Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Април 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Мерси, докторе!

Аида Паникян

9. Август 2017 , брой: 154   517   0Животът на стотици български граждани спасиха българските лекари в жегата. Съхраниха и здравето на хиляди застрашени от горещините. Едва ли българските лекари отчитат стореното - те биха казали, че просто вършат работата си. Точно така, както я вършат и при минус 25 градуса, газейки преспите сняг в планинските райони, защото линейките не могат да стигнат до... адреса. Точно така, както, когато "събират" крайници на катастрофиралите по пътищата и ги "сглобяват". Хората и близките им, преживели този ад, оценяват втория живот. Защото първият е от Бога, а който има шанс за втори - той е от докторите и медицинските сестри.
Е, толкова много ли е исканото от синдикатите повишение с 20% на възнагражденията на тези хора, на които Бог е отредил да дават втори живот? Само че Всевишният може така да е отредил, но един български вътрешен министър преди близо 7 години от едно свято за нацията място - парламентарната трибуна, нарече лекарите убийци. А после нем`а доблестта да им се извини толкова "смело", колкото ги набеди. Важното е обаче българите да не забравят нито докторските добрини и професионализъм, нито безпочвените обвинения на онзи вътрешен министър.
И днес правителството пуска едни измислени и изпразнени от съдържание думи, свързани някак си в изречения, които представляват управленска програма на правителството за здравеопазването. Нищо конкретно. Никаква яснота как държавата ще спре от емиграция младите таланти в медицината и как ще им даде шанс да спасяват живота на българите и да пазят здравето им.
Вчера колежка ме пита: "Няма ли правителството, министърът, поне едно благодаря да кажат на лекарите за това, че помогнаха в жегите на стотици хора, спасиха мнозина от преждевременна смърт?". Добър въпрос. А дали пък управниците не искат точно това: капризите на времето - плюс 39-40 или минус 20-25 градуса, да ускорят демографския срив. Така кабинетът няма да търси пари нито за здравни грижи, нито за заплати, нито за пенсии, нито за помощ за деца или за инвалиди. Само така европарите ще останат за асфалта по магистралите. Нали?   

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"