Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Без паника, мамо

Това не се яде!!!

Ралица Николова

11. Август 2017 , брой: 156   315   0Почти сигурно е, че ужасът от бебе, което дъвче фас или ближе подметки на обувки, ще ви връхлети някой ден. За повечето майки това може да предизвика пристъпи на паника, придружени с писъци, настойчиво "Нeee!" и скоростно "химическо" чистене с мокри кърпи.
Второто ми дете беше от онези "прахусмокачки", които до втората си годинка предпочитат да опитат всичко на вкус, преди да определят за какво служи. От пясък, през шишарки, обувки, пластилин, вестници до шампоан и кафе на прах. Общо взето, бързо се предадох пред импулса да го хигиенизирам и предпазвам - беше по-бърз от мен. Винаги.
Това, разбира се, не означава, че трябва да оставите детето да яде боклуци и фасове. Но прекалената паника просто е излишна. Имайте предвид, че е по-вероятно да навредите на бебето, ако на три месеца му предложите сок от морков, отколкото ако не измиете падналата на земята дрънкалка или залъгалка за уста.
Дори и педиатрите са категорични, че имунитетът на бебето не може да се изгради в стерилна среда. Освен това всички почистващи препарати, дори и мокрите кърпички, съдържат битова химия, която би могла да провокира алергии и астматични заболявания при прекомерна употреба.
Така че, когато бебето започне да лази, да достига само всичко и респективно да лапа - старайте се да поддържате умерена чистота. По-добре мийте пода с лека сапунена вода, без агресивни препарати, а ръчичките му изплаквайте с вода преди ядене.
Много по-опасно е, ако детето се задави с твърд предмет или пъхне малка частица в нослето. За това трябва да внимавате задължително. А облизаните фасове и градински пейки - едва ли са по-мръсни от дръжката на вратата, в който и да е магазин или хипермаркет.
КАКВО КАЗВАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ:
Ако имате домашен любимец вкъщи, оставете го свободно да общува с бебето, да го ближе и прегръща. Изследвания показват, че ако кучето е в близост до бебето и дори ближе играчките му, това намалява риска от алергии и астма. Разбира се, трябва да сте сигурни, че кучето ви е в отлично здраве.
Прекомерната употреба на антибактериални продукти намалява способността на организма сам да се бори с микробите и той става по-податлив на вируси и болести.
Антибиотиците буквално бомбандират чревната флора на детето и унищожават и добрите, и лошите бактерии. Така организмът на малкото човече по-трудно би преборил евентуална чревна инфекция и по-трудно би се повлиял при лечение с други средства. Затова прибягвайте до антибиотици само при сериозни бактериални инфекции.
ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ:
Ако детето наистина е лапнало нещо опасно, това би могло да се отрази на изпражненията му. Наблюдавайте ги - ако са слузести, с променен цвят и консистенция - може да става дума за чревна инфекция. Ако състоянието е придружено с отпадналост, повръщане или температура - търсете специалист. Най-опасно при чревните вируси е бързото обезводняване на организма, затова е важно да се възстановят течностите и балансът на чревната флора. За тази цел се предлагат различни пробиотици под формата на капки или прахчета.
С една дума - мръсотията невинаги е опасна. И не е повод за паника, мамо.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"