Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Декември 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

БСП настоява за оставките на кмета и скандалната пернишка общинарка

Вяра Церовска си призна, че предварително знаела за плановете на съпартийката си да прави частна детска градина

Павлета Давидова

10. Август 2017 , брой: 155   204   0За оставките на председателя на групата общински съветници на ГЕРБ в Перник Румяна Гьорева и на кмета Вяра Церовска настоява БСП. Поводът е скандалното отдаване на част от общинска детска градина за частно детско заведение на гербаджийската общинарка. Кметицата Вяра Церовска пък публично призна, че е знаела предварително за намеренията на съпартийката си, но не вижда нищо нередно в ситуацията.
"Случилото се показва още едно от лицата на партия ГЕРБ - ярък цинизъм и конфликт на интереси, който дели децата на държавни и частни. Това е поредният пример на модела ГЕРБ за употреба на властта в лична полза: в Перник той е разделената детска градина, в Добрич той е суджукът, за председателството е НДК. Такива бомби цъкат във всяка област на страната, защото този начин на управление е заложен от правителството на Борисов в цялата държава. Нека видим дали Борисов прилага еднакви стандарти -  след освобождаването на депутата от Добрич ред е на председателя на групата общински съветници на ГЕРБ в Перник и на кмета на общината", категорични са от БСП.
"Разговаряли сме. Не само аз знаех. Хората споделят своите намерения", призна Церовска в телевизионно интервю. За сградата бил обявен търг, а за него се явила само Румяна Гьорева. Фирмата, с която е кандидатствала, пък била създадена само 2 седмици по-рано. Да са се явили и други, заинати се кметицата на въпрос дали конкурсът не е създаден за общинарката. Церовска се омота в оправдания дали няма конфликт на интереси, след като Гьорева е съветник и е гласувала сама за себе си. Формално нямало нарушение, но след медийния шум съпартийката й се почувствала обидена и притеснена и постъпила "морално" като решила да се откаже и да дари детската градина на общината.
Церовска не видя проблем, че заведението на гербаджийката се уредило с централния вход на сградата, докато за общинската градина останал аварийният. Те винаги са си влизали оттам, заинати се тя. Кметът се оправда, че внесеното от нея предложение за отдаване на сградата под наем е подкрепено от 26 съветници. И тримата "въздържал се" са представители на левицата, останалите от БСП са отсъствали. От протокола на заседанието става ясно, че Ралица Андреева от БСП е предупредила, че отдаването на сградата може да доведе до проблеми. Тя призовава частната и общинската градина да не бъдат на едно място, а общината да намери друга сграда за подобно начинание, за да не се създаде дискомфорт за децата.
Изявата на кмета възмути народния представител от "БСП за България" Станислав Владимиров. Признанието на Церовска, че при много от търговете води разговори с участниците, накара депутата да призове институциите да се сезират за проверки. "Явно след като са се разбрали, че няма да има съпротива в общината, Гьорева си регистрира фирма, вкарва се предложение в ОбС. То минава през комисията по образование, където тя е председател", обрисува схемата социалистът.
"Нима м.г с промените в Закона за училищното образование, когато се реши разходването на публичен ресусрс да отиде в частни заведения, идеята е била да дадем на стотина общински съветници от ГЕРБ публични средства за техните детски градини? Ако това е моделът, може въобще да не обявяваме тръжни процедури, за да не губим време", ироничен бе Владимиров.
Публично кметицата твърди, че на около 350 м има друга детска градина. Перничани обаче твърдят, че "по права линия" най-близката е на около 2 км. Пътят дотам е стръмен, а улиците не са в добро състояние. Вчера в 15 ч. Церовска най-сетне се срещна с протестиращите майки. Пред тях тя се оправдала с "лошото наследство", но пропуснала да отбележи, че за последните 3 г. дълговете на Перник са нараснали с 15 млн. лв. Подмяната на дограмите в общинската градина пък щяла да е много скъпа на метраж, затова прозорците ще продължат да са заковани, оплакаха се майки.
Седмица след материала на ДУМА и ден, след като и националната телевизия се разшумя по казуса, Гьорева обяви, че се отказва от договора и дарява на общината и градината средствата, вложени в ремонта на сградата. И тя, като Живко Мартинов, обяви, че не иска да уронва престижа  на ГЕРБ.

Скандалната общинарка ще замества председателя на ОбС

Председателят на Общинския съвет в Перник Иво Савов излиза в тридневен отпуск, а функциите му временно ще поеме скандалната общинска съветничка от ГЕРБ Румяна Гьорева, съобщава сайтът "За Перник". "Повече от скандално е, че Гьорева е избрана за временен председател на Общинския съвет, в контекста на скандала, който изложи Перник пред цяла България, но не ни учудва - често сме я виждали с господин Савов", коментират перничани.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"