Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Неделник

Книги

Класика

"Лято" от Едит Уортън за първи път излиза на български

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   154   0Сензационният за епохата си роман "Лято" на Едит Уортън - първата жена, носител на награда "Пулицър", прави премиера на български език. След успеха на "Невинни години" и "Итън Фром" издателство "Апостроф" публикува тази наситена с емоции история за разбитите илюзии, предаденото доверие и суровата реалност, която неизбежно ни връхлита след изключително красив сън.
"Лято" се превръща в прецедент за литературните среди още с излизането си през 1917 г., тъй като е един от първите романи, които се занимават със сексуалното пробуждане на младата жена. Въпреки това критиците са умерени в отзивите си за книгата поради консерватизма на тогавашното мислене и най-вече заради неспособността им да приемат представата за новата жена, която Уортън създава - независима, горда, бранеща себе си и достойнството си. През 60-те години на ХХ век, когато в САЩ се появяват стотици организации за правата на жените, интересът към "Лято" се възражда. Книгата се преиздава, а по-късно по историята е направен телевизионен филм. В образа на главната героиня номинираната за "Оскар" Даян Лейн изиграва една от първите си роли.
Книгата проследява историята на Чарити Роял - осемнайсетгодишно момиче, принудено да живее в малко провинциално градче, след като е осиновено в дома на един от най-изявените мъже в Нова Англия. Хората в града никога не позволяват на Чарити да забрави, че идва от планината - срамен, непознат и враждебен свят, населен с бедните и необразованите. Ето защо усещането й за несигурност и за невъзможност да се впише не я напуска. Тя е погълната от безмълвната си мъка и чувства, че животът й е безкрайно безнадежден, грозен и непоносим. Градът е метафора за закостенялото тогавашно общество, което отхвърля стремежа на героинята да бъде свободна, независима и да избяга от ограниченията на конвенционалното мислене. Появата на Лушъс Харни е единственото, което внася светлина в тъмните мисли на Чарити. Любовната им връзка, продължила едно лято, поднася на героинята възможността да направи избор, който да промени съдбата й завинаги.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"