Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Юнкер пръснал 26 хил. евро за луксозен полет до Рим

Дума

11. Август 2017 , брой: 156   301   0През февруари председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е пръснал над 26 000 евро за полет с частен самолет от Брюксел до Рим. Това разкри  телевизия Скай нюз, позовавайки се на документи, публикувани на сайта на неправителствената организация Аксес Инфо.
Телевизионният канал изтъква, че ръководителят на Еврокомисията и деветима негови подчинени са похарчили за двучасовия си полет точно 26 351 евро. Те са пътували към Рим за среща между Юнкер и президента на Италия Серджо Матарела, който тогава заемаше поста и на министър-председателя Матео Ренци.
Според правилника европейските чиновници могат да летят на частни самолети само ако никой от авиопревозвачите няма възможност да ги обслужи. Затова и официалният представител на Европейската комисия Мина Андреева побърза да коментира, че "по това време не е имало търговски полети на разположение, които да отговарят на графика на председателя на Европейската комисия". Всекидневно между Рим и Брюксел има над 8 полета.
Освен това стана ясно, че общите разходи на еврокомисарите за транспорт и хотели от януари и февруари 2016 г. са били почти 500 хил. евро. Информацията беше разкрита от испанската организация за защита правата на човека Аксес инфо.

 

 

 

Апис
Надежда за Надя
Всички права запазени "ДУМА"