Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Февруари 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Икономика

КЕВР не можела да спре кражбите на ток

Регулаторът не намерил достатъчно основание за отнемането на лиценза на ЕВН, но глобил дружеството с 1 млн. лв., обясни Иван Иванов

Дума

10. Август 2017 , брой: 155   275   0Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не може да пресече кражбите на електроенергия. Комисията не може да направи нищо повече в момента. Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. В момента хванатите нарушители са длъжни да плащат електроенергия на пълна мощност за три месеца назад от датата, когато са заловени. Въпреки че тарифите бяха увеличени, цените, по които те плащат тока, са по-ниски от тези на изрядните потребители. Причината КЕВР да не може да затегне режима е, че наредбата, в която това се определя, се обжалва пред съда. Ето защо Иванов препоръча на доставчиците на ток сами да вземат мерки, обясни той пред БНТ.
Кражбите на ток не могат да бъдат намалени единствено със санкции, те трябва да бъдат намалени и със съответни мерки, които да бъдат предприети от доставчиците на услугата, заяви вчера пред журналисти Иванов. От електроразпределителтите дружества постоянно настояват за увеличаване на санкциите за кражбите на ток.
"Прокуратурата не иска отмяна и на четирите члена от правилата за търговия с електроенергия и поради тази причина процесът е в съдебна фаза. Не може комисията да прави промени в един нормативен акт, който в момента се разглежда в съда", обясни Иванов. Той препоръча на трите електроразпределителни дружества да въведат електромери с дистанционно отчитане и балансови електромери, които да им позволяват своевременно да откриват нарушители и кражби на електроенергия. В това отношение EВН наистина са постигнали много сериозен напредък. По тази причина при тях технологичните загуби, които ние нормативно сме определили на 8%, са около 8,6%, отбеляза Иван Иванов.
Във връзка с решението на КЕВР да прекрати процедурата по отнемане на лиценза на ЕВН Иванов коментира, че има нарушение от страна на дружеството и то е санкционирано с максималната предвидена глоба от 1 млн. лв. "Комисията не намери достатъчно основание за отнемането на лиценза", обясни Иванов, като подчерта, че наложената на дружеството глоба е максимално високото наказание, съгласно Закона за енергетика.
"Що се касае до другите две дружества - от септември ще започне внимателно анализиране на цялата документация и ще излезем с решения", отбеляза председателят на КЕВР. По неговите думи обемът от информация е много голям и изисква значителна работа от експертите на комисията. На въпрос дали и за останалите две ЕРП-та ще бъде взето аналогично решение, той отговори: "Не мога да кажа това, защото трите въпроса се разглеждат абсолютно самостоятелно, независимо един от друг, и решенията се вземат след внимателен анализ и изготвяне на мотиви към него".
Иванов припомни, че глобите, наложени на ЧЕЗ и Енерго-Про, също са на стойност 1 млн. лв. "ЕВН обжалва пред административния съд в Пловдив наложената глоба. Тя беше потвърдена на първа инстанция, впоследствие се обжалва и беше потвърдена и на втора. В края на миналата година зам.-окръжният прокурор на Пловдив поиска възобновяване на делото. На 1 август тази година Административния съд-Пловдив отказа възобновяване и потвърди окончателно, че глобата от 1 милиона лева влиза в държавния бюджет на България", обясни Иванов.
Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества започна през 2014 г., когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до влошаване на нейното състояние. От думите на Иванов стана ясно още, че до момента единствено ЕВН от трите електроразпределителни дружества е изпратило официално писмо до комисията, в което уведомява за сключено извънсъдебно решение с НЕК да върне прихванатите вземания.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"