Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Февруари 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

САЩ обмислят да ударят 20 обекта в Северна Корея

Ким Чен-ун нарече Тръмп "лишен от разум"

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   542   0Министерството на отбраната на САЩ е разработило план за извършване на изпреварващи удари по приблизително 20 военни съоръжения в Северна Корея с бомбардировач "Би-1Би Ленсър". Това съобщи американската телевизия Ен Би Си.
По сведения на източници, сред които и военни, използването на въпросните военни самолети е ключов елемент от плана. В авиобазата "Андерсън" на тихоокеанския остров Гуам се намират шест от тях. От края на май те са извършили 10 тренировъчни полета, имитиращи нанасянето на подобни удари. Последното учение се е състояло само преди дни, на 7 август.
От Пентагона смятат, че ако САЩ действително решат да атакуват азиатската държава по въздух, то в операцията ще бъдат използвани спътници, безпилотни летателни апарати, изтребители и самолети-разузнавачи. Приоритетните цели са около двадесет площадки за изстрелване на ракети, изпитателни комплекси и прилежащи здания.
Междувременно официалната севернокорейска информационна агенция излезе със сходна информация, в която се посочваше, че и КНДР се готви да нападне Съединените щати. Ударът ще е насочен към въпросната авиобаза на остров Гуам и ще се извърши чрез изстрелване на четири ракети още в средата на август. Планът обаче все още не е получил окончателното одобрение на лидера Ким Чен-ун. В допълнение Северна Корея заяви, че американският президент Доналд Тръмп е "лишен от разум" и с него действа само силата.
"Диалог с такъв лишен от разум човек не е възможен и с него действа само абсолютната сила", цитира агенция ЦТАК думите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
В отговор на ескалацията на напрежението Южна Корея свика в четвъртък спешно заседание на Съвета по национална сигурност заради заплахите от страна на КНДР. Пред журналисти южнокорейският президент Мун Дже-ин коментира, че целта на севернокорейските нападки срещу Вашингтон е да сплотят гражданите на КНДР пред лицето на външната заплаха, да изострят обстановката на Корейския полуостров и да посеят ябълката на раздора между Южна Корея и САЩ.
"Няма кризисна ситуация на Корейския полуостров, а само действията на Пхенян", категоричен бе Мун.
По-рано германският външен министър Зигмар Габриел сравни ситуацията около Северна Корея с тази преди Първата световна война. "Тази реторика е повод за тревога и опасения, че ние, както и във времето преди Първата световна война, подобно на безумци се въвличаме във война", цитира ДПА думите на министър Габриел. По негово мнение не бива да се реагира на заплахата от страна на Северна Корея с "такава агресивна реторика". Зигмар Габриел посочва също, че президентът на САЩ е отговорил по същия начин, по който се изразява и севернокорейският лидер.
"Мога само да се надявам, че в САЩ ще преобладава мнението на тези, които търсят решения на сериозни въпроси, запазвайки здрав разум, без да проявяват емоции и агресия, на каквито бяхме свидетели", каза още министърът.

Южнокорейците с тревога следят как се увеличава напрежението на Корейския полуостров. Според последните съобщения военните на Северна Корея към средата на август ще покажат план за възможна ракетна атака по американската военна база на остров Гуам на лидера на страната Ким Чен-ун

БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"