29 Март 2024петък07:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разследване

Прокуратурата се отказа да рови имотите на екскмета на Ботевград

Заради изтекла давност няма да търсят отговорност от оценители, занижили в пъти цената на общински парцели, които "по случайност" се озовават у жената на градоначалника

/ брой: 156

автор:Павлета Давидова

visibility 55

Столичната окръжна прокуратура прекрати наказателното производство срещу бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев. Обект на проверка бяха сделки, чрез които Георгиев и негови приближени придобиват атрактивни общински имоти на занижени цени.
След като сигналите за схеми с ботевградски имоти бяха раздухани в медиите, държавното обвинение образува наказателно производство на 4 май 2015 г. Делото обаче бе срещу неизвестен извършител - "длъжностно лице от община Ботевград, което според прокуратурата е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения при провеждане на търгове за продажба на имоти - общинска собственост, с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за община Ботевград - престъпления по чл. 282, ал. 1 от НК". Обект на разследване бяха сделки между 2006 и 2014 г., когато кмет е Георги Георгиев.
Установено е, че в проверявания период Георгиев и семейството му са придобили няколко имота, които доскоро са били общинска собственост. Парцелите обаче са продадени чрез публични търгове с тайно наддаване, а едва след това купувачите прехвърлят собствеността на съпругата на Георгиев Деспина. Цената е още по-ниска от тази, на която са закупени от общината.
В постановлението на прокуратурата са споменати 11 реализирани сделки с общински имоти на цени между 1205 и 113 400 лева. Прави впечатление, че купувачите са все доверени лица на семейството Георгиеви. Сред тях са сестрата на кмета Радка Първанова, брата на съпругата му Васил Късметски, бившият шеф на общинското дружество "ВиК Бебреш" Гачо Гачев, Милен Марков, Стефан Андонов и Младен Апостолов. Като свидетели са разпитани Андонов, Апостолов, Марков и Гачев. Всички те посочват пред разследващите органи, че продали имотите си на Деспина Георгиева, тъй като не им били вече необходими, а освен това имали нужда от парични средства. Затова приели предложената им от съпругата на бившия кмет продажна цена, независимо че била по-ниска от тази, на която те придобили имотите.
В крайна сметка прокуратурата заключва, че липсват достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл. 282, ал. 1 на НК от страна бившия кмет на Ботевград при продажба на общински имоти. Обвинението приема, че Георгиев нито е нарушил служебните си задължения, нито е превишил властта и/или правата си, мотивът - изпълнявал е решение на Общинския съвет в Ботевград за продажба на имотите и определена първоначална цена. Негово задължение било да изпълни решението на ОбС, т.е. няма нарушение на служебните му задължения. Прокуратурата смята още, че няма и превишаване на правата и властта на кмета, след като той се е съобразил с общинарите.
В постановлението ясно се посочва, че за осем имота оценката, изготвена за публичния търг, е значително по-ниска от пазарната стойност на имотите към този момент. Това обаче не може да доведе до "ангажиране отговорността на бившия кмет, доколкото оценителите в показанията си заявяват, че Георги Цветанов Георгиев не им е оказал натиск при изготвяне на оценките от тяхна страна". "Отделно от това, тази оценка е била предмет на разглеждане и одобрение от Общинския съвет", застрахова се с общинарите държавното обвинение.
Според прокуратурата и обстоятелството, че впоследствие имотите - обект на търговете, са придобити от бившия кмет и неговото семейство, също "не навежда на извод за извършено от Георгиев престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК, доколкото не се установява последният да е уговарял лицата, явили се на търга, да закупят имоти - общинска собственост, вместо него".
Прокуратурата е отказала да разчита и на "Свидетел 01", защото е анонимен. Показанията му били "изолирани и неподкрепени от останалите доказателства по делото". Макар да се признава, че думите на анонимното лице са индикация за възможна злоупотреба, те не са взети предвид, защото нямало доказателства.
"Възможността за наказателно преследване за инкриминираното престъпление е погасена по давност, тъй като собствеността върху имотите била прехвърлена на Георгиев и семейството му през 2007-2009 г. За престъпление по чл. 283 от НК е предвидено лишаване от свобода за 3 г. В кодекса обаче има разпоредба, според която наказателното преследване се изключва по давност, ако не е възбудено в продължение на 5 г. за деяние, наказуемо със затвор повече от година. Според прокуратурата давността за преследване е изтекла през 2014 г.
Лицата, изготвили по-ниската оценка за общинските имоти, също няма да понесат отговорност, отново защото нарушенията им са с изтекла давност. По закон те също биха могли да получат 3 г. затвор, но за целта е трябвало да им се повдигнат обвинения още през 2011-2012 г. Само за една оценка давността за наказателно преследване не е изтекла, но прокуратурата счита, че не трябва да се отделят материали с цел възбуждане на наказателно преследване срещу лицензиран оценител, тъй като оценката е "незначително по-ниска от пазарната такава".


Ротондата в центъра на Ботевград е едно от нещата, с които Георгиев обича да се хвали. През ноември 2013 г. репортер от местен сайт се оплака, че кметът му е счупил фотоапарата, докато снимал съоръжението. Радослав Маринов се готвел да направи нощни снимки на новостроящата се ротонда, когато Георгиев пристигнал. Сега бившият кмет обяснява случилото се като инцидент и се възмущава, че фоторепортерът дебнел луната, за да представи върха на ротондата като минаре



По план край "малката къща за гости" трябва да минава 4-лентовият път между Ботевград и Мездра.
Местните злорадстват, че забавянето на строителството бави и завършването на сградата на Георгиев




Кооперацията, построена за 6 месеца, се намира на метри от новата Съдебна палата

  снимки Емилия Костадинова

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ