26 Април 2024петък00:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандално

Пред нас са блеснали... небостъргачи

Докато Столичната община прави "Визия за София", градът се пълни с грозни високи сгради на неподходящи места

/ брой: 154

автор:Деси Велева

visibility 1845

Нажежаването на страстите инвеститорски не може да спре дори през и без това горещото лято. Високите температури, които мъчат столичани, не сломиха духа на строителите и те се втурнаха да ограждат терените си, да копаят или леят бетон. Само преди няколко дни голяма строителна фирма направи опит да сложи ограда около мястото, на което възнамерява да строи 43-етажната си сграда, но бдителни граждани стопираха устрема му. Небостъргачът трябва да бъде издигнат на ъгъла на булевардите "България" и "П. Тодоров" в столичния квартал "Стрелбище". Въпреки че през 2009 г. Столичният общински съвет със свое решение прави опит да запази терена като зелена площ, то е отменено по-късно от ВАС и съдът задължава главният архитект на столицата да допусне проекта. Опити за решаване на казуса от самата община приключиха с предложението теренът да се замени с друг общински, но инвеститорът го отказа. Той е решен твърдо, въпреки протестите на хората от района, да издигне сградата. Въпрос на време е и

багерите да влязат в зелената площ

несмущавани от хорското недоумение или недоволство.
Това може да е стар казус и давността му да дава възможността на ръководството на софийското кметство да бяга от отговорност от решаването му, но не така стои въпросът с други небостъргачески намерения. Преди няколко седмици управляващото мнозинство в Столичния общински съвет допусна съвсем съзнателно, въпреки първоначалния отказ на комисията по архитектура, друг грандиозен строеж. Този път високата сграда ще се издигне в кв. "Борово" на мястото на бившия магазин "Мартинели". Парцелът е на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово" в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на 2017 г. обаче собственикът внесе до "Направление архитектура и градоустройство" към общината искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три. В това успя да се възползва от вратичката в Закона за устройство на територията, според която сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво. Така в едната част на терена ще се издигне хотел с апартаменти с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа или около 77 метра.
Същия текст от ЗУТ даде възможност на друга компания да се пребори за възможността да издигне небостъргача си в район "Лозенец". Скандално известният "Парадайс тауър" по план трябва да има 55 етажа, които да се издигат на височина от 215 метра. Строителят съвсем не се плаши от анализите, според които небостъргачът ще генерира трафик от около 1000 автомобила на час. Явно и в СОС мнозинството е пресметнало, че това няма да се отрази по никакъв начин на средата наоколо. Само обикновените хора се стреснаха от факта, че бъдещата сграда

ще закрива част от гледката към Витоша


Предстои инвеститорът да проектира детайлно сградата и да извади окончателно разрешително за строежа.
Не само единичните високи сгради настъпват в столичните квартали. Мегакомплекси от няколко постройки ще завземат ключови места в София в бъдещите години. Един от тях е в процес на строеж и е на мястото на бившия магазин "Аско Деница" в жк "Младост" 3. Замисляният грандиозен комплекс  се състои от три кули и е кръстен с претенциозното име "Гранд Каньон". Площта му е 138 000 кв. м, а сградите му ще се наричат "Витоша Т1", "Пирин Т2" и "Рила Т3". Първата кула се ще е на 15 етажа, втората - на 17, а третата - на 12. Освен за жилищни площи, част от пространството ще бъде използвано за хотел. По план комплексът ще има 80% озеленяване, но предстои да видим дали това ще са истински дървета или само тревичка под паркоместата. Жителите на района определено трябва да са готови и за нови проблеми с трафика, който и без това е натоварен, а задръстванията по бул. "Ал. Малинов" са от сутрин до вечер.
Инвеститорът в лицето на турската фирма "Гаранти коза" обаче явно не се притеснява дали ще има клиенти за луксозните си сгради и смело лее бетон на високо. Същата фирма точи нокти и към друг район на София - около "Пирогов". Проектът има за цел да бие всички подобни със своята грандиозност, непозната за българската столица. На терен от 100 дка се планира да се издигнат 4 кули от над 50 етажа, а между тях ще се появи дори лагуна. Земите са на бившия завод "Балканкар" и се намират между бул. "И. Ев. Гешов" и "Ген. Тотлебен". Все още се търси транспортно решение, което да направи възможен трафика в района.
Съвсем в центъра на София вече е почти готова високата 74 метра сграда "Сити тауър" на площад "Македония". Тя е с площ от близо 39 000 кв. м и е предназначена за офиси на фирми. Дали ще се напълнят и колко още офис-сгради са нужни на града, при положение, че вече готови стоят празни, често се чудят столичани, преминавайки покрай високата постройка.
И докато в столицата се дават разрешения за строежи, променят се устройствени планове и се строят високи сгради тук и там с благословията на общината, същата тази община ще даде стотици хиляди левове за изработването на грандомански документ през следващата година, наречен "Визия за София". Няма и две седмици, откакто началото му бе обявен на претенциозна пресконференция", а няма и ни най-малък знак, че поне за този период от кметството се канят

да спрат издаването на всякакъв вид разрешения за строеж

на нови сгради на неподходящи места. Какъв е смисълът да се планира визия на София в следващите 20-30 години, след като успоредно с това всеки инвеститор по свой път, през своя законова вратичка, през своя "връзка" намира начини да се намърда в центъра с поредния небостъргач, или да завземе поредната зелена площ с някоя жилищна сграда. Не е ли по-логично да се наложи тотална забрана на определен вид строежи в урбанизираните територии, особено в големите градове и най-вече в столицата, пък тогава да се правят стратегии и всякакви претенциозни документи, които да показват намерението на управляващите как да контролират строителството или разрушаването на ценни сгради. Мястото на странни и грандомански постройки не е в центъра на града, нито е редно те да се извисяват между редица ниски сгради със съвсем различно архитектурно оформление. Който иска да се извисява до облаците, може спокойно да го направи в покрайнините на града - там където няма задръствания, нито граждански протести. Небостъргачите може да се смятат за символ на прогреса сред управляващите, но няма да придадат на облика на София нищо уникално, ценно или запомнящо се. С множеството високи постройки, нито ще засенчи Дубай, нито ще се приближи до Ню Йорк. Най-много да станем смешни в претенциите си. Съсипаното обаче няма да се върне.


Първият небостъргач в София - на изхода на града на бул. "Цариградско шосе"


"Сити тауър" на пл. "Македония" е почти готов


Оградите са първият знак за започващо строителство в жк "Стрелбище"


На мястото на някогашния магазин "Аско Деница" в "Младост" 3 ще се извиси мегакомплекс


Амбициозни инвеститори цяла година правят опит да получат разрешение за надстрояване на паметника на културата "Грандхотел България"

Снимки Емилия Костадинова и Николай Белалов

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ