20 Април 2024събота11:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

АНТОНИО СИМЕОНОВ:

Българският фолклор е "Всичко"

Всяка песен, която съм изпял, се възприема много топло от публиката - от най-малките до най-големите, казва 17-годишният изпълнител, който ще дебютира на "Пирин Фолк, 2017" в Сандански

/ брой: 156

автор:Надежда Ушева

visibility 2051

АНТОНИО СИМЕОНОВ е роден на 7 юли 2000 г. в Перник. Ученик е в НМУ "Любомир Пипков" в София в класа по народно пеене на Нелка Петкова. Първите му стъпки на сцената са в ОМД Перник, където талантът му открива народната певица Гуна Иванова. Има множество концерти и участия из цяла България, както и в Сърбия, Турция, Гърция и Италия. През 2015 г. е част от предаването "Децата на България са супер" по случай откриването на Детската Евровизия. От две години е част от професионална танцова формация "Асти Денс" с ръководител Николай Бояджиев.
Носител е на много специални и първи награди от конкурси, сред които първа награда от националния конкурс "Чичо Стоян" в с. Дивотино, 2013, първа награда от националния конкурс за изпълнители на народна музика в Русе, 2013, награда на кмета на община Вълчедръм от фолклорен фестивал "Песни и танци от Златията", 2014, първи награди от национален фолклорен конкурс "Напеви от северозапада", 2015 и 2016, специална награда от международния фолклорен конкурс "Пауталия", 2016, първа награда от "Орфеево изворче", 2017.


"Тайната на успеха е да имаш невероятни преподаватели"

- Ще участвате в "Пирин фолк" в Сандански, с какво ще се представите? Вълнувате ли се?
- Да, разбира се, вълнението е наистина огромно. Това за мен ще бъде първото ми участие в такъв тип конкурс, именно това го прави толкова специално за мен. Един наистина невероятен и престижен конкурс, доказал се във времето, и за мен е огромна чест да бъда част от 25-тото юбилейно издание на "Пирин фолк" в Сандански, което предстои на 25, 26 и 27 август. Ще се представя на живо с една емблематична песен за македонския край "Дремка ми се дреме", тя е на великия Костадин Гугов.
- Само на 17 години сте, а вече имате редица професионални участия във фестивали, концерти и награди, как постигате този успех?
- Никак не е лесно! С много, много труд, с огромната подкрепа на моите родители и, разбира се, на моите преподавателки Гуна Иванова и Нелка Петкова. Изключително съм щастлив, че имам честа да работя с тези професионалисти. Какво е един певец да излезе на сцената сам, без подкрепата на танцьори? Аз имам късмета да работя с едни изключителни професионалисти - това са танцова формация "Асти Денс" с ръководител Николай Бояджиев. Може би това е тайната на успеха. Да имаш невероятни преподаватели, които да те научат на толкова много, и танцьори, които да те подкрепят не само на сцената, а където и да си.
- Вярно ли е, че Гуна Иванова открива вашия талант? Какви напътствия ви дава в музиката и на сцената?
- Гуна Иванова. Такива хора като нея са рядкост. Тя е невероятен човек и преподавател. Първото ми професионално докосване до народната песен беше именно при нея. Напътствия ми дава не само в музиката, но и в живота. Тя преподава с много душа и тази душа я предава на нас. Много държи на това как ще застанем на сцената, учи ни на сценично поведение, което е изключително важно. Хората ми задават въпроса откъде идва тази любов към македонската музика и какво прави шопски певец на "Пирин фолк", аз им отговарям: "Това да си възпитаник на Гуна Иванова и да не се заразиш с тази душевност и невероятна музика е невъзможно"! Благодаря ти Гунче, че ме научи на толкова много и че ме зарази с магията на Македония!
- Друг ваш учител по народно пеене е Нелка Петкова в Музикалното училище, какво ви казва тя за изявите и за участието в "Пирин фолк"? Сега тя ли ви подготвя?
- Специално за "Пирин фолк" ме подготвя г-жа Петкова. Благодарен съм й за подкрепата, която ми оказва и за доверието, което ми има. Още един професионалист, при който имам щастието да попадна, чувствам се късметлия! Винаги ме подкрепя, където и да отида, на която и да е сцена. Момента, в който й споделих, че имам желание да участвам на "Пирин фолк" тя много се зарадва и в същия този момент измисли точната песен за мен. Бях малко несигурен, тъй като това е изключително трудна песен. Да, но с много труд и работа, мисля, че влязох в точния ритъм.
- Най-ценният урок, който сте научили досега?
- Всеки ден научаваме по някой важен урок. Може би това да бъда добър човек.
- Как успявате да съчетавате училището през учебно време с музикалните си ангажименти?
- Много често се случва да имам изяви по време на училище, но хубавото в него е, че никой няма да те спре. Всички те подкрепят, където и да отидеш. Специално за конкурси ни освобождават цяла седмица, през която да се подготвяме. По същия начин е и с концертите. Разбира се, наваксването е трудно, но с желание и упорит труд всичко се постига.
- Остава ли ви време за срещи с приятели?
- Рядко, но остава!
- Народните песни от шопската фолклорна област, които изпълнявате, радват ли се на млади последователи?
- Да, разбира се. Всяка песен, която съм изпял, се възприема много топло от публиката. Именно това е целта на един проект, който се опитваме да реализираме заедно с невероятните певци Сорина Богомилова, Димитър Лукарски и моя милост, танцьорите от професионална танцова формация "Асти Денс", Граовските ритми и песни да се харесват и пеят от всички, да популяризираме Шопската фолклорна област.
- Каква е публиката, пред която пеете?
- Много разнообразна - от най-малки до най-големи.
- Ако трябва да отговорите само с една дума, какво е за вас народната музика?
- Българският фолклор не може да се опише с една дума, но смело мога да кажа "ВСИЧКО". Проблемът е, че повечето хора не осъзнават какво голямо богатство имаме, но благодарение на младите като мен, обичащи фолклора, а те стават все повече, ще помогнем на народната музика да се слуша и оценява повече и всички, включително и българите, да се гордеят с това!
- Казвате, че любимата ви дреха е вашето първо шопско менте или шопският елек, подарък от родителите ви... Имате ли по-специален спомен с него? Носи ли ви късмет на сцената?
- Шопският елек е изключително красив със своя завладяващ син цвят. Всяко излизане на сцената с него е специален спомен. Именно с него заснех първия си видеоклип, направих първите си крачки пред публика. Макар и вече да не ми е по мярка, винаги ще заема особено място в моето сърце! Благодаря, родители мои, за обичта и подкрепата. Обичам ви! 


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ