Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Април 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

НАП призна

Кметицата на Алфатар е назначила дъщеря си в общината

От месеци депутатът от БСП Стоян Мирчев алармира за нарушенията на Янка Господинова

Павлета Давидова

8. Август 2017 , брой: 153   333   0
Снимка


Народният представител от "БСП за България" Стоян Мирчев продължава да настоява за оставката на кмета на Алфатар Янка Господинова. Както ДУМА вече писа, социалистът алармира институциите за редица нарушения, извършени от гербаджийката. Сред най-фрапиращите бе казусът с назначаването на току-що завършилата й дъщеря като технически сътрудник в общината. Тъй като не е ясно колко ще се бави отговорът от КПУКИ, с колегата ми от "БСП за България" Кристина Сидорова отправихме питане към Националната агенция по приходите дали има регистриран подобен трудов договор, уточни Мирчев.
От отговора на НАП става ясно, че Господинова наистина е уредила дъщеря си с платена лятна работа. Вероника Господинова има договор с община Алфатар като технически сътрудник от 31 май 2017 г. до 9 юни 2017 г. "Малко след като повдигнах публично въпроса за това назначение, видно от справката на НАП - договорът на дъщерята на кмета Янка Господинова е прекратен. Това, обаче не означава, че кметът не е извършил нарушение и трябва да му се размине - напротив продължавам да настоявам за нейната оставка!", категоричен е Мирчев.
Народният представител направи препратка към скандалния ексдепутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станал популярен покрай "суджукгейт". Според Мирчев казусът с кмета на Алфатар е разновидност на скандална практика, а назначението - случай на поредната герберска калинка. За ДУМА Мирчев коментира, че не разбира двойния аршин в ГЕРБ, тъй като по думите му за нарушенията на кмета на общината е запознат и народният представител от партията в района.
"Още в началото на юни, след проведени приемни в община Алфатар, алармирах за безобразията, които върши кметът на общината Янка Господинова. Изпратих и сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, в който настоявам да се изясни назначила ли е Господинова собствената си дъщеря на работа в общината", припомня депутатът. Той уточни, че ще изчака и становището на КПУКИ. То би трябвало да излезе в средата на август, но заради отпускарския режим, най-вероятно заключенията на комисията ще са ясни през септември. Мирчев обаче е в готовност да сезира прокуратурата предвид отговора от НАП.
ДУМА припомня, че народният представител алармира за проблемите още през юни. Още тогава той се възмути, че ГЕРБ се опитват да тушират скандала с мълчание. Мирчев се възмути, че в Алфатар има феодализиране на общината, а кметицата се разпорежда с общинската и държавната собственост все едно й е бащиния. До социалиста са постъпили и сигнали, че кметът контролира и тормози местните жители. "Общинската администрация е превърната в нещо като хотел с доста странен вкус - бели дивани с розови възглавнички, камъчета, вази с изкуствени цветя и какво ли още не. От 31 служители досега са уволнени 18, които са нарочени от кметицата, че не са от ГЕРБ. Господинова нарушава Закона за местното самоуправление и местната администрация, като отказва да предостави какъвто и да е отчет за дейността си, няма и приемни дни", разказа преди повече от месец Мирчев.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"