Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Август 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Кратки

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   212   0Военноморският музей представя "Филателно море"
Изложбата "Филателно море" ще бъде открита на 11 август от 11 ч. във Военноморския музей във Варна. Тя е посветена на 138-ата годишнина на Българския военен флот и включва над 100 ценни екземпляра пощенски марки, картички и печати - част от фонда на музея и екземпляри от личните колекции на варненски филателисти. Изложбата представя морско образование, корабостроене, корабоплаване, водни спортове и други. Особен интерес представляват сериите марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на капитан Георги Георгиев, постиженията в българското корабостроене и картички, подпечатани с печата на български търговски кораби от началото на XX век. Изложбата "Филателно море" може да се види до 31 октомври.

Излиза новият роман на Захари Карабашлиев
След  безапелационния успех на бестселъра "18% сиво" новият роман на Захари Карабашлиев - "Хавра", изд. "Сиела", излиза на пазара на 23 август. Литературен трилър, историческа проза, драматична любовна история и книга в книгата, "Хавра" пресъздава в себе си всяко едно от значенията на думата "първоизточник" и съчетава елементи както на напрегнатия ноар, така и на историческата хроника. В нея социалното е пречупено през водовъртежите на сърцето, а динамичният и заплетен сюжет превръща киноматографичния разказ за мъж, готов на всичко в името на истината, и за жена, бореща се за любовта си, в майсторска панорама на две епохи. Предпремиерата на романа ще се състои на 31 август от 20 ч. по време на Празници на изкуствата "Аполония", а премиерата на романа ще бъде на 13 септември.


Снимка Добрин Кашавелов

 

 

Култура

 • Именитият бас се завръща във Варна в ролята на Атила
  18. Август 2017 161
  110
  0

  Интервю на Виолета Тончева

  Операта на Джузепе Верди "Атила" ще бъде представена премиерно на 19 август от 21 ч. на ММФ "Варненско лято" - "Опера в Летния театър" в морската столица. Либретото е на Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве по драмата на Захариас Вернер "Атила, крал на хуните". Диригент ще бъде...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"