28 Март 2024четвъртък19:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истини и митове за левичарите, или дали ръката определя твореца

Много е важно да се разбере, че талантът и човещината не са свързани с доминирането на който и да било крайник

/ брой: 156

автор:Альона Нейкова

visibility 3542

Те не са като другите, макар че на пръв поглед с нищо не се различават от мнозинството. Просто предпочитат да използват лявата си ръка за лични нужди, за да държат черпака, клещите или тенис ракета. Любопитно е, че когато човек пише с дясната си ръка, това не е показател, че той не е левичар. И обяснението се крие не само във факта, че навремето в училище са карали малчуганите задължително да държат молива и химикалката "правилно". Ярък пример за това е и Чарли Чаплин, който дори на цигулка свири с лявата ръка, а за писане използва дясната. Според статистиката близо 15% от хората са левичари, което означава, че става дума за всеки седми жител на планетата. Хубаво ли е това или не? По-талантливи ли са от останалите или напротив? Трябва ли да се "борим" с левичарството? Нека отговорите на тези и на други въпроси помогнат да се развенчаят някои митове и да изведат истината наяве.

Смята се, че левичарите притежават по-голяма дарба в областта на изкуствата: добре рисуват и работят с пластилин като малки, повечето са много музикални и имат абсолютен слух. Мозъкът им наистина работи по друг начин, твърдят специалисти. Всяко действие се извършва съзнателно, а не механично, както обикновено се случва при десноръките. Именно това поражда творческа активност. А що се отнася до специалните способности като свирене на някакъв инструмент или артистични и художествени изяви, експертите са на мнение, че са мит. Защото подобни таланти се проявяват и формират в определени условия и в повечето случаи зависят от околната среда. Ако вкъщи не звучи музика, липсва пиано или тромпет и родителите не записват отрочетата си на уроци по солфеж, няма как дарбата да се прояви, камо ли да се развие. И това важи и за десничарите.
Битува мнение, че левичарите са по-инатливи, но и по-доверчиви, лесно попадат под влиянието на моментни чувства и настроения, а оттам следва и склонността към капризи, избухване и драматизиране. Но всичко това е абсолютен мит, твърдят психолози. Подобни настроения са свойствени на всички. Сред левичарите такива реакции се срещат не по-често, отколкото при десничарите. По-скоро се отнася до характера на човека.
Някои са убедени, че ако хората се учат наново да боравят с ръка, различна от тази, която им е по-удобна, това може негативно да се отрази на здравето им: да се влоши зрението, да се появят стомашни болки, да възникнат нарушения в съня, да изчезне или драстично да се увеличи апетитът, да започнат да заекват дори... Подобни симптоми се проявяват както комплексно, така и единично. Освен това може да се отрази на успеваемостта на детето в училището, а по-късно - и в университета. Тук обаче експертите не могат да дадат категоричен отговор дали всичко това е мит или истина. Най-важното е да се разбере, че всяко насилие има лоши последици, създава проблеми и травмира психологически.
В продължение на много години се твърди, че левичарите по-често стават алкохолици. Трябва обаче да се има предвид, че прекалената употреба на спиртни напитки всъщност е устойчив  патологичен модел на поведение, който е следствие на определени обстоятелства. И да се свързва пиянството с вроденото предпочитание да се използва лявата ръка, а не другата, е доста несъстоятелно. Макар чуждестранни медии и да цитират изследвания с данни за по-нисък процент на алкохолици сред десничарите, няма доказателства, че броят на левичарите, които не пускат чашката, е по-голям.
С гените не се спори. Те просто се наследяват. Така е и при хората, боравещи приоритетно с лявата си ръка. Невропсихолозите разкриват, че вероятността при родители левичари да се роди дете като тях самите е 46 на сто. Ако майката и бащата са десничари, отново има 2% шанс отрочето им да е различно в това отношение. Когато само единият от родителите е левичар, в 17 на сто от случаите тази особеност ще се предаде и на потомството. Така от кралицата майка Елизабет II наследява тази отличителна черта в поведението, а от нея я взема принц Чарлз, който я "дарява" само на единия от синовете си - принц Уилям.
Често се прокрадва теория, че недоносените деца най-вероятно ще станат левичари. Същото може да се случи и на бебета, получили по-малко точки по скалата на Апгар (система за бърза преценка на състоянието на новородените в първите минути от живота им). Такава е и една от хипотезите за произхода на левичарството, която се свързва с патогенезата, тоест, че това състояние е проява на мозъчна анормалност. Обаче от тази теория се отказват още в средата на 90-те години на миналия век. Мащабни изследвания доказват, че едва 5% от левичарите имат някакви интелектуални нарушения.
Твърдението, че 65% от хората, страдащи от аутизъм, предпочитат да боравят с ръка, различна от дясната, също е неоснователно. Все пак това състояние се свързва с общо разстройство на социалното съзряване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човека. Симптомите на това страдание обхващат доста широк диапазон, а в 95 на сто от случаите се отбелязва неоформена асиметрия на ръцете. Така че не бива да се прави причинно-следствена връзка между аутизма и левичарството.

Знаете ли, че...

* 13 август е обявен за Международен ден на левичарите. Такива са били Леонардо да Винчи,  Наполеон, Марк Твен, Грета Гарбо. Сред известните съвременници се открояват имената на Бил Клинтън, Барак Обама, Пол Макартни, Джулия Робъртс, Брад Пит, Анджелина Джоли, Никол Кидман, Стинг, Брус Уилис и др.
* 40% от световните шампиони по бокс, тенис и фехтовка са левичари. Този факт е много лесен за обяснение: тези спортисти са "неудобни" за противниците си, които имат доминираща дясна ръка и тренират с подобни на себе си спаринг партньори.
* Един от най-известните боксьори левичари е Султан Ибрахимов. Той е един от петимата в тежка категория, които притежават шампионска титла. На професионалния ринг има 24 срещи, като печели 22 от тях (17 - с нокаут), една губи и една завършва с реми.
* Най-прочутият и успешният тенисист левичар от нашето време е Рафаел Надал. Всъщност само ракетата си той държи не с дясната си ръка, която му е доминираща по рождение. Но баща му, смятайки, че с лявата синът му ще постигне по-големи успехи в тениса, от малък го учи да играе именно по този, както се оказа, изключително печеливш начин. Рафаел побеждава в 318 мача от общо 342 среши, което е равно на 93% успеваемост.
* Най-талантливият футболист в света Лионел Меси също е по-добър не само с "неправилната" ръка, но и, което е по-важно за професията му, левият му крак също е водещ. Аржентинският нападател е доста непредсказуем в играта и изключително много затруднява противниците си.





Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ