Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Декември 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

БТА събира български медии от цял свят в Молдова

Павлета Давидова

8. Август 2017 , брой: 153   249   0За 13 пореден път БТА и Асоциацията на българските медии по света ще съберат представители на български медии от цял свят. Журналистическият форум ще бъде от 4 до 8 октомври в молдовската столица Кишинев, обяви генералният директор на БТА Максим Минчев. Мястото е избрано и поради факта, че в Молдова, и като цяло в Бесарабия, живее най-голямата и компактна маса от етнически българи.
Темата на медийната среща е "Политики на близостта". Сред основните теми за дебат ще са връзката на бизнеса с образованието, икономика, базирана на знанието, туризъм, трансфер на кадри и технологии и конкретните проблеми на нашите общности през призмата на медиите.
Отделен панел ще бъде посветен на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", който навършва 13 г. от основаването си. БТА планира и откриването на пресклуб в Тараклия, където да се организират различни културни инициативи, подобно на съществуващия в Босилеград пресклуб.
Минчев обобщи, че български вестници, списания, телевизии, радиа и сайтове съществуват в повече от 40 държави, сред които Австралия, Аржентина, САЩ и Канада.
Желание да присъстват вече са заявили вицепрезидентът Илияна Йотова и министрите на отбраната и на външните работи Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. Тепърва ще бъде уточнено дали програмите им позволяват те да присъстват. Минчев подчерта, че среща разбиране от родните институции, ангажирани с проблемите на българите в чужбина. До момента директорът на БТА е провел срещи само с четирима ректори на български университети, всеки е потвърдил участие в медийния форум. Минчев очаква срещата в Молдова да бъде уважена от още университетски ръководители.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"