Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Неделник

Книги

Лавица

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   161   0"СИДХАРТА И ПЪТЯТ КЪМ НИРВАНА" от София Петрова издава "Милениум" в поредицата "Философия за всеки". Животът на Гаутама Сидхарта, познат като Буда, е обвит в легенди и предания. Създателят на философското и религиозно учение будизъм е роден като принц, но избира живота на странник и аскет. В миг на прозрение открива принципа на Средния път, след което в самота и уединение се занимава с проблема за човешкото съществуване и формулира трактата за четирите благородни истини. Основен принцип на учението му е правилото, че човек винаги трябва да търси истината сам, защото истината е свобода и избор. Философията му призовава за разбиране на законите на природата и на човешката душа и мисъл.

"СЕМЕЙСТВО ПО ФРЕНСКИ" от Саманта Веран издава "Софтпрес" в превод на Силвия Големанова. Съдбата на Саманта прилича на приказка, но напълно действителна и изненадващо искрена. Един французин и неговите две пораснали деца, загубили майка си, една американка и зелените поля на Прованс - това са съставките, от които Саманта Веран е готова да забърка новия си живот. Рецептата на пръв поглед е лесна, но в живота, както и в кухнята, винаги има място за изненади. Оформена като шеговита рецепта, книгата включва и съвсем реални френски ястия, които всеки може да опита у дома. Защото ключът за създаване на щастливо семейство е любовта, а ключалката често е някъде в кухнята.

"СПРАВЕДЛИВОСТТА НА КРОС" от Джеймс Патерсън издава "Хермес" в превод на Калина Лазарова. Алекс Крос пристига в родното си градче за първи път, след като го е напуснал преди повече от 30 години. Но той не идва просто да посети роднините си. Братовчед му Стефан е арестуван по обвинение за убийство на момче от местната гимназия. Солидните доказателства срещу него и досието му с дребни провинения правят реална вероятността за смъртна присъда. Детектив Крос се заема да проучи обстоятелствата около убийството на момчето и те го насочват към местните наркодилъри. Докато разплита случая, той научава потресаваща тайна за родителите си.

"БЕЗ ВТОРО ИМЕ" от Лий Чайлд, разкази, издава "Обсидиан" в превод на Милко Стоименов. Без багаж. Без крайна цел. Без второ име. Където и да отиде, Джак Ричър се сблъсква с някакъв проблем или несправедливост. И трябва да раздаде свое собствено правосъдие. Неизвестни истории от живота на бившия военен полицай в една новела и единайсет разказа. Лий Чайлд е псевдонимът на британския автор Джим Грант, който започва писателската си кариера на 43 години. А "Място за убиване" е първият роман с главен герой Джак Ричър. Той печели 2 литературни награди и още същата година е издаден в десетки страни. Днес Лий Чайлд е сред най-успешните автори в света.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"