19 Април 2024петък02:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полско трио свири в Банско Шопен без пиано

Българка и американец представиха "Два града - един свят", а Тони Момрел пусна лайв от концерта си

/ брой: 156

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1050

Шопен, но без пиано... Да, има такова нещо. И звучи страхотно! Програма под наслов "Шопен на струните на триото" представиха Мачей Стшелчик, Пьотр Родович и Ромуалд Еренц, които гостуват на Банско джаз фест със съдействието на Полския институт в София. Джаз цигуларят, джазовият басист и класическият китарист са автори на проекта с произведения на Фредерик Шопен в аранжимент за струнни. Неговата музика оказва силно и мащабно влияние, но е ограничена предимно за изпълнителите на пиано. А какво би станало, ако Шопен не беше пианист, а цигулар, басист, китарист например? Подбрали сме негови "хитови" творби и стигнахме до извода, че ако беше жив днес, той щеше да е поредният Макартни или Ленън, пояснява Стшелчик. Тримата така са пресъздали произведенията, че да не бъдат в противоречие с оригиналната музика на композитора, който „е гениален и по отношение на хармонията, както и на импровизацията”. Това е и един вид пропаганда на една сложна музика, отбелязват Стшелчик, Родович и Еренц. Тъй като тримата са и преподаватели, много държат на музикалното образование на децата и младежите - дори и да не градят в бъдеще кариера в тази посока, заниманието с музика ще ги направи по-добри и успешни хора, в която и област на живота да се изявяват. Надяват се, че с посредничеството на техните изпълнения и дисковете, които записват, младото поколение ще се обърне към класиците. Преди месец е излязъл албумът с тази програма, а иначе всеки от тримата има издадени дискове в сътрудничество с различни музиканти и помежду си. От известно време триото обмисля следващия си съвместен проект. Той е фокусиран върху творчеството на няколко от знаменитите творци на ХІХ в. - например Лист, Шуберт, Дворжак, Шопен... Смятаме, че е уместно днес да напомним на съвременниците ни, че Европа обединява страни, които в културно отношение са много сходни, казват полските гости.
Анна Янова-Катур и Джаред Катур са съпрузи, които музиката е свързала. Наричат групата си "Два града - един свят", защото тя е от София, а той - от Сейнт Луис, Мисури, САЩ, но след като завършват престижния Мюзишънс инститют в Холивуд, те се събират музикално и житейски. Започват да творят съвместно и да се изявяват активно на сцената в Лос Анджелис и на други места в Щатите. През 2013 г. основават групата си, а година по-късно излиза дебютният им албум "Together". Оттогава кариерата им тръгва стремително нагоре, активно концертират и в България, и в САЩ, записват песни, композирани от двамата, като всеки пише текстове на родния си език. Стилът им е смесица от джаз, фънк, блус, поп, соул, умишлено не се ограничават в чистия джаз, тъй като искат творчеството им да бъде достъпно за по-широк кръг от хора. В Банско те изпълниха най-новите си песни, както и избрано от минали години в съпровод на Евден Димитров - бас китара, Михаил Филипов - пиано, Пиеро Епифания - перкусии, и Матей Христосков - барабани.
Тони Момрел отново пристигна на Банско джаз фест - този път със своята група, в нея е и бас китаристът Джулиан Кремптън, с когото са работили много години в "Инкогнито". Тони не пропуска да подчертае голямата си благодарност към Жан-Пол Блуи Моник, който му е дал възможност да натрупа опит като солист в "Инкогнито", но "винаги съм мечтал да пея соло, затова най-сетне се реших да започна самостоятелна кариера". Артистът с характерния глас е работил с много звезди на световната сцена - Глория Естефан, Уитни Хюстън, сър Елтън Джон, "Тейк дет", Шаде и др., от които казва, че е добил ценен опит по отношение на контакта с публиката, дисциплината, професионализма и още, и още... Разбира се, той оправда очакванията на публиката да изпее любими хитове от репертоара на "Инкогнито", но представи и съвсем нови парчета, които ще влязат в предстоящия му албум. По време на срещата с журналисти и на концерта той пусна лайв от Банско в социалните мрежи. Моята мисия е да ви доставя радост. А аз се зареждам от публиката. Хората идват на шоуто ми, за да преживеят едно пътуване. Имам забележителни спомени от Банско и София и те са част от това пътуване, сподели Тони Момрел.


Стшелчик, Родович и Еренц показаха колко различно може да звучи гениалната музика на Шопен


Анна Янова-Катур и Джаред Катур зареждат публиката със своята изискана и чувствена музика


След концерта Тони Момрел се снима и раздаде автографи на всички, които пожелаха


Тони Момрел: "Поздрави от Банско, вижте как се забавляваме!"

Снимки авторката
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ