27 Април 2024събота01:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За Сирия няма справедливост, възмути сe Дел Понте

Прокурорката обяви, че напуска комисията на ООН за престъпленията в Сирия

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 75

Швейцарската прокурорка Карла дел Понте обяви, че напуска комисията на ООН по нарушенията на човешките права в Сирия, предаде Би Би Си. Дел Понте обясни решението си с това, че комисията "не прави абсолютно нищо", и упрекна Съвета за сигурност в бездействие. По думите й, пет години работа на комисията се оказали напълно безрезултатни. Прокурорката стигнала до извода, че в Сирия всички са лоши - и режимът на президента Башар Асад, и опозицията.
"Предавам се, държавите в Съвета за сигурност (на ООН) не искат справедливост. Аз не мога да участвам в тази комисия, която просто не прави нищо!", призна тя. По думите на Дел Понте, докато Съветът за сигурност не създаде специален трибунал за военните престъпления в Сирия, всички информации на комисията ще са безсмислени.
"Написах оставката си и ще я подам през близките дни", заяви Карла дел Понте пред швейцарския в. "Блик".
В интервюто Дел Понте нарича Сирия страна без бъдеще. "Те унищожават всичко, в което има поне малко човечност. Това е невероятно", казва прокурорката. "И повярвайте ми, такива жестоки престъпления, каквито се извършват в Сирия, не съм виждала нито в Руанда, нито в бивша Югославия. Смятахме, че световната общност е научила урока си от събитията в Руанда. Но не, на нищо не се е научила!", отбелязва огорчено Дел Понте.
Тя добавя, че първоначално в Сирия опозицията се е смятала за добра, а правителството е било в ролята на злото. След шест години разследвания обаче комисията е била принудена да признае, че "в Сирия всичко е зло" - "правителството на Асад, което извършва страшни престъпления срещу човечеството и използва химическо оръжие. И опозицията, която е съставена само от екстремисти и терористи", уточнява Карла дел Понте.
Тя става член на независимата международна комисия на ООН за разследване на събитията в Сирия през 2012 година. Комисията беше създадена през 2011 г. от Съвета по правата на човека за разследване на престъпленията в Сирия, независимо от това, кой ги е извършил. За тези години са събрани хиляди интервюта, води се и списък на заподозрените в извършване на военни престъпления в тази страна.
Дел Понте и други членове на комисията неведнъж са призовавали Съвета за сигурност да изпрати сирийското дело в Международния наказателен съд.
През 1994-1999 г. Карла дел Понте заемаше поста генерален прокурор на Швейцария. Тя стана известна с разследването на престъпленията срещу човечеството, извършени в бивша Югославия и в Руанда, а преди това - на корупционните скандали в Кремъл в края на 90-те години.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ