Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Полско трио свири в Банско Шопен без пиано

Българка и американец представиха "Два града - един свят", а Тони Момрел пусна лайв от концерта си

Вилиана Семерджиева

11. Август 2017 , брой: 156   570   0Шопен, но без пиано... Да, има такова нещо. И звучи страхотно! Програма под наслов "Шопен на струните на триото" представиха Мачей Стшелчик, Пьотр Родович и Ромуалд Еренц, които гостуват на Банско джаз фест със съдействието на Полския институт в София. Джаз цигуларят, джазовият басист и класическият китарист са автори на проекта с произведения на Фредерик Шопен в аранжимент за струнни. Неговата музика оказва силно и мащабно влияние, но е ограничена предимно за изпълнителите на пиано. А какво би станало, ако Шопен не беше пианист, а цигулар, басист, китарист например? Подбрали сме негови "хитови" творби и стигнахме до извода, че ако беше жив днес, той щеше да е поредният Макартни или Ленън, пояснява Стшелчик. Тримата така са пресъздали произведенията, че да не бъдат в противоречие с оригиналната музика на композитора, който „е гениален и по отношение на хармонията, както и на импровизацията”. Това е и един вид пропаганда на една сложна музика, отбелязват Стшелчик, Родович и Еренц. Тъй като тримата са и преподаватели, много държат на музикалното образование на децата и младежите - дори и да не градят в бъдеще кариера в тази посока, заниманието с музика ще ги направи по-добри и успешни хора, в която и област на живота да се изявяват. Надяват се, че с посредничеството на техните изпълнения и дисковете, които записват, младото поколение ще се обърне към класиците. Преди месец е излязъл албумът с тази програма, а иначе всеки от тримата има издадени дискове в сътрудничество с различни музиканти и помежду си. От известно време триото обмисля следващия си съвместен проект. Той е фокусиран върху творчеството на няколко от знаменитите творци на ХІХ в. - например Лист, Шуберт, Дворжак, Шопен... Смятаме, че е уместно днес да напомним на съвременниците ни, че Европа обединява страни, които в културно отношение са много сходни, казват полските гости.
Анна Янова-Катур и Джаред Катур са съпрузи, които музиката е свързала. Наричат групата си "Два града - един свят", защото тя е от София, а той - от Сейнт Луис, Мисури, САЩ, но след като завършват престижния Мюзишънс инститют в Холивуд, те се събират музикално и житейски. Започват да творят съвместно и да се изявяват активно на сцената в Лос Анджелис и на други места в Щатите. През 2013 г. основават групата си, а година по-късно излиза дебютният им албум "Together". Оттогава кариерата им тръгва стремително нагоре, активно концертират и в България, и в САЩ, записват песни, композирани от двамата, като всеки пише текстове на родния си език. Стилът им е смесица от джаз, фънк, блус, поп, соул, умишлено не се ограничават в чистия джаз, тъй като искат творчеството им да бъде достъпно за по-широк кръг от хора. В Банско те изпълниха най-новите си песни, както и избрано от минали години в съпровод на Евден Димитров - бас китара, Михаил Филипов - пиано, Пиеро Епифания - перкусии, и Матей Христосков - барабани.
Тони Момрел отново пристигна на Банско джаз фест - този път със своята група, в нея е и бас китаристът Джулиан Кремптън, с когото са работили много години в "Инкогнито". Тони не пропуска да подчертае голямата си благодарност към Жан-Пол Блуи Моник, който му е дал възможност да натрупа опит като солист в "Инкогнито", но "винаги съм мечтал да пея соло, затова най-сетне се реших да започна самостоятелна кариера". Артистът с характерния глас е работил с много звезди на световната сцена - Глория Естефан, Уитни Хюстън, сър Елтън Джон, "Тейк дет", Шаде и др., от които казва, че е добил ценен опит по отношение на контакта с публиката, дисциплината, професионализма и още, и още... Разбира се, той оправда очакванията на публиката да изпее любими хитове от репертоара на "Инкогнито", но представи и съвсем нови парчета, които ще влязат в предстоящия му албум. По време на срещата с журналисти и на концерта той пусна лайв от Банско в социалните мрежи. Моята мисия е да ви доставя радост. А аз се зареждам от публиката. Хората идват на шоуто ми, за да преживеят едно пътуване. Имам забележителни спомени от Банско и София и те са част от това пътуване, сподели Тони Момрел.


Стшелчик, Родович и Еренц показаха колко различно може да звучи гениалната музика на Шопен


Анна Янова-Катур и Джаред Катур зареждат публиката със своята изискана и чувствена музика


След концерта Тони Момрел се снима и раздаде автографи на всички, които пожелаха


Тони Момрел: "Поздрави от Банско, вижте как се забавляваме!"

Снимки авторката
 

 

 

Апис
Надежда за Надя
Всички права запазени "ДУМА"