стриктно се придържа към изтъркания брюкселски език. Борисов подчертава "ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве". Ние предлагаме ЕАЛ да се помещава в "София Тех Парк".
На този линк - www.consilium.europa.eu/en/policies/relocation-uk-based-agencies/ema/ може да бъдат разгледани офертите на всички кандидати. Няма нужда от задълбочено четене и анализ на различните кандидатури, достатъчно е само визуално да се погледнат. Вярно, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат, но първото впечатление е от много важно значение. В този случай то е индикация за времето, отделено за подготовката на кандидатурата и начина на представянето й.
Освен това България е една от малкото страни, делегации на които не са посетили официално агенцията, чийто домакин искат да бъдат. Още през октомври 2016 г. Унгария е изпратила делегация, австрийски делегати три пъти са я посетили, датски и френски - два пъти. Някои държави са представили кандидатурите си на официални събития в столицата на Евросъюза Брюксел.

По-примамливият кокал е Европейската агенция по лекарствата - оферти за нея са дали 19 страни членки

Осем страни кандидатстват за домакин на Европейския банков орган

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"