Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Април 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Заповедта на Нено Димов остава до прецизирането й

Ветрогенераторите в защитените зони остават

Аида Паникян

9. Август 2017 , брой: 154   349   0Заповедта на екоминистъра Нено Димов, която въвежда ограничения в строителство и земеделски дейности в защитените зони "Комплекс Калиакра", "Калиакра" и "Белите скали" ще продължи да действа, докато не бъде подготвена нова заповед, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел. Това бе решено на вчерашната среща в Министерския съвет с всички заинтересовани страни по казуса.
Kъм действащата в момента междуведомствена работна група по прилагането на мерките за изпълнение на решението на Съда на ЕС ще бъдат сформирани 4 подгрупи по проблемите на енергетиката, земеделието, строителството и акваторията в трите защитени зони. В групите ще има представители от всички заинтересовани страни и когато вземат единно решение, Димов ще го представи в Брюксел. Докато нямаме максимален консенсус, ще считам, че Планът за управление не е приет, увери екоминистърът. Той уточни, че следващата му заповед за защитената зона ще бъде съобразена с решението на ЕС. По думите му важно е да се процедира така, че да бъде спестено влизането на България във фаза на реални санкции.
Основната причина за протестите в района бе липсата на информация, каза кметът на Каварна Нина Ставрева. Както по-рано писа ДУМА, Ставрева настоя да бъде прецизиран именно Интегрираният план за управление. Тя подчерта, че в него има много грешки, и даде пример със селата Топола и Божурец, за които е посочена надморска височина нула метра. И до днес хората не знаят кои са ясните очертания на земите им, подчерта Ставрева. Тя бе категорична, че трябва да се ускори и приемането на общите устройствени планове на общините, за да може ясно да бъдат идентифицирани инвеститорските проекти за години напред.
Бойко Борисов увери, че от петък заедно с представители на МОСВ започва разглеждането на интегрирания план: "Там, на място, не в офиса, а нива по нива, план по план, бостан по бостан, ако трябва да разясняват и обсъждат". Премиерът обеща, че има достатъчно компенсаторни механизми и в МОСВ, и в МЗХГ - между 20 и 40 млн. лв., и затова ако земята на някой собственик е на границата на защитена зона, може да му бъде платено или да бъде заменена.
ДУМА припомня, че ЕК даде срок на България до края на септември въпросният Интегриран план за управление да е приет и в него да има мерки за предотвратяване на увреждане на защитените територии. На срещата стана ясно, че европейското законодателство за "Натура 2000" не забранява икономически дейности и земеделие.
Споразумяхме се ощетените собственици да бъдат компенсирани, подчерта Валери Симеонов. Според него проблемите са от повече от десетилетие, когато са определени зоните от "Натура 2000". По думите му дори след решения на МС от 2007 г. местни кметове продължавали да правят заменки и да дават разрешения за строежи и др. икономически дейности. "Тук сме не по наше желание, тук сме в тежка ситуация и трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня с филма "Птиците" на Хичкок", каза Симеонов. Ще загубим много време и няма да стигнем доникъде, ако се връщаме в миналото, каза вицепремиерът и призова присъстващите да бъдат експедитивни в решенията си относно текста на нова заповед на екоминистъра, защото "в противен случай решението е по 20 000 евро на ден".
Междувременно стана ясно, че е възложено на МРРБ спешно да подготви следващите кризисни райони и общини, включени в "Натура 2000".
Нено Димов отново декларира, че засега не е необходимо да бъдат демонтирани ветрогенераторите, построени в границите на защитената зона. Според Тома Белев от Асоциацията на парковете в България държавата може да реши въпроса, като премести ветрогенераторите и си върне земите, продадени на безценица на инвеститори в региона.

Екоминистърът Нено Димов засега оставя заповедта си, но негови хора ще разгледат Интегрирания план
"нива по нива, бостан по бостан" по нареждане на премиера Борисов

снимка Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"