Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Неделник

Палитра

Новите картини на "Лоранъ"

Изложба от колекцията на столичната галерия може да се види до 1 септември

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   244   0Изложбата "Новите картини", с непоказвани творби от колекцията на столичната галерия "Лоранъ", е важен пътеводител в света на култивирания ценител с интерес към художественото ни наследство и автентичните стойности в изкуството. Съставена е от творби на едни от най-добрите български живописци от началото на ХХ в. като Марин Устагенов, Борис Денев, Данаил Дечев, Жорж Папазов, Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков. Към добре известните със стилистиката и живописните си модели автори можем да добавим и Слави Генев, Карл Йорданов и Кочо Гърнев. Сборната експозиция обобщава, допълва и дава важни данни за историята на българското изкуство и визуалното възприятие, носи ценна информация за зрители и специалисти. С необичайното си съчетание на нови постъпления от  август прави необходимото зрителите да потънат в духа на изкуството от миналия век.
Изложбата е в синхрон с основната мисия на галерията да дава възможност за популяризиране и излагане на ценни произведения, които не са достояние на публиката, за да се дискутират, изследват и документират. Като всяко представяне от подобен род тя разказва несподелени истории за скрития живот на всяка творба, която минава от семейство в семейство, от колекция в колекция...
В този водовъртеж от светове е сигурно, че всеки посетител ще намери по нещо за себе си и всяко любопитство ще открие зависимости. Ако леко повдигнем завесата на предстоящото, ще видим, че Марин Устагенов е представен с ловна сцена, изпълнена с доза зографски наивитет, но в духа на родната академична школа. Богатство на надчовешки внушения има в малко известния библейски цикъл на Слави Генев. Той е забулен в мистика и недоизказаност. Добре познаваме причудливите форми, деформации и гледни точки на самобитния Казаков, тук той е изцяло себе си, но с образа на изкусителна мома. Един от акцентите в експозицията е работата на Жорж Папазов с есенни мотиви, която е донесена от Франция. Знаем, че пътуването е вечно вдъхновение за художниците и постоянно предизвикателство за фината им чувствителност, пример за това са картините на Марио Жеков от Истанбул и на Карл Йорданов от Венеция. В произведението си забележителната Славка Денева е постигнала дълбоки живописни стойности и въпреки че е перфектна във видимото, ни препраща отвъд него. Не можем да подминем работата на Найден Петков, която го разкрива изящен в изказа и в неподражаемото му амплоа на пейзажист. Неговата панорама очарова със сложната землистост на цветовете, но претворена и достигаща до усет за въздушност.
Съставена за ценители, изложбата "Новите картини" развива концепцията за експониране на нови придобивки. Тя е интересна, освен за верните приятели на галерията - купувачите и за познавачи, изкуствоведи, изследователи и студенти. Работите в нея, освен с висока художествена, дори бихме я нарекли музейна стойност, са истинско изкушение за колекционерите.
Всички произведения, които се показват за първи път, могат да се видят през август в салона на галерията на ул. "Оборище" 16. Изложбата се съпътства от представителен каталог, който допълва и обогатява представата за "Новите картини" на галерията, научи ДУМА от Лаврен Петров, управител на галерия "Лоранъ". 


Марин Устагенов, "Ловци", 1934 г.


Карл Йорданов, "Венеция", 1940 г.


Бенчо Обрешков, "Интериор", 1945 г.


Славка Денева, "На двора", 1976 г.


Найден Петков, "Пейзаж", 1980 г.

Страницата подготви Надежда Ушева

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"