08 Май 2024сряда03:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Внимание! Мръсни ръце!

Хепатит А настъпва, инкубационният период е до 50 дни

/ брой: 156

автор:Аида Паникян

visibility 867

Проучвания доказват, че около 1/4 от болестите са причинени от мръсни ръце. Опасните бактерии под ноктите са причина за болестите при 25% от мъжете и 15% от жените. Учени са доказали, че болестите, свързани с нередовното измиване на ръцете при децата, може да доведат до понижаване на устойчивостта на организма към множество инфекции и заболявания. В областите

под ноктите има 75 пъти повече микроби,

отколкото в която и да е част на ръцете, са установили учените.  
Най-голямо количество вредни бактерии се съдържат върху дръжките на количките в супермаркетите, ръкохватките в градския транспорт, бутоните на асансьора, банкнотите, монетите.
Едно от заболяванията, причинени от мръсни ръце, е и хепатит А. Епидемиологичната справка на МЗ за първата седмица на август сочи, че регистрираните случаи на вирусни хепатити в страната са 52 случая, което е с 19 повече от  предходната седмица. Справката на Столичната РЗИ сочи, че в същия период в София са регистрирани 3 случая на остър вирусен хепатит тип А, докато в същия период на 2005 и 2016 г. не е бил регистриран нито един. Тази седмица бе съобщено за  взрив на заболели от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит. "От началото на юни само в този квартал случаите са 63 - основно на деца от 1 до 15 г.", поясни д-р Сийка Иванова, директор на дирекцията "Надзор на заразните болести" в РЗИ. В цялата Ловешка област заразените към момента са 75.

Профилактиката


на вирусния хепатит А не се различава от тази на останалите чревните инфекции, обясняват експертите от РЗИ във Велико Търново. Оттам препоръчват някои мерки за прекъсване на пътищата на предаване на заразата като провеждане на качествена дезинфекция при производство и реализацията на хранителните продукти и питейната вода, поддържане на висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения. Онова, което всеки може да направи, е:
- обилно измиване на плодовете и зеленчуците
- измиване на ръцете със сапун и по възможност топла вода преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетната
- недопускане на мухи в помещенията чрез замрежване на прозорците, осигуряване на плътно затваряне на съдовете за смет
- да се избягва консумацията на вода от съмнителни водоизточници и водоеми за спорт, риболов, къпане.
Известно е, че вирусният хепатит тип А е заболяване, което подлежи на имунопрофилактика и вече има

противохепатитна А ваксина,

която осигурява 10-годишен имунитет. Тя е препоръчителна за рискови контингенти като войници, медицински работници, персонал на хранителни обекти, детски и ученически колективи, хомосексуалисти, наркомани.
Източник на инфекцията при вирусен хепатит тип А са болните с жълтеница и с безсимптомни форми, които отделят вируса чрез изпражненията и урината.
Има неща, които всички знаем, и въпреки това често ги пропускаме. В известен смисъл така е и със знаенето за пътищата на разпространение на хепатит А - контактно-битов, хранителен, воден. Замърсените ръце и предмети от бита са сред основните фактори за предаване на заразата. Не са за пренебрегване и замърсените хранителни продукти, мухите, хлебарките, гризачите и др., както и замърсената питейна вода или направени от нея кубчета лед.
Заразата може да се крие в човешкия организъм от между 14 и 50 дни

до появата на първите симптоми.


В началото, т.нар. преджълтеничен период, заразенията чувства отпадналост, намален апетит, умерено повишена температура. Особено характерни са грипоподобният и артралгичният синдроми (болки по ставите и мускулите). Към края на този период урината на болния потъмнява, изпражненията стават светли, черният дроб се увеличава. Следващият период медиците наричат жълтеничен и той се характеризира с пожълтяване на склерите, което постепенно обхваща лицето и цялото тяло. През този период черният дроб се увеличава 2-4 см. Възможна е поява на извънчернодробна патология - гломерулонефрит, полиневрит и др. Третият, възстановителният период, се характеризира с изчезване на жълтеницата, нормализиране на апетита и размерите на черния дроб, но след съответното лечение.
Медиците припомнят, че хепатит А може да протече и като безжълтенична форма, която обуславя голямото разпространение на заболяването.

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ